嬰兒用品

跳至

首頁
12345...8

尾頁

男爵府

I let my son to use i-pad while we're out in restaurants eating. Other than these, I won't let him watch it at home. If I don't give him the i-paid, there's just no way he's willing to sit down and eat!!!

禁止訪問

大宅

我係唔會比小朋友玩, 特別2歲以下.
出去食飯, 係一家人溝通的, 佢係細個無咩耐性, 好多人都知架啦, 你可以去食D QUICK FOOD, 做人父母係甘架啦..
用IPAD 湊仔, 我真係睇唔過眼, 我見過一對父母好安樂食飯BB 好靜, 為何? 因為BB 玩緊IPAD 睇電視~如果係甘, 不如返屋企食比個電視佢睇啦.

教學用? 如果你真係甘有上進心, 點解你唔自己教BB? 自己教吾係比電腦好咩? 係甘有心, 自己教啦...我係自己教的~係辛苦, 甘又點? 做人父母係要付出.

而家又話D IPAD, IPHONE 點好點好, 好啦, 到人地讀書啦, 又要人學E 樣果樣, 到時又同小朋友講點吾好沈迷, 真係自己打自己咀吧.

甘細個, 根本唔需要E D 野, 去下公園, 去下圖書館去下超市, 街市, 大把野學..

dbc  agree!!
用IPAD 湊仔我都知好舒服, 好多父母唔願意花雙倍嘅力, 時間去教ma  發表於 12-2-22 14:59

大宅

NO! 會上癮的...那時你便後悔....

男爵府

其實小朋友每日玩的時間適可而止, 都OK既, 沉迷就唔好啦, 不過唔同意比3歲以下小朋友玩, 咁樣好似對眼無咁好...

唔知幾時出I PAD 3呢?

禁止訪問

大宅

回覆 HINHIN525_MAMA 的帖子

同意! 會影響小朋友ger專注力, 电子野適可宜止, 少用為妙

民房

真係好唔建議買ipad比小朋友,因為一來易壞眼,二來真係好無需要,因為買部ipad,不如買D教育套材,或者自己做重實際,因為整體來說,可以自己一手一腳加多D教材落去,同埋可以比小朋友郁多D。

除非你係一個programmer,如果唔係真係唔好買!

洋房

我覺得太細個就接觸太多電子野唔係幾好,,,

洋房

其實真係好擔心小朋友視力問題.....

複式洋房

我有買ipad 比個女玩, 她對flash card 沒有興趣, 但他最喜歡都係puzzle,

大宅

Kuri 發表於 11-7-19 00:47
同意。同埋真係好睇小朋友反應,最清楚自己個小朋友係自己。如果你睇住佢好沉迷到唔理你,就梗係攞番以後 ...
請問有冇D適合6-12月大BB 的 Apps 推介呢?

伯爵府

回覆 DBDB 的帖子

check PM
You think the only people who are people
Are the people who look and think like you
But if you walk the footsteps of a stranger
You'll learn things you never knew you never knew
-- Colors Of The Wind

複式洋房

我覺得科技就係一把二刃刀..可救人可殺人...

好depends你點去用...越早比小朋友接觸科技唔係一件壞事..

不過唔可以addicted..要控制時間...比佢玩太多..佢會變得addicted就會好唔想同其他人communication..

但係你唔早比佢接觸..唔代表佢唔會係其他地方接觸到...所以冇得避.

洋房

yes,so good

大宅

囡囡2歲, 我唔會買, even有都唔會俾佢玩:;pppp:
我個電話對囡囡尼講只係用尼聽歌同影相既
係屋企大把野玩, 畫公仔, 煮飯仔, 串珠, 做手工, 拼圖, 泥膠, 砌積木.....
得閒的話就去公園, 行商場, 去超市,
到出街食飯, 一盒顏色+廢紙 或 貼紙簿一本就已經可以.
i-pad同junk food一樣, 盡力有咁遲得咁遲先俾佢接觸

jonasmami  agree  發表於 11-12-1 10:01

珍珠宮

我唔會經常俾佢地用

大宅

唔知有無APPS FOR IPAD係有聲有圖的故事書呢? 我揾咗好耐都揾唔到有呀!

珍珠宮

2018復活節勳章 畀面勳章

回覆:買I-Pad 比小朋友學習

有俾佢玩 I pad ,有啲 apps ok! 都好似學到嘢!不過,又係唔俾佢玩太耐!

子爵府

wyeth冷知識勳章 畀面勳章

對得太多咁動感既野, 小朋友會對身邊所有事物無曬興趣

首頁
12345...8

尾頁

跳至