興趣嗜好

跳至

首頁

尾頁

別墅

我因為擠迫申請體恤,但個社工話無得揀區,仲只有兩個机會,
好驚唔知派邊區,我本身等緊市區,有無人申請體恤無得揀區等一次派邊度?

大宅

如果有合理理由係可以揀區,你住緊邊區?

珍珠宮

2024年龍年勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 wyeth冷知識勳章 叻叻勳章

點為之合理理由......提點下...到時都識講嘛....例如近家人 可以幫手湊bb...算唔算呢
前面是絕路~希望在轉角

別墅

湊b社工唔會俾揀區,我都係用呢個理由希望可以揀,但佢話唔可以揀,要有醫生紙或其他原因先有得揀,我本身等市區,但個社工話可能派新界,都唔知博唔博?

公爵府

畀面勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章

在房署及社署立場, 急上樓, 但又要揀區, 體恤安置已經係打尖十幾萬人既排隊, 如果有醫生証明你係有需要住某一區, 你就可以等指定地區...

體恤安置唔係咁易過關, 曾經有個案太多要求, 當中社工已經幫佢斬五關過六仗, 去到社署專員最後一關認為佢係濫用資源, 否決佢既體恤安置, 理由係佢無接受社署及房署為佢緊急安排, 當佢非合情理拒絕, 要佢繼續按現時輪候冊排隊...

你點都好, 派去新界都已經係一個安置, 只有兩次安排, 唔好太過多要求...

湊B唔係一個理由, 如果有醫生証明你既身體及精神狀態需要指名某人去協助你湊, 仲要寫明派邊區, 你先會有機會, 你既個案社工係可以寫明你去邊區, 但係佢要求你出示醫生証明, 即係社工認為你既理據唔夠足份, 你要好好考慮派你邊區都要接受...

大宅

畀面勳章

我都申請緊體恤安置..
但我有醫生紙所以可以揀區
但請問樓上的朋友..點為知要過社署專員果關!?
我剩係想寫話住近D家人可以幫手湊小朋友,,因為我生完小朋友後
有長期精神壓力..唔知咁樣可唔可以!?
我填左表比社工..但都要等..唔知要等幾耐同埋好緊張~
thx!!

amythepooh  你有醫生証明是可以揀區。等幾耐唔定。  發表於 11-5-5 20:48

公爵府

有醫生紙要醫生<寫明>係需要入住邊區的公屋, 無寫明邊區或者人名房署可以拒絕...

社工只係做評估你有無需要, 社工剖析情況後認為有理據支持體恤安置, 社工會幫你寫報告, 交比社署專員每區都會有一個專員, 專員就係社工既老闆亦係統領當區既家庭服務部及社會保障既最高領導人, 專員係最後審核人, 專員一簽批報告就會交到房署...

有啲快到一個月就通知結果, 有啲見面後立即拒絕, 因情況而定...

emma_luk  我社工寫左信..醫生同佢&quot;老闆&quot;都簽左名喇
但依家要填體恤安置表格..係咪即係社工交左份表比房署就等約見!?
thx  發表於 11-5-6 13:59

別墅

想問是否一定要由政府的醫生証明你有需要,如果是私人的精神科醫生証明可唔可以。因政府要排很久才有得睇. 而且議員幫手寫信會唔會有幫助獲批?

喜洋洋  一般社署係唔接受私家醫生的, 因私家醫生較易開醫生紙, 你還是去排政府醫生穩陣~~  發表於 11-5-17 15:35
amythepooh  議員信是有幫助的。他們話只承應政府醫生,你可以問議員意見。  發表於 11-5-5 20:50

公爵府

回覆 emma_luk 的帖子

如果醫生同專員都簽定, 你應該可以等房署寄信比你體恤安置既消息, 如果社工要你填表, 你盡快交回, 等消息...

男爵府

畀面勳章

回覆 happyla 的帖子

一般社署係唔接受私家醫生的, 因私家醫生較易開醫生紙, 你還是去排政府醫生穩陣~~

首頁

尾頁

跳至