懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

大宅

我自己嘅爸爸媽媽屋企有養狗仔吖...遲D我有需要返去半個月左右吖...我而家6W左右咋...點算吖..會有咩影響架??

男爵府

我都有養狗
都無問題架
注意衛生就OK
如果有貓就要分開
因為貓有一隻寄生蟲會影響BB

子爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

無問題喎,我外家同我6299家都有養狗,我依家第2同就生啦~~ok喎~

大宅

我家有兩隻狗狗, 一D問題都無~~

複式洋房

我都有一隻狗, 而家我 7 weeks 喇, 只要保持衛生就冇問題~~

複式洋房

我屋企有兩隻狗,bb女都出左世添啦,冇問題喎!

複式洋房

我都覺得無問題喎!我屋企有一隻狗,
而家我 7 月喇!

大宅

我都有隻狗狗呀。。。。不用擔心!
係小心咪同佢玩得咁忘形就得架啦。。。。

大宅

系咪??? 點解好似個個都話無事..但系又有人因為要生BB而將寵物寄養甚至送俾人都有..到底邊樣先系吖???

大宅

flytoapple 發表於 11-4-24 15:49
我都有養狗
都無問題架
注意衛生就OK

養貓貓同狗狗只要保持環境乾淨,仲有打齊針就可以相處~
至於那隻什麼蟲,根本就係D報紙亂咁來~
因為D蟲係生肉仲勁同厲害.....
要中招的話....掂生肉仲易中招~
又唔係放養貓,邊得來咁多菌......
^^阿囝2011年6月6日出世啦~

水晶宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

我姑仔自己養四隻狗,
佢有左咁耐都係咁啦,
小B都出埋世,家下兩歲喇

大宅

Kimki_Ng 發表於 11-4-24 18:37
系咪??? 點解好似個個都話無事..但系又有人因為要生BB而將寵物寄養甚至送俾人都有..到底邊樣先系吖??? ...

我覺得係佢地本身就唔想照顧BB時又照顧動物先會咁,但係我養狗仔在先,我當左佢係我屋企人,我唔會掉左佢囉!

大宅

我都有養貓呀!啱啱知Bingo咗!
我準備懷孕時已經問我嘅婦科醫生動物嘅問題,
醫生話只要你保持衛生,盡量唔好執寵物便便,由家人代勞就ok啦!

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章

我自己屋企就一狗一貓....
外家就2狗3貓...
大仔都歲半啦...
而家仲陀緊第2個7個月啦....
外家我基本上一星期返去1-2次........
我屋企d動物仲要我自己同佢做清潔o既...
即係清沙盆..執報紙同沖涼都係我搞........
咩問題都無啵~~~~

Karl  was born on 9th Oct 2009   Lok was born on 29th jun 2011

22:18   48cm long                         18:31   50cm long

大宅

我屋企都有一隻狗,朋友同男家都叫我唔好養,掉落樓下同唐狗一齊粗養,我當然唔捨得,養得佢就要負責任,如果今日可以對生命隨意的捨棄,他人BB都會咁做,我唔想做一個壞榜樣。
我隻狗打晒針,都有定期殺(室)同杜蟲,在1XWKS都有驗弓型蟲。
只要唔好掂佢既大小便就OK。

大宅

我自己都有4隻狗
注意清潔衛生就冇問題啦
我而家有bb 6個月
清理便便戴手套,洗手就ok啦

因為有左唔要狗果d係遺棄動物既籍口黎既je
根本bb同狗都冇衝突~
唔駛擔心wor~

禁止訪問

陪月勳章 BK Milk勳章

大宅

懷孕同養狗係冇關係架~係d人冇責任感唔想要隻狗的藉口黎架ja~~
乜狗狗好dirty咩?有幾多菌wo~~唔通清潔完d大小二便我地自己唔會洗乾淨對手架咩~~~一開始養得隻狗就要照顧佢到終老架啦~~真希望d人唔好再用懷孕黎做藉口了~~~
我自己都有隻狗狗,我養左佢唔夠半年我就有左bb添~~~宜家4個幾月了~~~好多時老公唔得閒都係我執大小二便架啦~~只要清潔乾淨就冇事架啦~~~~何況定期帶狗狗/幫狗狗清潔~~佢地都不知幾乾淨!!!!~~~我老公開頭都擔心架~~其實養狗狗大住個肚唯一要小心的係同佢地玩的時候~~因為佢地唔知道你有左架~~會跳上你個身到~~~所以自己要小心哩樣野low~~~其他一切正常冇事wo~~我地仲不知幾期待bb出世睇下狗狗同bb點相處添~~~

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

你地真係負責任既主人...我姑奶淨係想做狗主,但又唔想take care佢隻狗,所以擺左係我屋企養....我本身對狗麻麻地架....

而家我個大女差唔多4歲,細仔7個月大,so far無咩問題...係隻衰狗成日霏我對仔女d玩具囉

伯爵府

好媽媽勳章 大廚勳章 陪月勳章

回覆 Kimki_Ng 的帖子

我家都有養狗,我5月就生啦,而家我隻寶貝d大小同沖涼我都係自己一手包辦雖然就生係辛苦d但我冇放棄過
隻寶貝仲好似bb咁好鐘意我抱,我都一樣照抱佢,得閒就會跳上我大比度sit,我個肚越黎越大,佢識就住黎跳同sit,
其實只要打理好清潔同衛生就冇問題
就正因好多人都因為有bb就話唔要d狗狗,造成好多被遺棄既動物

首頁

尾頁

跳至