論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

男爵府

自從上年5月做左2年9個月的菲姐話要結婚走左之後, 都已經換左3個姐姐了. 結過婚, 未結婚, 生過小朋友, 未生過小朋友, 年紀大, 年紀細, 菲律賓, 印尼, 什麼都請過, 真係換到怕.

其實我有2個小朋友, 2個都係男仔, 大仔6歲(現K3), 細仔2歲(現N班), 兩個都番全日班, 基本上2個一早8:35AM 上左校車後就到下午6:00PM先坐校車番到屋企. 而我同C6一早7:20AM就出門口番工, 到6:30 至7:00PM先放工番到屋企.

姐姐基本上每日都好得閒, 我屋企唔大(得560尺)無什麼好做, 只係每晚煮好餐飯, 最緊要早上搞點D細路上校車番學, 下午接佢地落校車, 番屋企沖涼換衫食飯, 就OK!

宜家個印姐係今年2月12日先來做, 打掃屋企就真係麻麻地, 煮飯OK啦(無新意, 唔好要求), 照顧小朋友叫做不告不失. 但係最慘佢英中都麻麻, INTERVIEW時見佢講英文都過得去, 叫做溝通得到, 點知黎到係2個人, 一做錯野話佢就唔知佢用D咩話答我. 做野超"粗魯", 又大力, 屋企有好多野都比佢整爛左, 話佢又諸多班值口. 真係叫做平時搞掂兩個細路就算.

點知宜家佢話8月印尼新年要番去, 仲要番去3個星期, 如果我唔比佢番去, 佢就RESIGN唔做, 叫我搵個第二個. 當時我真係嬲嬲地想叫佢"走啦, 宜家就好走". 但係一諗到D細路已經習慣左嚟個姐姐, 又..........

宜家我好煩, 比佢番去又怕佢走左唔番黎, 到時先再搵姐姐就變相3個月無人用 --- 我真係會死得, 要番工之餘仲照顧屋企3件. 如果換人, 又要D細路從頭黎過- 識應新姐. 最慘係好多見我有2個仔都話唔做.

可唔可以比D意見我, 唔該!!!!!

水晶宮

簡單一句,換!
如果你唔比佢放假佢就resign,
第日都會繼續作出無理要求,
到時你又點?

男爵府

換la!
呢個姐姐整體都無乜長處!!

大宅

換啦, 反正個工人都系普普通通..或者下一個更好呢!

大宅

絕對要換, 依家搵定, 7月比一個月通知, 叫佢唔駛返

珍珠宮

做乜要受佢要脅? 你應承佢, 佢咪大晒, 以為無咗佢唔得? 又要求第2樣, 又借錢? 到時又怕有人質喺佢手? 佢又唔係做得好好, 放生佢啦.

禁止訪問

珍珠宮

我讚成其他人的睇法,你現在搵定新工人,到8月比佢放長假,以後唔使返

子爵府

叫佢走啦!!!反正佢要返去...咪等佢返去長嘆囉!!!

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

Mangosteen 發表於 11-4-29 12:57
自從上年5月做左2年9個月的菲姐話要結婚走左之後, 都已經換左3個姐姐了. 結過婚, 未結婚, 生過小朋友, 未 ...

你個工人都唔洗狠, 叫佢即走啦, 其實佢都幾識計數, 8月新年+暑假機票4千幾, 我mm買左張, 佢返左去唔返黎你都吹佢唔脹, 做左幾個月就放假都唔係LO, 趁E+D機票平平地POUND佢走, 反正佢敢都唔慌做得長. 你對仔返全日都好易攪, 小朋友好易適應jeh.....
明天會更好~~

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章

Mangosteen 發表於 11-4-29 12:57
自從上年5月做左2年9個月的菲姐話要結婚走左之後, 都已經換左3個姐姐了. 結過婚, 未結婚, 生過小朋友, 未 ...

你換得人了. 做野樣樣都唔掂, 叫做睇細路??? 爭在未漏咗係街無帶返來. 明知印尼新年, 咪來做啦, 混吉

寶石宮

虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 FUN享自然‧郊遊一夏 親子探索遊 玩具勳章 趣教勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 爸B勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 DHA勳章 貓狗褓姆 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 笑得好勳章

換啦,都唔知佢有咩好
有些路啊,只能一個人走
我慢慢地、慢慢地瞭解到,所謂父女母子一場,只不過意味著,
你和他的緣分就是今生今世不斷地在目送他的背影漸行漸遠。

男爵府

多謝大家的意見, 我諗我會搵嗰個.

禁止訪問

男爵府

佢resign咪仲好,唔駛賠1個月人工比佢.

littlemelody  yeah! very 骨添!  發表於 11-5-2 00:39

首頁

尾頁

跳至