嬰兒用品

跳至

首頁
12345...8

尾頁

公爵府

I will consider to buy one when he is 5yo, but not 2yo, well, as late as possible!!
Birth 15/3: W:4.2kg  L:52cm HC:37.5cm
Day 09: W:4.37kg  L:55.5cm HC:37cm
Day 46: W:7kg L:62m HC40.5cm
Day 82: W:~9.2kg L:~66cm
Day 112: W:~10.4kg

大宅

我已經比個仔用左好耐。 除左 Apps 外。IPAD 仲有一樣好係可以入好多小孩書在裏面。 有PDF 。 Powerpoint 。 Words . JPG 咩format 都得。 所以我覺得好方便。 如果打印出黎。 都幾係野。 而且打印顏色唔一定 keep 到。

大宅

我個人一定唔會比. 宜家d細路普遍好聰明, 學嘢好快, 但係就冇耐性, 而呢d電子工具就只會加劇佢哋冇耐性嘅特質, 因為影像快, 訊息多, 同埋係較被動地接受訊息, 對佢哋短期學習看似好有果效, 但長遠嚟講, 都係弊多於利. 所以美國主張2歲以下唔好睇電視都有佢道理.

個人覺得基本就是美, 閱讀和從生活中學習是永恆不變的學習良方, 亦都係build up細路長遠學習動機同能力的原則. 至於電子學習工具, 放心, 他朝到佢讀書要用到時, 肯定佢哋唔使1日就會學識, 唔使急於宜家使用.

dbc  agree!!  發表於 12-2-22 14:55
lily233242  100% agreed  發表於 11-11-24 14:10

禁止訪問

畀面勳章 環保接龍勳章

引用:2歲以下嘅小朋友唔應該接觸咁多電視,電腦,

男爵府

兩三歲用真係有D問題.......見到有話比BB用更恐佈!!

第一, 對眼仔必定唔好!!

第二, 個畫面雖然係停係度, 但係個閃耀頻率係好高........我比較有D擔心會影響到專注個方面, 怕對日後唔知有咩影響!!

伯爵府

Agnes_HFC 發表於 11-5-17 18:05
如果用得其所, 不失為好的學習工具!

我隔天俾阿女玩ipad2, 每次45min左右, 主要係學ABC+單字+生活用語(例 ...

同意。同埋真係好睇小朋友反應,最清楚自己個小朋友係自己。如果你睇住佢好沉迷到唔理你,就梗係攞番以後唔俾啦。

好似我個仔,我有用 iPod touch,貪佢好渣手,佢自己控制。

玩嘅時間就我控制。我通常只係放學後午睡前同大便時俾佢,佢都幾主動透過裡面的字咭 app 學英文,好多時仲指住幅字咭要我讀番個音嚟睇我嘴形。

佢有少少相反,就係我教佢,佢唔係咁聽,佢比較鍾意自修,唔明就要我講(以前睇一本本硬皮書個D都已經係咁架喇),最近出街,我發覺佢成日搵佢係 iPod 學過嘅圖/字,好似想印證佢學過嘅野咁,然後我又再從旁指導(出街我唔帶部機架)

佢最近仲成日捉住我要我寫英文字母俾佢睇,因為我俾佢D app 只係認字,無教寫,佢覺得不足,要我補足。

至於話太多 apps 嘅問題,我就自己好勤力咁執D app,唔會一次 load 晒入去任佢睇。會睇番佢發展,目前嚟去都係英文字母同字咭,仲有廣東歌仔同莫札特音樂。

我個仔又唔係太沉迷,其實佢主要係攞嚟聽歌仔,有時俾佢佢開咗鍾意聽嘅歌仔,就放低去玩第二D野,總之就係要有背景音樂啦,真係俾佢激死

遲D等佢識睇書時,我都會買 ipad 2,螢幕大D嘛。
You think the only people who are people
Are the people who look and think like you
But if you walk the footsteps of a stranger
You'll learn things you never knew you never knew
-- Colors Of The Wind

大宅

如不考慮視力因素, 其實好與唔好, 好睇自已小朋友的性格或會否沉迷; 正如我個女, 她只視IPAD是她的其中一種玩具, 她不會特別要求一定要玩, 所以我覺得她不太沉迷. 當有得玩時, 她會在IPAD中玩填色, 聽歌, 看自已照片, 配對, 砌圖, 學生字, 彈琴, 好像學到很多東西似的. 當我們不給她IPAD時, 她一樣會如其她小朋友一樣畫圖畫, 寫字, 看書, 玩煮飯仔, 彈琴, 我又不覺得因為有了IPAD會影響到她學習其他的興趣.

