跳至

首頁
12345...6

尾頁

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

引自4月16日蘋果日報

-quote-

日本政府和東電對輻射洩漏情況的解釋錯漏百出,又堅拒外國救援隊進入核電廠內,令人摸不着頭腦。日本著名記者島津洋一本月初在美國《新美國媒體》發表文章,猜測這些怪現象只有一個原因:核電廠密藏核武研發計劃。

事故解釋矛盾重重

島津洋一是國際著名記者,曾擔任日本最大英文報章《日本時報》主編,他這篇文章引起國際輿論譁然,在日本社會都引起不少反響。
文章指,東電關於核事故的解釋矛盾重重。 3月 14日,東電稱福島核電廠 3號反應堆氫爆,洩漏鈈元素,而鈈正是最容易製造入門級核彈的材料。然後,東電指 4號反應堆的廢料池起火,原因是廢棄的核燃料棒過熱,但火勢顯示 4號反應堆過熱不是因為電力問題,而是其他原因。 4號反應堆其後更從發電操作名單上消失,更令人懷疑該反應堆是用來提煉武器級濃縮鈾。
雖然「恥感文化」令日本不自覺遮掩負面訊息,但烏克蘭切爾諾貝爾核電廠前負責人千瓦連科都認為,日本的態度很奇怪。他說:「他們拒絕通報事態的真實訊息,並拒絕與美國合作,顯得非常固執。需知那反應堆是美製的。」

堅持用舊式反應堆日本堅持用第一代、第二代反應堆,而不是使用較便宜鈾燃料、較安全的新三、第四代反應堆,早就惹來以和平核能為名,發展核武為實的質疑,因為第一、二代反應堆安全系數較低,但提煉核武器原料能力很強。

-unquote-

伯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

中國人懷疑就係仇日, 就係陰謀論, 而家日本仔自己都有懷疑, 可能有人即刻跳出哩話佢係俾人收買左發表不實言論
淡淡的來, 好好的去 ....

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

bplus 發表於 11-4-16 15:13
中國人懷疑就係仇日, 就係陰謀論, 而家日本仔自己都有懷疑, 可能有人即刻跳出哩話佢係俾人收買左發表不實言 ...

縱使有幾多事實擺喺眼前, 都仲係會有人話日本唔會做核武,

有鈈唔代表會做核武,
日本鈡意駛無謂錢, 鈡意危險, 寧願用多啲錢都仲要將核能技術停留喺第一, 二代, 唔提升現代核能技術,
日本有火箭技術唔代表佢哋會做導彈,
日本遲遲唔救濟災民唔表示佢哋棄民,
日本一直唔公開真相, 係因為佢哋唔得閒,
日本傳媒選擇性報導新聞, 係因為唔想令社會不安, 唔係自我審查
日本傾倒幅射水, 影響全球生態食物鏈, 聯合國, 美法日都唔出聲.

但若然, 以上一切係發生喺中國的話, 大家又會唔會咁體諒? 咁留手?

siulili  因為駡中國果D都係‘中國人’,你要明白佢地係‘愛之深,責之切’。。。。。。。哈!  發表於 11-4-16 23:13

象牙宮

而家菅直人話計劃將核電廠周遭的居民和災民, 遷到生態城, 希望哩個計劃唔係變相將災民隔離.

siulili  咩係‘生態城’呀? 超哥又出場啦!  發表於 11-4-16 23:14

象牙宮

siulili 因為駡中國果D都係‘中國人’,你要明白佢地係‘愛之深,責之切’。。。。。。。哈!

即係佢哋對中國大愛? 咁中國要對哩啲喜歡踐踏自己國家o既人頒授勲章啦!

CFaHB  呵呵, 我唸 d 人以為自己好善心, 好有愛心, 不記歷史舊惡 ... 但我覺得佢地一係無知, 一係好扮野, 一係 xx  !  發表於 11-4-17 13:46
siulili  你而家先明白呢個道理咩? 廢友。。。呵呵。  發表於 11-4-16 23:22

象牙宮

siulili 咩係‘生態城’呀? 超哥又出場啦!

係理想o既城巿啩! 聽講話集生產, 生活, 生態的城巿, 但對於日本嚟講, 分分鈡係美其名, 實則將災民隔離, 獨立生活都唔定, 再講, 經過廣島原子彈事件, 日本人都會歧視廣島人, 甚至唔願意同廣島人通婚, 對而家o既災民, 日本可能做出相同動作, 我一啲都唔意外.

p.s.邊個係超哥? +誠哥?

象牙宮

siulili 你而家先明白呢個道理咩? 廢友。。。呵呵。

冇根冇據o既道理, 我唔會立亂相信的.

伯爵府

DoReMi媽媽 發表於 11-4-16 23:26
冇根冇據o既道理, 我唔會立亂相信的.

