跳至

首頁

尾頁

侯爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

中國實際已全面停止進口日本食品

2011年04月16日

【共同社北京4月16日電】據消息人士15日透露,受福島第一核電站放射性物質洩漏事故的影響,雖然中國僅對日本12個都縣的食品實施了進口限制,但實際上已停止進口日本所有地區的食品和農水產品。
  對於12個都縣以外的農水產品,中方要求在報關時出具放射性物質檢測合格證書及產地證書,但日本並無發行此類證書的官方機構,因此將無法通關。
  中國國家質檢總局8日發佈並落實了加強進口限制的措施。目前,日本正試圖說服中方放寬進口限制,但由於歐盟和韓國也實施了同樣措施,日本農水產品的進口限制預計將趨於長期化。
  不過,日方要求將對東日本大地震發生的3月11日前生產的食品以及加強進口限制措施發佈日的4月8日前已運出的食品排除在外。對此中方15日已決定接受該要求。
  此外,關於產地證書的發行機構,日本希望能由各地方政府發行農產品證書,水產廳發行水產品證書,而關於檢測合格證書則希望使用民間機構發行的證書代替。
  然而,即便中國同意這些要求,日本因國內檢測設備數量十分有限,出口停滯的局面仍將無法避免。(完)

公爵府

怕乜 , 中國唔要咪運去美國囉 , 橫掂啲輻射塵都吹咗咁多去美國 , 唔掙在連輻射食品都運埋過去 , 兩兄弟分甘同味

大宅

係呀, 有福膂享, 有禍同當

公爵府

醒目開學勳章

sherrylui 發表於 11-4-17 12:02
係呀, 有福膂享, 有禍同當

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3824718&extra=page%3D1

大宅

好媽媽勳章

日本國內都要食用啦,
中國唔入口都係留番比日本國內用, 做緊好事架

之前都有人叫 hk 媽媽唔好同日本媽媽爭奶粉尿片

翡翠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

香港都要學下啦! 其實日本自己都唔夠糧食,仲出乜鬼口呀,留返啲無輻食既食物比國民好過啦!

sophielau  係啦,香港幾時跟呀爺停佢入口呀,我而家連買生果都驚買左日本貨,呢期惟有買bananna,菲姐話佢國家的魚都test到有輻射la  發表於 11-4-18 23:37

公爵府

2024年龍年勳章 環保接龍勳章

alicemic 發表於 11-4-17 15:14
香港都要學下啦! 其實日本自己都唔夠糧食,仲出乜鬼口呀,留返啲無輻食既食物比國民好 ...

梗係要出口啦,有輻射嘅喎。

alicemic  ship去美國啦! 美國愛日本麻!  發表於 11-4-17 18:17

翡翠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

sophielau 係啦,香港幾時跟呀爺停佢入口呀,我而家連買生果都驚買左日本貨,呢期惟有買bananna,菲姐話佢國家的魚都test到有輻射la 發表於 1 分鐘前

日本日日都將百幾噸所謂既低輻射水倒入大海,今日飄唔到你門口聽日都飄到啦! 日本今次真係害人不淺!

公爵府

2024年龍年勳章 環保接龍勳章

alicemic 發表於 11-4-18 23:43
日本日日都將百幾噸所謂既低輻射水倒入大海,今日飄唔到你門口聽日都飄到啦! 日本今次真係害人不淺!:ba ...

細細個亞媽教落,啲錢會積少成多,唔知啲低輻水,連續半年排出海,會唔會變高輻水呢?

翡翠宮

aromama 發表於 11-4-19 00:02
細細個亞媽教落,啲錢會積少成多,唔知啲低輻水,連續半年排出海,會唔會變高輻水呢? ...

每日一滴漂白水,十日就十滴,浴缸就得一個,你話呢?

珍珠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

Scary!

複式洋房

http://hk.news.yahoo.com/article/110418/18/nvh8.html

日本原子能安全保安院指,福島第一核電站四號機組地下發現的高濃度輻射積水,並非原先公佈的深二十厘米,而是深達五米,保安院未有交待,為何會出現這麼大的數據差錯,但承認問題嚴重,因四號機組內的污水量,可能多過二號機組的污水。

-------------------------------------------------------

我完全無根據地估計。以日本一貫做事一絲不苟的作風,我並不相信官方機構會出如此錯誤;包括早前公報輻射數據,時而1xxx 萬,時而1x 萬。

昨日說好少的,只是漏一滴;今日說原來漏了十滴;明日說弄錯了只漏了 5 滴。

侯爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

獨家:2000余張放射性物質擴散模擬圖中僅有2張被公佈
2011年04月18日

僅有兩張放射性物質擴散預測圖被公開
圖為日本原子能安全委員會3月23日在福島第一核電站事故發生後首次公佈的“緊急時輻射影響迅速預測網絡系統”(SPEEDI)繪製的放射性物質擴散模擬圖。(共同社)
  【共同社4月18日電】共同社18日獲悉,福島第一核電站事故發生後,日本政府的“緊急時輻射影響迅速預測網絡系統”(SPEEDI)繪製了2000餘張放射性物質擴散模擬圖。SPEEDI是為了在核電站事故發生後能夠採取有效疏散措施而開發的。但是,管理該系統的原子能安全委員會在事故發生後僅公佈了2張模擬圖。

SPEEDI的開發和運用費高達約128億日元(約合人民幣10億元),但在福島核電站事故中幾乎沒有派上用場。政府對信息發佈的態度以及防災計劃的實用性或將遭到質疑。

原子能安全委員會僅在3月23日和4月11日兩次公佈了放射性物質擴散模擬圖。該委員會強調,由於無法獲得預測所需的反應堆的壓力和溫度、放射性物質的釋放量等信息,SPEEDI無法如事故前預想的那樣對放射性物質的擴散做出預測。

但是,受文部省委託使用SPEEDI的原子能安全技術中心在事故後基於風向、降雨等氣象條件以及放射性物質的釋放量等種種假想反復進行了模擬。據稱迄今繪製的模擬圖多達2000餘張。

原子能安全委員會就不全部公開模擬圖的理由解釋稱:“缺乏放射性物質釋放量的數據。模擬圖與實際的擴散情況存在差異,有可能招致誤解。”然而,在未公開的模擬圖中,有的預測結果近似實際擴散情況。(完)

唔止海裏的數據,連天上的數據模擬圖,做左都唔公開 !!!

大宅

How about Hong Kong? The policy is the same of China or not??

侯爵府

你唔記得我地係一國兩制咩!

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

喺香港, 唯有靠自己篩選食材, 自求多福.

首頁

尾頁

跳至