論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

別墅

我個姐姐係印印.. 請左一年.. 佢係好錫BB.. 對BB都好有愛心.. 同埋都算乖..

但係做野真係慢同求其到不得了... 煲粥仔個幾鐘頭仲要望住先唔會煲癑... 洗地洗30分鐘仲要完全唔用力... 個地成日都好污糟.. 洗菜一個鐘... 洗碗又一個鐘... 切個萍果都十分鐘... 雖然媽咪同我地一齊住.. 但佢都係"撓撓攪攪"個D人.. 總之間屋就又亂又唔乾淨.. 平時一至五一放工我都係自己湊BB.. 姐姐完全唔洗湊BB架喇.. 我個個星期六日都仲要執屋執餐懵... 執好D野平日又比人整到亂晒.. 話佢唔乾淨佢就眼濕濕甘... 仲要成日唔明我講咩..

我有一個兩歲BB.. 黎緊又多個細B出世.. 我怕我唔換佢會頂唔順呀.. 但又怕換左個仲衰既.. 都唔知點好..

薯媽  轉吧啦!  發表於 11-4-28 21:08

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章

究景你請工人定請太婆? 你要做理佢個份?

水晶宮

2024年龍年勳章 HiPP勳章(1) 開心吸收勳章 美好大世界2017勳章 想生BB熱投 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

卡樂B~ 發表於 11-4-17 23:17
我個姐姐係印印.. 請左一年.. 佢係好錫BB.. 對BB都好有愛心.. 同埋都算乖..

但係做野真係慢同求其到不得 ...

你覺得唔乾淨應該叫佢做而唔係自己做,次次佢自己懶唔做,你都幫佢,咁佢一定唔做啦.
我們都以為,很努力去做,就可以做好一件事。但原來我們是很用力地,去做錯一件事。

大宅

回覆 卡樂B~ 的帖子

其實我上來開post 問我位姐姐仲要唔要好, 點知你同我個情況都係大同小異。我真係好明白你既感受, 怕換走好心姐姐後會出現一個倏家務唔好之餘, 仲要黑心。
我個姐姐又係咁, 做野慢之餘仲要做得麻麻, 教極都唔聽。已經唔洗佢煮, 佢呢半年都係起我99同媽咪到跟其他姐姐學煮, 都係煮唔到,佢話佢唔鍾意煮 (同其他姐姐講)
最忟係佢教極都唔聽, 成日以為自己好醒, 成日整爛野, 最少個次都一日爛3個衣架。
不過, 佢既好處係心地好, 對bb 好, 對bb 好有耐性同愛心。仲有幾個月細女出世, 我都好想快d 換走佢, 但又怕換個更衰。
我請左佢2個月就想唔要佢, 都同佢講過佢幫唔到我, 最近再講, 佢話我知佢還晒$俾 agency, 我炒左佢, 佢都會返老家, 唔留起hk。

大宅

點解每個姐姐都有佢哋問題???我工人來了2星期,我係ftm,有1歲半b,佢做嘢ok,初到扮唔識煮飯,佢可能想依賴我煮.....
最大問題係,佢唔太識同我b玩,我b不太願跟佢,而且佢對我唔會有乜笑容,好似好唔鍾意我屋企咁,未夠一星期,我已問佢你係唔係想唔做,我又唔使返工,佢話唔係,唉~~~~佢最大的優點係好記性.....

大宅

回覆 HK1002 的帖子

係啦, 買左玩具, 佢又唔會同bb 玩, 淨係看更咁睇住佢, 一係就自己玩.書又自己睇。

別墅

唉... 我夠唔想自己做.. 佢全部野都有做... 但係唔乾淨... 講左十萬幾次都係甘.. 做野又超慢.. 你叫佢再做 = 一日佢整係做個樣野.. 其他咩都做唔到~~ 好似拖地甘...根本唔用力.. 點樣再拖都係甘~~ 仲 side埋我D水費添呀~~

但佢對 BB真係好.. 有愛心... 又會同 BB玩.. 放假都會掛住BB.. 我好怕請第2個做家務都衰 .. 仲要對BB唔好~~

別墅

回覆 mison 的帖子

唉...所以好煩呀 ~~~

別墅

對 BB 好就忍住先......我個姐姐都有同樣(清潔)問題, 但驚炒左請個仲衰既返來, 為左 BB 我都忍緊.