超哥姓司馬的!
咁人哋一向都大條道理咁講, 我睇得多都信信地架啦,咁人地又唔認自己崇日,哈日,咁要我信佢地係 ‘愛中國’ 有幾難啫, 我又唔會無左忽肉,又唔使勞氣, 可樂而不為? 嘻嘻!

象牙宮

siulili 發表於 11-4-16 23:30
超哥姓司馬的!
咁人哋一向都大條道理咁講, 我睇得多都信信地架啦,咁人地又唔認自己崇日,哈日 ...

你呀~嘻皮笑臉的廢物, 佢哋拿你沒辦法, 高!

siulili  好彩呢度係BK,你看不見我的皺皮 + 黃臉! 嗚嗚  發表於 11-4-16 23:41

象牙宮

siulili 好彩呢度係BK,你看不見我的皺皮 + 黃臉! 嗚嗚

通常啲廢物都會講反話的, 越係靚女先唔會介意話自己醜, 我真係唔信你.

水晶宮

牛年勳章 hashtag影視迷勳章

終於有個日本人出嚟講真心話啦, 以日本核災後既種種行為, 我諗唔只中國人有呢個懷疑, 其他國家既人都一樣會咁諗.

象牙宮

WChan 發表於 11-4-17 00:15
終於有個日本人出嚟講真心話啦, 以日本核災後既種種行為, 我諗唔只中國人有呢個懷疑, 其他國家既人都一樣會 ...

唔單止日本人覺得奇怪, 就連烏克蘭切爾諾貝爾核電廠前負責人千瓦連科都認為,日本的態度很奇怪。

反而, 香港好多人唔覺得奇怪, 哩下先奇怪.

水晶宮

牛年勳章 hashtag影視迷勳章

DoReMi媽媽 發表於 11-4-17 00:24
唔單止日本人覺得奇怪, 就連烏克蘭切爾諾貝爾核電廠前負責人千瓦連科都認為,日本的態度很奇怪。

反而, ...

時間會證明一切, 狐狸終於會露出尾巴.

CFaHB  但係條狐狸尾突晒出黎, 都會有人話  : " 你地杯弓蛇影, 你地針對日本, 你地放開仇恨啦, 你地忘記歷史啦, 日本係質素高架 .... " 頂唔順 !  發表於 11-4-17 13:52

複式洋房

WChan 發表於 11-4-17 00:58
時間會證明一切, 狐狸終於會露出尾巴.

時間會證明一切,但不知要 pu 上多少無辜人命

大宅

好媽媽勳章

DoReMi媽媽 發表於 11-4-16 22:10
縱使有幾多事實擺喺眼前, 都仲係會有人話日本唔會做核武,

有鈈唔代表會做核武,

核洩得咁奇怪, 咁秘密, 根本係邊個國家發生, 都會比人懷疑係發展核武, 已經唔係日唔日本嘅問題 .

果 d " 中國人" 淨識話人針對日本, 其實係佢地盲目撐日本, 顛顛地 !

大宅

好媽媽勳章

DoReMi媽媽 發表於 11-4-16 23:16
即係佢哋對中國大愛? 咁中國要對哩啲喜歡踐踏自己國家o既人頒授勲章啦!

呵呵, 我唸 d 人以為自己好善心, 好有愛心, 不記歷史舊惡 ... 但我覺得佢地一係無知, 一係好扮野, 一係 xx !

翡翠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

DoReMi媽媽 發表於 11-4-17 00:24

反而, ...

無辦法! 太多香港人當正日本係至高無上、唔會行差踏錯、唔會卑鄙無恥,縱使事實擺在眼前,日本依然唔會錯既! 唔通佢哋細個睇得超人卡通多就以為日本真係正義既化身?

禁止發言

翡翠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

個反應堆是美國製既,從來無人話過美國唔知喎,唔知既都係其他國家啫! 連日本倒輻射水都係通知美國,就知美日關係有幾好喇!

siulili  做乜你由熊仔變左兔仔? 差D唔認得你。  發表於 11-4-17 17:58

伯爵府

alicemic 發表於 11-4-17 17:06
個反應堆是美國製既,從來無人話過美國唔知喎,唔知既都係其他國家啫! 連日本倒輻射水都係通知美國,就知 ...

個反應堆是美國製, 其他國家都知,(參加核不擴散條約都知:包括中法俄), 係我們以前少留意核電的事, 我們不知啫.

樓主所post果位日記者: 島津洋一乃日裔美國人, (正如之前有位媽咪好鍾意講披咩皮咩皮, 唔知此位人兄想披的係美國定日本皮). 上次佢果篇又係登係咩新美國媒體有關西藏的偉論又係好令人"嘆為觀止", 完全令人明白唔需要對西葳有任何處基礎的了解, 便可以寫一篇給美國人看的有關西藏的文章. (怪不得美國大部份人咁支持西藏獨立,哼!) 傳媒報導手法真是........

又係好多字,唔知有無人會睇:

http://www.bbc.co.uk/zhongwen/trad/china/2010/05/100510_cr_engineermonk.shtml

首頁
12345...6

尾頁

跳至