母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

大宅

1. 我b 現食 150 ML 一次, 有時食 130ML, 剩餘的 20ML是否一定唔要得?
2. 我每次都用一樽pump 出來, 放雪櫃, 每次都pump 到 180 至 250ML, 飲既時候就倒出來坐熱. 即是每樽奶都會有 30 至 100 ML 要未座熱的, 我可否將這些尾數倒在一起?
3. 我打算買奶袋雪冰奶, 那我每次pump 180 至 250 ML 應如何分配? (PS 我B 每餐食 150 ML)

子爵府

(1) 係 , 飲剩嗰 d , 倒咗佢啦 ~

(2) 只要同一温度的奶 , 都可以倒埋一齊 ~

(3) 冰奶最好係每包 keep 一餐的份量 ~

大宅

畀面勳章

1.要倒左佢架, 唔可以再比BB飲架喇~ 如果唔係你留黎果日同BB沖涼都OK既~
2.我會雪左剩低果D奶先, 同溫度先入埋一齊, 可以做冷奶~
3.如果我有180ML冰奶, 但BB飲150ML, 我就早一日先將180ML由冰格放返雪格, 融曬之後倒150ML出黎坐熱比BB飲, 淨低果30ML咪再下次比BB飲埋佢囉~

大宅

原來同一個温度就可以倒在一起 ==> 這個資料己幫了很大的忙.
但如果我將不同日期, 但同温度的倒在一起, 是否不能存太久?

子爵府

iapple 發表於 11-4-20 20:53
原來同一個温度就可以倒在一起 ==> 這個資料己幫了很大的忙.
但如果我將不同日期, 但同温度的倒在一起, 是 ...

如果你想將兩杯唔同日期既雪奶倒埋一齊做冰奶 , 每杯雪奶都最好唔好超過 24hr ~

大宅

回覆 Rachel-mi 的帖子

即是要 24小時內食?

子爵府

iapple 發表於 11-4-21 11:31
回覆 Rachel-mi 的帖子

即是要 24小時內食?

唔係好明你想點 , 不過想話你知 , 雪奶係可以 keep 24-72 hr 之內食用 !

大宅

wyeth冷知識勳章

(1) 其實坐熱咗嘅奶可以喺1個小時內飲用, 如果飲剩嗰20ml, 你可以坐番熱, 過一陣再比b b飲, 如果佢真係唔食,咁咪用嚟幫b b沖涼

(2) 同一温度的奶都可以倒埋一齊, 但必須要在48小時內飲, 如果唔飲的話請於48小時內雪做冰奶

(3) 如果b b 食150ml一餐, 咁冰奶就150ml一包.

複式洋房

我想問下我每次埋身餵之後只係泵得30-40ml,咁我會將第二次泵到嘅30ml雪凍之後倒落第一次泵到嘅30ml,第三次泵到嘅30ml雪凍之後倒落第一次加第二次嘅雪奶到,直到儲夠150ml為止。即係一樽奶係由5次30ml夾埋而成,咁得唔得架?可以放幾耐?
我而家有一枝150ml嘅雪奶係由2次19號泵到嘅30ml同3次20號泵到嘅30ml夾埋。而家唔知可唔可以俾阿仔飲!
如果唔得咁我可以點樣處理每次泵到嘅30-40ml?
倒咗佢好唔捨得,比阿仔食佢又唔夠喉!

大宅

回覆 HeidiLai 的帖子

照我所知同一日的奶, 又同一温度就可以倒在一起, 所以不論幾多次, 只要是24小時內的及同温度就可以倒在一起.

所以你果支奶應該可以比你個仔飲, 但又要注意喎, 如放在雪櫃下格, 就可以 72小時內飲 (有些網站說要 48小時內), 如要雪冰奶, 就要於 10小時內由下格轉上上格.

下列是於母乳協會內copy 出來的.
如要混入已結冰的母乳內,則可先將母乳雪凍(液體狀)後才加進去,然後放回冰格,但加進去的凍奶份量必須少於已結冰的份量(例如:2 安士已結冰的奶可混入1 安士凍奶),否則,會令已結冰的母乳溶解,如溶解了,便需盡快飲用,不能再雪藏了。

大宅

新鮮泵出黎的奶好否與冰奶倒埋一齊???

複式洋房

新鮮泵出嚟嘅奶要雪凍咗才可以加入冰奶中,份量唔可以多過冰奶。如冰奶有80ml,就只可以加少過80ml嘅雪奶。

男爵府

好多人話雪奶唔可以過48HRS, 但我之前睇啲資料係話雪奶可以5-7日, 所以我都試過擺5日, 我試過無變壞的

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