懷孕前後

跳至

首頁
12345...7

尾頁

大宅

上年7月1日,因為尿道炎去咗急症室,醫生突然同我講話有咗BB,當然嘅心情只係諗:唔係呱!已經做好措施都中?
因為只係結婚半年,未有計劃準備要小朋友,最後受丈夫商量後,決定順其自然啦!
「能夠懷孕係神所俾嘅禮物;BB能夠順利出世係神嘅恩典呢!」

2星期後上班途中,感覺到流血,二話不說,請假去睇急症。醫生即刻幫我照超聲波,胎兒仍然穩定,即刻放下心頭大石。
2日後再去醫院做產檢,醫生再幫我照超聲波,發現胎已經唔喺到了!腦裡面一片空白,原來我自己排咗個胎出嚟都唔知呢!回到家,我先識得喊出嚟……抱住丈夫哭了一晚,失眠了一晚,放了一星期的假休息。

這是我第一次小產。(當時胎兒只有5~6wks)
這次並沒有特別調理身體,只係更均衡飲食吧了。

今年4月6日,因為感冒,去咗睇私家醫生,有證實再一次懷孕了,又再一次意外。今次雖然已經有了做媽媽的準備,但並唔係喺呢個時候。
同樣都係順其自然嘅心情去過之後嘅日子……
直到4月18日,開始少量流啡,但未有肚痛……
4月19日,開始流血,量比之前一日多咗,而且開始有肚痛,於是下午去咗急症室,醫生二話不就,即刻幫我照超聲波,胎兒仍然存在,只係比正常週數少好多。醫生話因為未有心跳,所以週數亦不能作準。不過以正常週數而言,胎兒實在太少了,所以你最好都要有心理準備。
4月20日,繼續流血,而且肚痛加劇,次數亦頻密咗,即刻同丈夫再去一次急症室。急症室醫生希望我留院觀察一晚,當晚亦有照超聲波,醫生話胎兒仍然正常,喺正常位置,安全起見,都係留一晚睇下出血情況有冇改善吧!
4月21日早上,醫生再幫我照超聲波,發現胎兒已偏離正常位置,而且有排出體外傾向。已經有心理準備再一次小產。
4月21日下午,出血情況有改善,食咗止痛藥,肚痛減少。醫生再巡房時,按我當時情況,胎兒有好大機會排出,不過仍有機會返回正常位置,只係機會好微。醫生批准出院,同時亦都俾個小瓶我,睇下有冇機會攞到排出嚟嘅胎兒組織。醫生亦好好人,出院前幫我再照一次超聲波,因為我怕自己好似第一次小產咁,排咗個胎都唔知,想再確認一下。而且醫生仲解答我一切疑慮,我擔心自己有慣性流產,亦擔心因為自己身體結構、健康等問題影響胎兒生長。不過醫生話我一切正常,我可以安心出院了。

既然醫生都打定輸數,我亦冇抱太大期望。只係心情比第一次輕鬆,雖然有唔開心,但冇喊過。

4月23日晚上,同丈夫出外吃飯準備回家,感覺到有一粒物體從子宮排出嚟,返到屋企衝入洗手間,發現一粒好似花生嘅物體,我估…這就是我的胎兒了。丈夫幫忙把它放入瓶子內放入雪櫃。聽丈夫形容,胎兒其實有點明顯分為頭、身、腳三部份呢!

當晚,真正看見了自己的胎兒,才懂得抱住丈夫真真正正的哭了出來,而且我失眠了一整晚呢!

4月24日早上,把胎兒組織送去醫院,等待5月9日覆診時再睇報告。然後趕返崇拜了,崇拜時,我再一次忍不住再哭了出來。

這是我第2次小產 (胎兒有8wks)

傷心、心痛是必然的,我沒有刻意要自己不要哭,而且我知道哭了出來會舒服好多。現在總算平靜下來,當然仍有些傷感吧!
只是今次待排清所有血液後,會睇中醫認真的調理身子,補補身。

透過文字分享出來,除了想讓自己多一個舒發途徑外,亦希望大家可以作為一個參考,縱然可能未必有參考價值,亦希望各位曾經小產過嘅媽媽唔好放棄。

我仍然期待有第3次懷孕嘅機會:因為我愛丈夫,我希望為他生一個小孩;因為我愛小孩,所以我希望把我的愛分享給他/她;雖然我可能未必係一個好媽媽,正正因為我知道得來不易,所以我更會懂得珍惜。因為我深信……「能夠懷孕係神所俾嘅禮物;BB能夠順利出世係神嘅恩典呢!」

謝謝大家願意花時間睇我的分享。歡迎各位留言和大家交個朋友呢!^^

更新 on 25 April 2011

昨晚,再一次哭了 (今早起床,眼睛還哭踵了)……其實我自己亦冇諗過今次會咁(心) 痛,可能真係冇預計個自己會咁真實感覺到自己排咗個胎,而且親眼目睹吧!丈夫抱著我安慰我,第一次完完全全的向他說出自己的感受……其實心情真係好難受,小產了固然難受,只係身邊嘅朋友一直詢問令我更難受。

這件事,我同丈夫都冇打算同其他人講,因為對知道嘅人或我都冇好處,所以只有身邊不到5個朋友知道,因為自己本身有舞蹈事奉正在進行,所以亦需要向有關人士作一個交代。
不過仍然會有一些不識趣嘅朋友呢!其他不知情嘅人,我只會向他講一句身體不適。

