論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

如果我同工人續約, 工人回鄉的去程是的支付, 咁回程是我還是工人負責的?請指教.
大力仔

大宅

Pls advise. tks
大力仔

男爵府

我續約吾經agent,手續費total都係幾百蚊,我就比埋來回機票,我諗係我請佢由老家黎做野,咁該我比卦?吾係亞水比?吾通伙記貼交通錢打工?
但我都吾知法例有無講,純綷個人意見

男爵府

環保接龍勳章

I renew contract through agent and he said we need to pay two-ways tickets.

idy926: How about insurance and body check? I think it will costs more than a few hundreds. What is your total costs of renewing the contract by yourself?

男爵府

回覆 irenelfy 的帖子

total cost: $653 (包括OWWA fee$196,but我都吾知係嘜同要吾要僱主比的)

你agent包保險同body check? how much?
我之前都諗經agent,但我agent收2仟幾,而且我工人都OK,無嘜問題要agent跟,我工人又自己攞埋合約比我填,話好易吾洗搵agent,而且我都吾鍾意經agent出insurance...
我insurance上次買約$1,1xx兩年,因自己買cover好D,而且幫親人買吾會比人搵笨,有野都有人跟;body check我自己搞先信得過,保險會送discount for body check,我諗又幾佰咁,不過係optional.

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 大廚勳章

唉.......一張合約, 包來回機票架
你們話係僱主比定係工人比啦
新請overseas 的, 因為agency fee 包左, 所以先吾駛比返黎果一程
無論, 你係經agent 續約, 定係自己續約
來回機票一定係僱主比

男爵府

CrabPincers 發表於 11-5-4 12:08
唉.......一張合約, 包來回機票架
你們話係僱主比定係工人比啦
新請overseas 的, 因為agency fee 包左, 所 ...

咁又係,只要諗諗:香港政苦會吾會比僱主虧待佢地?

複式洋房

回覆 idy926 的帖子

你自己辦續約手續?請問係印定賓?

男爵府

男爵府

環保接龍勳章

mine is Indo.

Agent said $1000 for insurance in HK and $1000 for insurance in Indo (he said starting from Mar 2011, all Indo maid have to buy both insurance in HK and Indo), a few hundred for working visa and document fee, two-ways air-tickets fee and 14 days annual leave.

男爵府

回覆 irenelfy 的帖子

吓?我真係吾知Indo要比insurance in Indo ---- Indo & bun國夾埋搶香港人錢,政苦幾時醒???
但我續bun吾洗比insurance in Bun國 wo.

男爵府

我都煩緊工人張機票 ?
我和菲律賓姐姐剛剛續了第二個合約, 照理我應該付她一張來回機票.
因為入境處條例:外傭完成2年合約,一年內要返回原居地,她完成了前僱主份合約,即時來幫我而沒有回鄉.所以她在舊年 3月放了 7 日
no paid leave 當時我已經付了她單程機票的費用.
今次她完了我份合約,要放7日大假+返回原居地,我應該要付她來回機票 or 單程機票呢 ??? 
希望有媽咪可以幫我解答, thanks.   

hi2595  其實你工人上次完約佢嘅前僱主一定有俾機票或cash俾佢買機票返家鄉,理應不用你出$喎.而今次放假你就要買來回機票俾佢喇.  發表於 11-5-4 23:27

男爵府

環保接龍勳章

o....can anyone share their experience of renewing contract for Indo then? I also think it is nonsense to pay insurance in both Indo and Hk and agent told me to do so.

男爵府

lovely327 發表於 11-5-4 17:06
我都煩緊工人張機票 ?
我和菲律賓姐姐剛剛續了第二個合約, 照理我應該付她一張來回機票.
因為入境處條例: ...

我覺得應該只付回程機票.

伯爵府

請問insurance, working visa 同D document fee 係印尼定係香港搞?如果係印尼,旨意個工人去搞咪好麻煩?
The only thing necessary for the triumph of evil is for good men to do nothing.

首頁

尾頁

跳至