大宅

我上一個工人都係咁上下慢,但清潔同收拾都OK,佢平日沖涼+手洗BB衫,都可以用3小時,係勝在個人唔古惑,心地不壞...若你將有NB,相信工人湊唔到2個,除非你個2歲B返左全日N班,再加你媽咪幫下手...這類"鷄筋"工人,唔係咁適合要湊BB/NB的家庭...

水晶宮

剩係有愛心,我覺得又唔夠喎.
請工人,係做家務架嘛.
咁慢,不如請鐘點好過啦.

別墅

回覆 CYK 的帖子

講起手洗BB衫﹐ 我個工人手洗完D衫都唔會扭乾D.. 滴晒水甘晾係到.. 頭都暈~~ 我生完都請左陪月.. 到時再睇下我呀媽同工人搞唔搞得掂..

別墅

回覆 方方媽媽 的帖子

鐘點full day 咪好貴lor.. 我要個姐姐跟頭跟尾ar。。 如果唔係媽咪湊唔到兩個架..

大宅

回覆 卡樂B~ 的帖子

係啦~ 好似手甩骨咁, 洗完d 衫好似冇扭過就係咁滴水, 起廁所滴過夜, 第2日bb d 衫發臭, 我都係要用洗衣機洗過。洗成幾個鐘, 浪費水同時間, efficiency 係 0。 我都唔明點解教極都唔聽!

我都有想過請鐘點, 不過係貴。
黎緊又多埋細女, 仲難請到好姐姐。十萬個無奈

別墅

回覆 mison 的帖子

請姐姐真係好麻煩呀~

大宅

卡樂B~ 發表於 11-4-18 16:13
唉... 我夠唔想自己做.. 佢全部野都有做... 但係唔乾淨... 講左十萬幾次都係甘.. 做野又超慢.. 你叫佢再做 ...

放假都掛住BB? 唔好比依d表面工夫"握"咗你呀! 佢哋就係用"愛BB"做籌碼架! 不過...如果佢真係對BB好都係一個main point!!
如果比我會選擇忍到BB番學, 到時佢會多d時間做家務,如果到時情況一樣咁"拿西"先決定炒!! 起碼BB已番學唔洗咁多時間對住新姐姐!! 因為依家真係好難搵揍BB,我幾個fd都叫哂救命!!

大宅

我個姐姐同你嗰個一模一樣!!!做野慢到暈!!!兩個人食飯,仲要係蒸魚綠菜都要成粒鐘.之後洗碗仲大鑊要洗成個幾鐘!仲要唔話得,一話佢就黑面加悔氣!唯一嘅好處就係錫bb!!!不過佢做咗4個月,而家佢自己同我講唔做,我即刻話ok!!!之後我唔敢再請海外,請返個完約(2年)希望新姐姐唔會好似呢隻蝸牛咁喇!!!但係請人都要睇你好唔好彩!!!我d friend請嗰d又好乖,做野都ok!!!

szetoszeto  做慢d米可以做少d囉!! 依d姐姐精過鬼! 佢哋多數鍾意自己係廚房慢慢做! 廚房係佢哋個地盤!!  發表於 11-4-20 14:02

大宅

wyeth冷知識勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆 HK1002 的帖子

其實好坦白講, 兩個星期真係太短時間, 你就炒左佢, 睇定d先啦, 小b太細唔願跟佢, 應該係佢地d膚色同我地有d唔同, 佢好唔慣, 你要俾多少少時間佢地獨處, 小b發覺佢對佢好有同佢玩, 佢就會願意跟佢ga啦, 唔好太心急, 俾少少時間佢啦

大宅

回覆 christong7984 的帖子

係喎,佢不知幾咁鐘意湊bb.因為唔使做其他野.

子爵府

畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

I will show her what are my requirements and ask her to COPY.
我工人主力負責照顧三隻貓大爺 !!!

首頁

尾頁

跳至