只是人係有好奇心的,亦喜歡查根究底。弟兄姊妹會質疑,點解身體咁耐仲未好?經期唔需要唔食牛肉吧!(因為而家仍然有出血,怕食太多牛肉會加多出血量)。

我唔可能怪弟兄姊妹,始終佢哋都係出自一片關心,我哋亦唔想欺騙佢哋,只係,真係唔想再舊事重提。不過…面對呢啲問題,其實真係好難受。
昨晚同丈夫講咗呢個問題,日後佢會幫我處理,感謝丈夫嘅包容、忍耐同體諒。

**因為字數有限,往後update 將會喺其他樓層,我亦會在這裡說明樓層數目,謝謝!**

~26 April 2011 update details at 60/Floor

~27 April 2011 update details at 86/Floor

~28 April 2011 update details at 100/Floor

~7 May 2011 update details at 112/Floor

~10 May 2011 update details at 120/Floor

mypineapple  神唔會遲到架, 佢一定會係適當的時候俾 bb 你架 :)  發表於 11-4-25 23:04
baby_cat  真心希望你快D有BB..... 可能你計劃生BB, 唔好意外有, 例如食定葉酸, 小心健康, (BB)質素會好D都未定.  發表於 11-4-25 20:34
shanwongsun  努力!!! 加油!!! ^O^  發表於 11-4-25 17:53

翡翠宮

畀面勳章

我都曾經試過小產一次
我記得個晚 攬住我老公喊到收唔到聲
直至到衣家懷孕已經有31wks 好期待佢既來臨^^..

你要努力^^ 期待你第3次懷孕..

helenmelody  恭喜啊~~!!!  發表於 11-4-26 22:27

洋房

加油~當我有第一個bb時我先20歲, 但我從來冇諗過唔要佢, 因為我都相信「能夠懷孕係神所俾嘅禮物;BB能夠順利出世係神嘅恩典呢!」
依家我已經係2個小朋友o既媽媽, 真係好感恩~~
你要努力~~調理好身體, 迎接你第三次的懷孕~

tinlingyuetka  咁你咪40歲左右就可以享受自己人生, 真好~^^  發表於 11-4-25 08:55

複式洋房

不要太大压比自己, 不要心急要BB, 要放鬆心情, 順其自然, 好好休息及睇中E.一切交由神安排, 加油..哦.

別墅

支持你.....努力呀

大宅

你要好好調理身體啊,如果西醫話冇事,不過試下睇中醫啊,調理下會唔同好多架!

大宅

畀面勳章

加油調養好身體,會好的.
Emma,我們好愛你~

大宅

周數比較少, 會唔會係黃體不足呀~

子爵府

祝福你可早日順利做媽媽,生個健健康康,肥肥白白既BB。

但之前最好先再找醫生檢查清楚是否有特別問題令你有之前的情況。

別墅

回覆 gilgil39 的帖子

我在其他文章見到你的留言,很為你難過,尤其是你再次經歷同一個情況,身為過來人更同你有身同感受的感覺,難過總會有的,要同自己講喊完就要停啦,努力面對喇。我支持你的!

欣賞你的勇氣,依然盼望第三次的懷孕機會,也許是你的信仰令你有一份的盼望,其實我本身也是信神的,神是很愛我們,BB可能是未最好的時候所以先走了,我相信這是神給我們最好的結局,神會在更適合的時候把最適合的交給我們。

我今日看詩篇:1: 3"他要像一顆樹,栽在溪水旁,按時候結果子,葉子也不枯萎,凡他所作的,盡都順利。"繼續依靠神,祂是一個供給的神,在適合的時候神會對我們有所安排。

比心機,好好補身,BB也不想我們太傷心哦。

大宅

加油﹗我和你一樣..正期待第三次懷孕
我也有2次流產經歷...比心機養好身子,BB會再次來臨的~

禁止訪問

禁止訪問

大宅

回覆 suetwababe 的帖子

謝謝你的支持,期待你嘅寶寶來臨呢!希望BB健健康康,快高長大!^^

大宅

回覆 lingling1606 的帖子

哇~~~有2個小朋友呢!媽媽,你真偉大喔!

我只打算生一個,怕自己有心無力照顧呢!><"

大宅

回覆 K-2 的帖子

謝謝你,我同丈夫其實都一早計劃了生「龍B」,所以這2次懷孕其實係意外。而家只係希望做好事奉,養好身子。只係留待完全停止出血才開始補身AND 睇 中醫。^^

大宅

回覆 君蕎 的帖子

謝謝你,一句支持已給的好大欣慰……

大宅

回覆 vanchan519 的帖子

謝謝你。我知道神會為我安排,所以仍然有盼望。雖然知道眼前是一個事實,不過傷心係無可避免的,所以唔想壓抑自己,希望舒緩後再重新振作。

大宅

回覆 jestella 的帖子

知道,因為今次出血量比較多,而且已經係第2次,所以今次一定會搵中醫補身,只是等待出血情況完全停止先再補身。謝謝你的支持和提醒。^^

大宅

回覆 miracleinlife 的帖子

知道,我會努力的!謝謝支持。^^

首頁
12345...7

尾頁

跳至