論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

今日我朋友剛打嚟話佢個工人姐姐問佢借錢, 係借1萬蚊, 會响佢d糧度扣, 仲會俾佢本passport我朋友keep, 佢借錢原因係因為要同老公離婚(之前佢都有同我朋友講有關佢老公既激氣野), 好似又要搬屋等, 需要用錢, 我朋友請左呢個工人大約半年, 佢一直都覺得個工人唔錯, 好幫到佢手, 打理間屋同照顧小朋友都不錯. 如果係你地會點做呢? 我個朋友都有d想借俾佢, 因為佢覺得問佢借好過佢走出去問財務借, 但如果真係借俾佢既話有d咩需要注意及留心呢? 請大家俾d意見!

大宅

i think you should ask her to borrow the money from her agent.

you still pay the salary to her every month and she return the money on her own.

公爵府

一萬太多啦,幫唔到手!一千幾百就無問題!

大宅

借錢還借錢,千祈唔好KEEP工人PASSPORT,犯法0架!

禁止訪問

複式洋房

唔借, 唔借, 唔借, $1都唔會借:;pppp:

子爵府

牛年勳章 畀面勳章

咩藉口都係假架, 佢地會用盡所有excuse去tum僱主借錢.
樓主你諗下, 1) 你借咗俾佢, 呢段還款期, 即係就算佢接著黎做得唔好你都要焗住唔炒得佢, 如果唔係你就蝕得仲多. 我同意二樓所講, 你叫工人同agent借, 每個月還$$$俾agent好d. 你亦都可以置身事外, 話知佢問agent借幾多.
2) 如果你肯借, 我估起碼仲有50%以上機會率, 呢個工人會喺還到一半時再問你借, 因為見你咁易話為, 到時....唉...因為開咗個頭, 祝你好運.

講真, 你係請工人, 唔係請屋企人, 佢同你非親非故, 你唔好放咁多感情落去佢度, 盞希望越高, 失望越大.

雯文媽  贊同  發表於 11-4-19 12:05

子爵府

唔借, 因為一不離二

男爵府

唔借....早少少出糧就得

大宅

千祈唔好借

首頁

尾頁

跳至