懷孕前後

跳至

首頁
23456...7

尾頁

別墅

回覆 鄭孖寶媽媽 的帖子

屯門醫院約左我8 月份覆診呀,等我來左幾次經期,睇下正唔正常先。我之前都約左私家醫生,5月頭再去SCAN多次,希望排清晒,乾淨晒啦,再開始睇中醫補身,會好好調理返,我身體一向都差,好易感冒或肚痾,希望趁呢個機會補得好D,日後少D病痛,陀仔都定。

黑木耳有助排清瘀血,等惡露清得快D,我食左4.5日了,惡露都漸漸減少,我媽咪/99 會整黑木耳金針菜雞給我食,由於黑木耳都係涼,食幾日算了,或者你請教你相熟的中醫,同埋每日都食薑飯和煲薑水沖身去風,盡量唔好出街以免入風吹親,呢個時候身體會弱D,小心唔好病到,否則手尾好長。呢幾日好好胃口,不停食野。

大宅

謝謝你的支持!

心仍然在痛呢!或者因為知道事情未完結,仲要等5月9日覆診睇報告,期待這日之後一切會回復正常。

別墅

ryanne 發表於 11-4-26 17:14
回覆 vanchan519 的帖子

我而家前後一共放咗2個星期假 (之前作小產放咗復活節假前4日,到確認小產,而家放 ...

我成個4月返唔到10 日,之前作小產四月頭放左假,中間出血又放咗復活節假前4日,呢個星期又放,成個4月份都好似發左一場夢咁,每日都過得提心吊擔,5月頭返工,好想係一個新開始,打算6 月份身體穏定D同老公去陽光與海灘的地方旅行,之前四月頭因為有左唔去,想再去玩。

你要比心機呀,樂觀的心情有助康復,你一定得架!

大宅

回覆 ryanne 的帖子

To: ryanne

不用多謝我,你e+呢個階段我都經歷過,所以我好明白你嘅心情~
當時我知道就算喊盲咗,呢個事實都係唔會改變,"振作"呢兩個字好遙遠...
但我有個朋友提議咗個方法比我(她都是過來人),方法:你同自己講,設定一個限期,過咗呢個時間之後,你就唔可以再咁傷心,成日喊,你要堅強振作,唔可以令你身邊同愛錫你嘅人擔心﹗你要同你自己講,一定得﹗

大宅

養好身體, 上天一定賜給你一個快樂健康寶寶,努力加油

別墅

我都小x左一次, 所以都明白, 請你好好休息及調理. 我都等這個bb等了2年, 起初還以為冇機會, 因為我身體太差, period 又超唔準30-9x 都有, 但上天會聽我地的禱告, 相信你好快就可以bingo.
其實, 你已經好叻女, 我當初是小x 才知道有bb, 我唔敢同任何人講, 包括老公, 心理真的超sad, 任何事都看不順眼, 直至3個月後, 最終同老公吵架時爆出來(我同老公拍拖1x年都冇吵過10次), 老公才明白我的感受, 但我地一直唔咁同家人講 (驚罵), 直至今年過年後才同媽咪講, 因為佢問我幾時要bb, 我見到佢流眼淚.......個心好痛, 所以你要好好照顧自己, 我地支持你.
9/3-7W2D 0.67cm  16/4-12W5D 3.50cm     14/5 - 16W5D 9.15cm

大宅

朋友們, 可否給我一點意見? 琴日入院流左好多血...今朝照超聲政府醫生話未清, 仲有血塊...今日問過一位私家醫生, 佢話可以唔洗咁早決定用藥定做手術,睇多兩個星期可唔可以自己排清先, 到時都係唔清先做! 會唔合太耐? 定係快點揾個私家醫生用藥/手術? 飲多點水血塊係咪容易d排清?

別墅

回覆 aj.bebe 的帖子

我果位做護士的朋友之前7 WEEKS無左閃閃,都係等左2個星期後CONFIRM 小產才塞藥排找出,我諗無即時的危險,不過放得太耐對身心都係唔係咁好,自然排唔知等幾耐,早D處理都係想D早了結左件事,盡快補身。

塞藥有D肚痛,自然地排出,不過有機會唔清,我朋友都係請左一個星期假在家休息,點知排唔清又要做刮宮,她覺得手事拖太耐未SETTLE就唔係咁開心。

你同老公傾成點呀??

大宅

加油啊, 好好調理身體...別人的詢問多是出於關心, 我小產後, 坦然告訴身邊所有人, 不用別人估估下, 少了一份憂慮, 多了一份自在, 祝福你~!

子爵府

育兒性格勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

ryanne 發表於 11-4-26 18:22

謝謝你的支持!

