跳至

首頁

尾頁

別墅

我係一個窮奶媽, 成日加加埋埋都係得嗰8安奶....所以只可以3餐奶粉, 2餐人奶....
Tomorrow is better

複式洋房

我都係人奶媽, 不過, 依家唔多足夠, 要補奶粉.

panmada: 我個b最初都係咁,不過俾多幾次就ok, 唔知同我用母乳奶咀有冇關.

另外, 我想問大家個胸有無變形, 我由有b到依家大咗3-4個cup, 仲好8字... 唔知唔喂奶之後有冇得改善吓, 大家有冇良方?

Kelly_Man  我諗之後按摩返~~帶返D有鋼線ge brabra~~可能會好D~~
BUT~~喂左先算啦~~  發表於 11-5-15 15:51
mizmizmiz  唔只係個胸,我成個人都變左型添啦~我唔理咁多喇~ 阿B最緊要~~  發表於 11-5-14 15:55

複式洋房

囡囡79日了仲全人奶,一日喂七餐,兩餐泵出來,五餐埋身喂,估計平均每餐3-4安,出世2.95公斤依家6.2公斤了肥B一個,唸住坚持喂到100日,你們打算喂到幾時呀?

大宅

回覆 wisky1328 的帖子

我喂左100日啦~~雖然我唔係全人奶~~
不過我都打算喂到冇為止~~

大家有時間去睇下丫~~ http://blog.yahoo.com/_MTY4LK7JXDHJIYVXBTDKZO66NQ/articles/page/1»

別墅

我都是之前全人奶,但要返工泵奶還要補二次奶粉. 放工全跟身餵奶.

大宅

Sophie妹妹直至而家都係全人奶, 媽咪後日要返工喇, 希望可以繼續餵, 好似家姐咁餵足9個月啦...
時光會逼你這副萬金之軀
競逐世上各樣乜乜之最
你若決定要做最尾一名絕對允許
人生這可怕的染缸有所有污垢要面對
人轉眼將會大個女

別墅

細妹剛剛3個月, 仲係全人奶, 通常埋身, 2餐用樽餵, 我覺得已經好好, 因為姐姐只係食左個半月人奶就轉左奶粉

大宅

我都係全人奶, 埋身餵的,出街就用奶粉
我之前都唔夠奶,要每日補二至三次奶粉
可能而家身體好D,心情又好D,又不斷飲木瓜魚湯,先可以全人奶
BB昨日100日啦~
佢要每三小時餵一次奶,點可以較多D去到四小時一次呀?

別墅

我都係100%人奶,之前打算餵到返工就算,不過,bb食咗兩個半月埋身,好enjoy同埋食得好快,就算唔肚餓我俾佢都好好咁食,所以都keep住.

就算半夜起身餵一餵就即刻瞓返,好方便!!

只係奶量方便有啲擔心,一泵唔夠240ml就會驚喇.

又話豆豉唔同淡豆豉既,但係擒晚食咗豆豉南瓜,今日都冇乜點谷,仲泵咗好耐先泵到210ml咋~~

大宅

gabrielle_ho, 我係公司pump2次, lunch time同放工前, 係server房pump

別墅

報到!人奶+一餐奶粉

別墅

全人奶呀~!
泵奶搞到手指好痛。

洋房

Me, too, 5 times breast milk, 1 time formula. Breast milk 200-240ml each time, formula 150ml.

大宅

熱血金章 BK Milk勳章

muffinlemon 發表於 11-5-3 09:03
I am still 100% breastfeeding too. now need to know how to help baby 介夜奶, any suggestion??

我個囡自己介咖~~差唔多一個月時介左

珍珠宮

認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 我的育兒心得勳章 熱血勳章 玩具勳章 好媽媽勳章 wyeth冷知識勳章 遊學勳章 hashtag影視迷勳章 DHA勳章

我返工係屋企附近,所以中午會回家餵奶。返工時會泵,因為驚返工時餓可以比佢飲,但大多數都唔飲。
我都想知點樣可以介夜奶。

珍珠宮

回覆 joannewu_0302 的帖子

我在放產假最後的一星期同囡囡定時食奶(囡囡當時7W大),之前FEED ON DEMAND,開始時定3個鐘食一次,因為我是泵媽所以大約知道佢食咗縛多,最後一餐約12時食,咁連第三日佢自己就唔食凌晨果一餐,可能日間食夠同埋我日間同佢玩多啲,相對地瞓少啲,咁夜晚就瞓耐啲。
我有朋友埋身餵的,佢就泵最後果餐出來用樽仔餵,咁佢話ensure BB食飽飽就唔食夜奶。
不過我覺得其實BB會大大吓自己唔食夜奶的。

別墅

想問下D奶係公司PUMP完, 你們點處理, 點攞返屋企?
雪冰奶??

[/url]

珍珠宮

wwcat 發表於 11-5-29 01:30
想問下D奶係公司PUMP完, 你們點處理, 點攞返屋企?
雪冰奶??

我係公司泵一次,就會放入公司雪櫃直到放公就會放入個fridge-to-go (dual)帶番屋企,個袋一番公就放入冰格直到放工,咁就可以KEEP到啲奶好凍,番到屋企就放入雪櫃,如果太多雪奶先會冰咗去。

複式洋房

一日泵四至五次,每次5-9安不定,bb就食3-5安左右咋(一時時),係咪少呢?見有d bb可飲6安,真係好想阿b飲多d喔!

別墅

返工一個月,好幸運仍然可以係全人奶

carcar0308  加油!! 我都番左2個月, 仲係全人奶!  發表於 11-5-31 11:04

首頁

尾頁

跳至