跳至

首頁

尾頁

禁止訪問

男爵府

畀面勳章 爸B勳章

其實係咪乾呀??好似蛇皮果d係咪白色架..

複式洋房

我囡囡都係甘,但我用左果朋友的方法去做,真的沒有了,但我怕又出現番,我囡囡前日有,琴晚整走左,但我怕幾日後又出現番!

大宅

我阿b 就少左..但仍然keep 住有..煩

複式洋房

my baby also has 頭泥. The doctor gave us some cream to use before, it worked but we only used for 1 week because it has steroid. A few days ago 頭泥 started to get worse again. We are only using olive oil now. She's losing so much hair and making the pillow full of hair. THe olive oil also is making her hair smell badly.
what to do?! my son also had this when he was a baby.

水晶宮

認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

我個係1010bb, 一樣有頭泥

別墅

我個仔都好勁架 我有時都會冇乜心機

禁止訪問

複式洋房

洗頭前半個鐘,搽 D olive oilOR BB油落頭,令佢浸透個頭皮令蛇皮軟化,洗頭前用圓頭梳輕輕發刮d蛇皮,好容易刮得甩。

大宅

我個仔之前都有好多頭泥.. 個頭仲臭.. 有"佬"味...我用盡所有方法.. 都唔知道邊隻work.. 但係四個月就突然唔見O西D頭泥..
方法1:
搽Olive oil
方法2:
搽vaseline (不過好難洗.. 仲hi到我一面都係)
方法3:
搽藥膏 (搽開濕疹的媽媽手順手hi落B頭上面)
方法4:
搽QV cream

總之, 全天候隨你喜歡搽就狂抹落個頭度.. 你怕就抹一小塊做實驗..無害既... 訓覺之前搽厚D, 起身時用BB刷梳頭.. 慢慢會無

禁止訪問

複式洋房

some old woman we saw from the shopping centre recommend me to use peanut oil instead of olive oil!
we actually tried it for 3 days. The 頭泥 suprisingly is easier to get peeled off than olive oil. It is almost all gone now. I wonder when it will re-appear again though!

大宅

畀面勳章

回覆 MRS-SUM 的帖子

其實冇所為.我女都仲有呀.我仲冇落任何野同佢洗頭,淨用清水.
佢自己會慢慢退的.別擔心.反正佢又唔會痛嘅.

禁止訪問

大宅

畀面勳章

回覆 MRS-SUM 的帖子

你試下淨用清水同佢洗頭啦.會好好多
其實好多醫生建議bb仔係唔需要落沐浴露沖涼係最乾淨
只係因為hk天氣濕怕佢皮膚乾,所以先落小小昨

別墅

我個仔剃光左個頭好似就開始好左喇,連D頭泥都剃埋,到而家半個月,好似都無乜點出返黎.

禁止訪問

公爵府

我個囡都有~~唉~已經5個幾月la~~
洗完頭仲會紅tim呀

禁止訪問

男爵府

我睇個兒科醫生話泥一定要清左去架,我唔記得係乜原因,只記得最後個句係"會好麻煩架"。

用olive oil整濕棉花球,輕輕打圈捽落d頭泥到,隔一陣先洗頭,洗頭時用軟毛巾(我用紗巾)輕輕捽d頭泥,一次唔得做第二次,直到甩為止,甩左再生都要再做,但一定唔可以監生捽或括,會流血架。

首頁

尾頁

跳至