跳至

首頁

尾頁

大宅

我唔係, 但都係到幫大家加加油! 你地個個都好偉大呀!
11/4 兩個月大了!! 要減肥呀! 6.47kg
11/3 第一次去打針, 心痛死媽媽了! 4.77KG
14/2 很冷的情人節, BB 出院啦! 3.4 KG
11/2 寶貝仔出世啦! 3.45KG

珍珠宮

我都係全人奶,但只係全泵媽,簡中做吓人肉奶嘴
大家一齊加油!

大宅

你地一餐餵幾奈??
泵又泵到幾幾多??
大家有時間去睇下丫~~ http://blog.yahoo.com/_MTY4LK7JXDHJIYVXBTDKZO66NQ/articles/page/1»

複式洋房

我都係全人奶...1直都係埋身餵...
所以完全唔知佢飲幾多..飲到佢唔飲就算了...
我兩邊奶量都唔同...
多果邊有時可以泵到6安幾..少果邊4-5安...
只要1直埋身比阿b飲...1定有奶的...
我日日係屋企..得閒就比佢啜幾下..哈

咁多位人奶媽媽都要努力餵落去...
好似d人咁講..餵多1餐阿b就有營養多dd"

Kelly_Man  我個仔除左訓左如果唔係~~係唔會自己放口~  發表於 11-5-4 19:36
carcar0308  你好勁!  發表於 11-5-4 13:41

珍珠宮

我囡囡一餐食4.5-5oz,我一日泵四次,每次~9安。

大宅

回覆 Kelly_Man 的帖子

埋身食晒2邊ttl 20-25min
泵就4-5hr泵1次 200-250ml

Kelly_Man  我個仔食哂2邊~攪成個鐘....  發表於 11-5-4 19:40
782620  食哂兩邊咁叻..我個囡1邊都食唔哂- -"4安都唔知有冇....唉..  發表於 11-5-4 14:14

大宅

我都系全人奶呀

大宅

我個女全人奶, 日間埋身只食單邊10min, 臨瞓果餐用樽餵3~4oz...
我一日泵一次, 7~12oz不等...
時光會逼你這副萬金之軀
競逐世上各樣乜乜之最
你若決定要做最尾一名絕對允許
人生這可怕的染缸有所有污垢要面對
人轉眼將會大個女

大宅

嘩大家都好多奶~~
我個B要食兩邊~~一邊要半個鐘~~
我泵一次得7安~重要兩邊~~泵成個幾鐘~~
唉~~頭一個月好多奶嫁~~多到可以喂多個~~
都唔知點解變到咁~~
大家有時間去睇下丫~~ http://blog.yahoo.com/_MTY4LK7JXDHJIYVXBTDKZO66NQ/articles/page/1»

大宅

畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

咁多位人奶媽媽好叻呀....好羨慕人奶媽...我未生前都想餵全人奶比bb,不過最終做唔到全人奶,滿月後無乜奶,已經放棄左lu...雖然我而家唔係人奶媽,不過都想同各位媽媽繼續加油...

Kelly_Man  你BB飲過你D人奶已經好幸福~~  發表於 11-5-4 19:38

男爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

吉蒂小豬 發表於 11-5-4 00:09
我囡囡一餐食4.5-5oz,我一日泵四次,每次~9安。

好叻呀, 有9安~
你而家既飲食係點 ?

複式洋房

回覆 吉蒂小豬 的帖子

我同你一樣,都係每日四次,每次9安^^,BB一日飲六餐,連BB食量都一樣呀^^
大家一齊加油啦

珍珠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

我都係..........
下星期返工, 都要返工泵奶;

Kelly_Man  加油呀~~係會辛苦D~but努力~~  發表於 11-5-5 13:58

珍珠宮

Hi chum
我而家冇乜特別野食,不過每日都會食好多飯(一日三餐)同飯同飲好多水。反而坐月時陪月就煲好多上奶湯水,但果時可能乳腺未通,冇乜奶,三個鐘一次兩邊加埋約兩至三安,後來有次谷得勁塞塞地咁,見咗過母乳醫生教我手擠奶,咁我泵完再手擠咁奶量就再多啲同穏定啲。因為是全泵,成日怕會宊然冇奶,哈哈,總之有日餵日啦!

珍珠宮

Hi edith330
哈哈,我哋都幾似,不過我囡囡而家一日食得五餐,冇你bb咁叻食咁多奶奶,有時想同囡囡加奶,但成日食唔晒

複式洋房

見你地個個bb都飲好多...
我果個飲好少..迫佢飲多少少就發脾氣..
唉..多奶無用..佢唔領情..

carcar0308  係唔係logo個bb呀? 係的就唔洗迫啦, 佢面面好多用呀, 你d奶奶夠營養佢又吸收得好好呀!!
我女女面唔係好包呀  發表於 11-5-5 11:16

大宅

我阿b 都食唔多, 見你地D bb食咁多, 好叻呀..... 我阿b 而家一餐食一邊, 10-15 min, 一日淨係pump 一兩次儲奶, 加埋有10 oz 左右啦......

大宅

回覆 PanMada 的帖子

我返工前半個月開始,係有溝奶粉比佢,所以佢有少少習慣咗,跟住都有泵出來比佢飲的,所以冇問題.
你要慢慢轉下,不然bb一下子好難適應到.

複式洋房

我係呀.. 不過尼幾日得番超少milk, 有d 想giveup 但唔捨得.

Kelly_Man  有幾多喂幾多啦~~  發表於 11-5-5 14:01
寶貝囡珈珈, daddy and mami   love u

大宅

就嚟返工,我開始減少餵啦。我自己都覺得餵人奶真係好偉大,嗰時日日飲代茶,大量魚湯,食多啲有益嘅野,等啲奶質素好啲,又戒口,瞓唔夠都係咁泵奶,就係為左ah b,諗起自己都覺得好感動!
而家減少餵都有啲唔捨得,但係唔餵就無咁大壓力,食野都唔洗就住就住,放工後多啲時間陪ah b玩囉。
好羨慕人奶媽媽可以長時間堅持,無比嘅耐力!加油呀!

Kelly_Man  你真係好勤力呀~~  發表於 11-5-5 14:03

首頁

尾頁

跳至