以上純粹為本人觀察到自己個女的意見, 不喜勿插呀!

複式洋房

回覆 CharlesBrown 的帖子

YES..

大宅

JR東日本 發表於 11-7-19 13:28
如不考慮視力因素, 其實好與唔好, 好睇自已小朋友的性格或會否沉迷; 正如我個女, 她只視IPAD是她的其中一種 ...

EXACTLY SAME AS MY DAUGHTER! SHE'LL BE EXCITED WITH IPAD TO PLAY WITH, BUT SHE'S STILL FOND OF OTHER ACTIVITIES WHEN WE KEEP UP THE IPAD FROM HER.

大宅

mont_sherry 發表於 11-6-3 00:13
我個人一定唔會比. 宜家d細路普遍好聰明, 學嘢好快, 但係就冇耐性, 而呢d電子工具就只會加劇佢哋冇耐性嘅特 ...

絕對讚同.

男爵府

Kuri 發表於 11-7-19 00:47
同意。同埋真係好睇小朋友反應,最清楚自己個小朋友係自己。如果你睇住佢好沉迷到唔理你,就梗係攞番以後 ...

都時可能買唔到。。。。因為出到IPAD 3啦。

我同你一樣睇法,其實好睇家長點同佢用,最好一齊或陪佢用。
我通常只會假期同佢一齊用IPAD 學野,睇書。我個囝喺IPAD 有佢自己既圖書館同遊戲角。老實講,IPAD大人都好有用。

大宅

agree. ipad 改變左用電腦控制方法。

ipad 係 good for 小孩或者老人家。 唔洗教已經識用。

伯爵府

oldbean 發表於 11-7-21 04:44
都時可能買唔到。。。。因為出到IPAD 3啦。

我同你一樣睇法,其實好睇家長點同佢用,最好一 ...

我自己就會抱持正面態度去睇呢D電子產品。因為知道真係無得避,咁不如同佢一齊用,引導佢正確用法,將來都不失為一種方便同學習嘅溝通工具。
You think the only people who are people
Are the people who look and think like you
But if you walk the footsteps of a stranger
You'll learn things you never knew you never knew
-- Colors Of The Wind

大宅

回覆:買I-Pad 比小朋友學習

真係唔建議家長用iPad ,dvd等等當學習平台俾小朋友,因為呢類產品以視覺刺激吸引幼兒,久而久之幼兒以後只會接受有單向剌激嘅產品,對書本更加專注唔到去睇,第時入學學校都係主要用書本授課,對幼兒有長遠影響,最正確嘅學習係比幼兒多接觸實物,皮膚係一個好重要嘅學習感官!(本人身處幼兒教育的經驗)

禁止訪問

回覆:買I-Pad 比小朋友學習

複式洋房

回覆:Agnes_HFC 的帖子

Need to use the advantage of iphone / iPad. My child has touched it before one year old. He likes to play every day. Now he is almost 2.5 years old. He knows alphabet, counting, shape, colors, fruits, vegetable singing and sign language of alphabet.
It depends on how u treat it as an educational tool rather than video game.

男爵府

牛年勳章

我都買左比20個月大嘅bb用,每天唔會多過15mins,仲要有我陪同一齊學,而家主要係學abc,colors..

複式洋房

畀面勳章

珍珠宮

畀面勳章 環保接龍勳章

我女2歲 我都有比iphone ipad佢玩
主要都係學習 冇d/l game比佢玩
聽歌 a-z 串字 顏色 數字 始終小朋友鐘意生動d咁去學習
所以用得其所 我覺得冇問題 不過唔好長期比佢對住囉
我有買d card 書比佢 有時睇書睇card睇vcd 有時就用ipad教佢

別墅

但望得個MON 多會唔會影響視力呢? 好似電視機咁
有無人係用自然教學? e.g. 俾幾個生果佢學COLOR,

蘋果紅色, 橙橙色, 香蕉黃色, ETC

首頁
12345...8

尾頁

跳至