單親天地

跳至

首頁

尾頁

公爵府

畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

faye525 發表於 11-5-5 00:02
拜四角既野, 你去買衣紙既地方就會教晒你, 多數俾埋張紙你跟住一路拜一路念. 買既野係生豬肉芽菜, 拜四角用 ...

親愛嘅faye525, 親愛嘅樓主,

唔好意思呀, 其實我係一個基督徒嚟, 根本唔識教人"拜四角", 以上覆樓主嘅資料係純想攪吓笑架炸, (不過祝樓主有個安落窩嗰句係認真嘅) 唔可以作參考架, 係里到, 我再一次好認真多謝faye525的詳細解答.

唔好意思呀貢多位, 打擾曬, 同時我都會自我反省一下, 以後唔好亂up野架啦...

sorry....

faye525  大家當吹下水唧, 唔駛咁認真!!!!!!!  發表於 11-5-5 15:33
悲歡離合總無情
一任階前點滴到天明

複式洋房

faye525 發表於 11-5-5 00:02
拜四角既野, 你去買衣紙既地方就會教晒你, 多數俾埋張紙你跟住一路拜一路念. 買既野係生豬肉芽菜, 拜四角用 ...

想請教~拜入伙點擇日子時辰架? 同埋要做d咩??

伯爵府

catfitfit 發表於 11-5-5 10:12
親愛嘅faye525, 親愛嘅樓主,

唔好意思呀, 其實我係一個基督徒嚟, 根本唔識教人"拜四角", 以上覆樓主嘅資 ...

哦....
明白.....

下次遇到薑絲嘅問題, 等至搵你幫手啦.

(你驚唔驚比我激到過唔到母親節?)

Heartless819  fitfit你知乃野了咩......嘻嘻呵呵  發表於 12-3-17 17:20
catfitfit  遇到薑絲你就向佢掟鴨蛋啦, 或者用黑豆線彈左啦~~~~~~註: 我以後會善用顏色分類邊啲係認真, 邊啲係攪笑架啦, 嗚~~~  發表於 11-5-5 10:35
緊急求助熱線 / 中西醫藥網址 / 單親或情緒支援網址 請按我的頭像進入!
老朽若偶有行善, 只為受人恩惠太多, 嘻嘻 !

恕本人設定為不接受任何PM

複式洋房

回覆 faye525 的帖子

thanks!!! 想問知道 畫花可抺 個隻油 咩牌子/ 咩名啊?

複式洋房

回覆 catfitfit 的帖子

傻啦"" 我地都冇所謂~~大家傾下~分享下~吹下水咁姐~

我多謝你地就真^^

大宅

raymondlau1234 發表於 11-5-5 10:26

thanks!!! 想問知道 畫花可抺 個隻油 咩牌子/ 咩名啊?

應該都係ICI或者日本漆啦,其實我個人就無乜所謂...
我全屋一早就比我囡囡當左"畫廊",我咪當藝術品咁欣賞囉
佢既作品已經係最好啦,仲使乜煩用邊隻油....

子爵府

畀面勳章

回覆 raymondlau1234 的帖子

入伙擇時辰果D 你去賣衣紙舖果D人會教你. 我記得好似要同自己夾下生肖架! 總知衣紙舖係你既好幫手!!

我自己就只係拜四角冇拜入伙, 因為以我所知入伙煩好多, 我邊就得咁多樣野.

丫~你地記住拜四角一定要係裝修前喎!!!!!!! 即係拎左樓就最好拜左先~
有時D裝修佬都會問你拜左四角未架! 未拜佢地唔整架~ 我亞哥佢做裝修, 話試過去D未拜四角既屋裝修, 特別多意外........

raymondlau1234  你哥哥做裝修...咁可唔可以收平d架 =P  發表於 11-5-6 11:09

子爵府

畀面勳章

回覆 raymondlau1234 的帖子

ICI, 立拜, 菊花都有

子爵府

環保接龍勳章

新屋入伙既野, 有錢咪做多啲, 無錢咪唔做囉...

我覺得個地板攪掂最緊要, 舖磗啦, 以後都唔洗煩喎...