加油呀....我07年陀bb到24週幾25週, bb 走咗,
我重要經歷陣痛9個鐘生,
bb 一出世成身喉管,過咗二十分鐘醫生話bb唔得,
問我重搶唔搶救bb, 心當然好想,但係見bb咁細少身體咁辛苦,
而且,她太早產唔得,所以放棄了
我抱住bb 幾個鐘只係覺得佢瞓咗唔係走咗,
抱過上手放下真係好難
我好明白bb走咗嘅心情
當我再次有bb時,個10個月好似過咗十年
成日擔心有事.........真心擔心到顱
好在 bb 平安出世,重8.3磅
現在就快 3 歲啦
樓主加油呀.......想喊就喊呀.........唔好屈住,
要忘記係無可能,只可以用時間清洗傷痛,
我係過來人,我好明白.........
祝你身體健康, bb 會再返嚟

大宅

回覆 aj.bebe 的帖子

我由confirm 冇咗,到排出嚟都係一個星期左右,未排出嚟之前啲血係鮮紅色,量仲好多…排咗出嚟血量少咗,而且係啡色。政府醫生都俾2星期時間我睇下會唔會自然排出,之後先再照超聲波睇下有冇需要再清理。始終做手術/用藥都比自然排出更傷身,加上我自己都係體弱,體虛,唔想更辛苦。

如果呢件事唔係太影響你生活的話,我建議係可以等一個星期嘅,如果一星期都排唔到出嚟,先再問下醫生意見啦!飲水多啲都有幫助架!^^

再同丈夫商量下再決定啦!

大宅

回覆 helenmelody 的帖子

因為曾經有位姊妹都試過小產,向所有弟兄姊妹講完之後,大家都有有負面情緒,個個喊晒咁,我同時聽完都冇乜感覺,因為當時未經歷過小產,又唔知要做乜。
就因為咁,我同丈夫都唔想再有相同事發生,始終都係我哋自己嘅事,而且對其他人冇幫助又冇得著,所以先決定唔同大家講。

大宅

回覆 Cookiee 的帖子

我哋屋企人都唔知我曾經有2次懷孕 AND 小產,一來唔想佢哋一場歡喜一埸空,二來唔想佢哋太過擔心,而且佢哋都要返工,更加唔佢哋為我煲湯水之類而更加辛苦。

其實2次懷孕我都係咁啱睇醫生先知,我period都係唔準時,所以我都冇特別理會自己係咪有BB。不過我同丈夫都有共識,所有事都會同對方商量先做決定,而且大家唔會隱瞞,即使當時時間唔啱,到最後都一定會將件事同對方講囉!

別墅

ryanne 發表於 11-4-26 23:59
回覆 Cookiee 的帖子

我哋屋企人都唔知我曾經有2次懷孕 AND 小產,一來唔想佢哋一場歡喜一埸空,二來唔想 ...

可能以前太細個, 又接受唔到有左bb, 但冇左, 那種痛當時唔想俾老公一齊經歷, 以為自己一個可以carry 得到, 以為時間可以忘記, 有時同老公講起佢都會話我傻. 可以講出來你已經好叻, 我成年先可以冇咩事, 但一直都唔敢同人講, 反而現在有b 前講左成個人都輕曬.

我問過醫生, 現在的媽媽第一次都好容易小x, 因為工作太忙, 所以不用擔心, 尊心調理吧 !
9/3-7W2D 0.67cm  16/4-12W5D 3.50cm     14/5 - 16W5D 9.15cm

別墅

回覆 yvonne200793 的帖子

很讓人難過和心UP,親手自己抱返BB,果個心情真係好難受,見到你成功懷孕和生產都好替你高興,你用左幾耐時間收拾好心情呀? 幾耐又再TRY BB?

子爵府

育兒性格勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

vanchan519 發表於 11-4-27 11:47

很讓人難過和心UP,親手自己抱返BB,果個心情真係好難受,見到你成功懷孕和生產 ...

真係好傷心係頭一個月,因為bb過24週要去簽死亡證,所以好難受,
一個月後我去返工,將精神放係工作上,
我半年之後再有現在女兒
到現在每年到bb出世個日,我同老公都會拎bb張相出嚟買蛋榚同佢慶祝

別墅

RYANNE

你昨晚睡得好嗎??音樂可以幫助你入睡呀? 希望你的心情可以慢慢好返,你或者祈禱去發洩內心的情緒和感受,我相信會有幫助。

我呢段放假的時候,會多D睇聖經和祈禱,有時打給身邊好相熟的姐妹傾下,得閒會睇下其他雜誌和書,以前工作太忙,無時間做,現在咪做多D,過1,2 日我會開始落街行下對個人都好D。

我件事99 和媽咪都知,她們不停煮野給我食,好感激她們為我咁辛苦,家人的支持都好重要呀。當然老公係好重要的支持,我都會為你的家庭去祈禱。

別墅

睇到我很感動,BB 有位咁好的媽咪,他好乖咁快帶返個BB 給你,我腦海有時都會唸起第一次係超聲波見到他閃閃的樣,雖然他無你果個咁大,但係佢都已經係一個生命。

想請教你之後如何補身?再TRY BB 有無心理壓力呀??

子爵府

vanchan519 發表於 11-4-27 12:01

睇到我很感動,BB 有位咁好的媽咪,他好乖咁快帶返個BB 給你,我腦海有時都會唸 ...

我無乜保身呀...壓力大到驚呀
bb未郁成日怕有事,到佢郁時,有時感覺唔到,我會發癲咁周圍揾醫生睇,
陀住個十個月比死更難受,
到最尾兩星期醫生話bb曳曳轉返頭向上要開刀嚇死我,
我不停同bb講乖乖轉返頭啦
哈哈......一星期後bb 真係轉返向下可以順產生個8.3磅bb

大宅

thanks a lot ar~~
我地大家一齊加油努力啦~~

首頁
23456...7

尾頁

跳至