論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

想問點可以令BB 會跟媽媽飲奶.唔跟工人
件事係0甘我而家都返返工6個月啦.
一般來講我個女都跟我食飯,去街同埋訓覺
訓0左覺佢係有獨立床的, 係工人房.
不過我個女呢, 就算訓左,佢都知我0吾係姐姐.
佢0吾肯跟我飲奶, 不倫日抖/晚上
有咩方法
或者係吾係我要睇開D呢,佢肯跟工人
工人又肯半夜起身餵奶
P.S. 我個女係8.5個月大

子爵府

牛年勳章 畀面勳章

我既經驗之談, 以前阿囡只要聞到姐姐陣味就會覺安心同埋少d扭計, 都係多得我地懶, 放咗工之後因為攰都依賴姐姐攪掂, 久而久之, 就算我想餵奶阿囡都唔飲, 要姐姐餵先飲, 但係阿囡會同我地玩同埋同我地瞓.

後尾我決定咗每日放工之後加六日放假我都唔假手於佢, 堅持自己餵奶+親子時間+換片+沖涼, etc....好快咋, 阿囡肯跟番我, 只係我唔喺屋企時佢會痴姐姐, 我一開門返屋企, 佢就要我抱抱. 我覺得我犧牲我既休息時間同阿囡增進感情係好值得架, 到後來姐姐完約要走, 佢都唔會太唔捨得, 紅咗眼跟住同佢講 bye bye, 畢竟湊咗佢兩年. 記住, 當你地喺屋企時, 只比姐姐只做清潔工作, 就算係佢得閒, 想幫手湊, 都駛開佢, 只有你地同bb既世界.

大宅

我個囡由初生開始,到我放完產假,日間都係我餵奶多,晚上我自己湊,一直夜奶都係我餵,但返左2個月工咋,我餵臨睡前支奶,佢就喊住咁食...工人餵就食得好快...

我真係睇唔開啦,結果,我一放工,就帶個囡入房,餵奶+換片...未夠一個星期,個囡跟返我...我自此就一放假就單獨帶個囡出街,在家一定要我餵個囡食奶..到個囡6個月大時,開始勁認人,一到晚上,只肯俾我/工人抱...真係咩都值得...不過,真係好辛苦lor...

男爵府

2024年龍年勳章 醒目開學勳章

我依家大住肚, 請左工人, 但係沖涼, 喂奶, 換片, 都係自己湊個仔瞓覺等, 係好辛苦, 不過都係因為唔想個仔太痴工人, 同埋唔想俾工人覺得自己可以食住我.

複式洋房

總之一返到屋企,個女就係我嘅,工人只需要做家務。雖然係辛苦,但只要每次阿女要我唔要工人時,我都覺得係非常值得的。

複式洋房

我就驚呢個問題,所以喂奶沖涼訓覺都係我,不過真係幾辛苦,有一次我唔舒服半夜我試下叫個工人幫我喂,佢真係唔要,喊得好大聲,我一抱佢就唔喊,一喂佢就飲,雖然辛苦d,但係好warm,我依定岩岩又有左,不過都係自己湊返,唔想俾佢地以為冇左佢地唔得,加油啊,唔好放棄,自己同bb玩多d,喂多d就得架喇,同埋佢地好蟆意抱住個b,咁就可以做少好多野.

子爵府

1. 或者係吾係我要睇開D呢,佢肯跟工人
  2. 工人又肯半夜起身餵奶
複製代碼
Yes, you should. Try to appreciate the positive.

首頁

尾頁

跳至