無錢攪其他野咪住落之後遂樣執返好佢囉...

faye525  無錯無錯!! 所以我果時窮到死都要舖磚!!!!!! 其他簡簡單單住左先慢慢攪!!!!!  發表於 11-5-5 15:37

別墅

體恤公屋既大多數都系會舊樓,,舊樓會不會都有已經有鋪好啦

zinoviamama  真係多數派舊樓, 房署會負責基本o既翻新工程, 可能仲會有地磚地留俾你添  發表於 12-3-17 00:14
faye525  唔會!!!!!!!! 反而舊樓你要整既野俾新樓多添!!!!  發表於 11-5-5 15:38
一切不行都要行,生命已安排你經曆。

子爵府

畀面勳章

而家房署派既公屋全部都"翻新"左先俾人

如果上一手住左好耐, 好殘, 咁房署就全起晒就交樓俾人架啦.

我果時拎樓間屋係冇地舖, 冇窗 (真係得個鐵籠, 冇玻璃), D油求其油左俾我就算. 我搵朋友幫我整屋, 鏟底都鏟左兩吋油出黎. (因為房署從來都唔會鏟底, 不停油上油就算) 仲要拆左個鐵籠裝返D窗, 舖地磚. 裝冷氣,熱水爐, 煮食爐. 跟住就搬入去住啦~~~

raymondlau1234  一口一""   咁你個時入伙用左幾多錢丫???  發表於 11-5-5 22:56
簡簡單單  系咁就要晒好多錢了  發表於 11-5-5 22:28

珍珠宮

2024年龍年勳章 熱血勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

我想問樓主點樣搞體恤呀.要搵咩人先搞到嘎..我都想搞喔.但係又唔知搵邊個好..
我的生命由我主宰.

子爵府

畀面勳章

裝修係朋友幫手的. 淨俾料錢

熱水爐係同煤氣公司分兩年期買架, 仲送埋個兩頭煮食爐俾我

冷氣係三個朋友夾錢送俾我當入伙禮物

搬屋公司係朋友介紹. 我只係知我拎左五百炆出黎, 尾數朋友老婆包左 間公司仲包拆包裝添~

其他家具就用晒舊屋D野囉. 住左幾年其實我都只係買多左張床咋...

我用緊部電視機仲係舊式大牛龜果隻. 二手黎. 四年前生日果個月有朋友知我部電視機壞壞地. 送的...不過二手都成九百炆一一"

其實計落已經慳左好多, 好多謝班朋友既幫忙...唔係我當初其實都唔知點算....(因為我連裝修料錢都係朋友俾左先, 我再俾返佢的...)

raymondlau1234  我冇credit card 點分期...?!  發表於 11-5-6 11:11

子爵府

畀面勳章

RR...

用左幾錢...計裝修料錢. 搬屋費, 連埋公屋按金, 水電煤按金
大約兩萬多小小...

因為我記得淨係裝窗同廚房鋁門係$4500,個師父話知我情況已經唔敢收多, 佢仲另外送左部廚房抽氣扇俾我添

最貴係泥頭錢!!! 因為搬泥頭走一定要CALL專門收泥頭既車. 如果就咁掉係屋村D垃圾房會俾人凸+扣分架!!!搬泥頭一D都唔平....逐袋同你計.....不過冇計..鬼叫重同埋係廢料黎.唔可以周街掉....

raymondlau1234  廚房裝鋁門??  發表於 11-5-6 11:17

子爵府

畀面勳章

煤氣公司唔駛用信用咭分期架!

我都冇信用咭的

佢係係你煤氣單度分期俾. 即係張單係煤氣費連埋你既爐具分期錢的. 所以唔駛擔心!!!

我呢隻公屋係舊式果D, 即係廚房同廁所一齊係好似露台咁既地方度. 咁廚房本身果度玻璃門係好似屋企D房門口拉推果隻, 變左好難放野, 另外拎屋果時房署D職員同我講話呢隻門年中好多單位都因為俾大風吹埋度時爆玻璃. 話我有小朋友都幾危險, 叫我一係拆左佢, 一係裝個鋁倘門就會好好多咁囉...

水晶宮

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章

回覆 waiyuktsoi 的帖子

you need ready the fully reasons(usually with offical documents is much better) for the application and just ask the social worker who follow your case and check it have chance or not. Good luck!
心存正念,接觸的人都會是貴人;
心術不正,接觸的人都會是小人

大宅

乜可以拆左廚房個隻門架??房署同我講話拆唔係唔得...不過第時搬走要還完返比佢喎....

水晶宮

回覆 momosofine 的帖子

我廚房隻門都拆左

大宅

咁淨係拆左隻門定係拆哂成個框呀...?拆埋個框咁個冷氣機又裝係邊呀?

水晶宮

回覆 momosofine 的帖子

廚房門點會有框呀

首頁

尾頁

跳至