單親天地

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

畀面勳章

明知他是因為第二個女人而離開我和阿仔, 事隔差不多兩年了, 以為已放下了, 但當今晚阿仔告訴我, 今晚在他事前不知道的情況下, 終於在爺爺嫲嫲家見到這個女人了, 兩年前的痛苦回憶又湧現出來, 我又再崩潰了,今晚亦是事情發生後, 我第一次見到阿仔喊, 我個心好痛好痛, 我覺得前夫的安排好有問題, 沒有顧慮阿仔的感受, 他應該事前告訴阿仔, 詢問咗阿仔的意願是否願意見那個女人, 才安排見面, 經過今晚, 阿仔話以後都不再去爺爺嫲嫲的家了.

大宅

作為一個過來人,我覺得你應該明白,佢有第二個女人係事實,你應該要小朋友明白,爸爸媽媽就算分開,佢都係爸爸媽媽,爺爺嫲嫲的最愛,唔好比佢唔開心中成長,我ex都係一個賭徒仲係因為第三者我先分開加油
愛能改變一切,我得你都得

伯爵府

畀面勳章

ct0416 發表於 11-5-5 01:51
作為一個過來人,我覺得你應該明白,佢有第二個女人係事實,你應該要小朋友明白,爸爸媽媽就算分開,佢都係爸爸 ...

我明白這是個事實, 只是我還未完全放下, 我個仔已經14歲了, 有自己的思想亦董事, 我明白他今晚很難受, 他爸爸事前沒有告訴他, 也沒有問他的意願, 入到屋亦沒有介紹, 只叫阿仔叫這個第三者做姨姨. 我已經覺得阿仔好叻, 好有家教, 有聽從他爸爸講叫人, 換轉係我, 我可能轉身便走了.

大宅

我細仔而家得4歲,還有很長的路,大家加加油

愛能改變一切,我得你都得

侯爵府

Chunma8083 發表於 11-5-5 01:42
明知他是因為第二個女人而離開我和阿仔, 事隔差不多兩年了, 以為已放下了, 但當今晚阿仔告訴我, 今晚在他事 ...

唔止您痛,我都好痛
吖仔點吖~多d同他傾下計吖~
哎~~~
不過離了婚....他有真係有權利咁做...相對的是
您帶吖仔同您男朋友做咩~他亦無權理~~~
您嘅痛....唔止因為個仔...我想您同我當初一樣~心底裡重有他
唔識點安慰您....希望您同我一樣~學識睇開d~唔好張d事情太上心~
咁做人會輕鬆d...
雖然唔係1時3刻可以做到~不過比d時間自己...您會好快學識點幫自己查
藥膏~傷口一定會快快好~

dada~0w0~  你講得岩, 我都係一樣ar~~~  發表於 11-5-5 11:38

大宅

畀面勳章

明知他是因為第二個女人而離開我和阿仔, 事隔差不多兩年了, 以為已放下了, 但當今晚阿仔告訴我, 今晚在他事 ...

我絕對可以明白你嘅感受,因為早兩個月,亞仔返去EX度3日,又係比亞仔見到佢個女朋友,仲要喺佢屋企過夜...亞仔返黎同我講,話以後唔想返Daddy度訓,我當時都好嬲,佢根本冇理個仔嘅感受,但我都解釋比亞仔聽,Daddy同Mummy已經分開咗,佢有女朋友都係正常既,亞仔就話唔鍾意果個女人... 到宜家,亞仔都唔肯去EX度過夜

大宅

畀面勳章

babytszkin 發表於 11-5-5 08:09
唔止您痛,我都好痛
吖仔點吖~多d同他傾下計吖~
哎~~~

子健媽你講得啱,唔好將D事情太過上心,睇開D... 當時我都未做到,所以自己都會好唔開心,但我宜家學緊...

大宅

明白係好難接受,對於你來說,EX已係過去式,佢同你之間唯一既牽連就係個仔,小朋友係一段失敗既婚姻入面係最無辜架,所以你要從呢件事上面,睇到你個仔可能仲未好接受到父母離異既事實..
我個女雖然得2歲,可能仲未明白我講咩,不過為左佢心智健康,我已經有不停同佢講"爸爸媽媽因為一齊生活得唔開心,所以要分開,不過唔緊要架,你永遠都係我地既寶貝女,我地依然會最錫你"我個女聽完有點頭架,我當佢明左先.. HAHA..
我都仲有好似你一樣,簡唔中聽到EX同新歡既消息我依然有好唔開心,但發洩左就算,日子依然要過,加油呀...
媽媽最愛看見你的笑面~~

大宅

回覆 Chunma8083 的帖子

再痛也要堅強地活下去....加油 !

我同c6 事前聲明 :
一定唔可以帶我的孩子去見那女人....

catfitfit  呀pooth, 你近來好嗎?.... 嘻嘻, 得閒要留底啲腳毛係樹架啵.....  發表於 11-5-5 10:28
快樂時 要快樂,等到落幕人盡寥落,
醉下來 休醒覺,美夢如酒醉了後更寂寞。

瑪瑙宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

咁樣仲好呀,雖然令到仔仔唔開心,但免咗日後煩惱喎,仔仔話以後唔去見佢地,我覺得仲好!好過我個囡,成日以為佢爸爸係個好人,仲想佢搬番嚟住添!mouth:
緣是天意,份是人為,有緣相遇者,珍惜緣份的來臨

伯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

你仔仔好生性, 好錫你呀!!!!
我個仔前年返左去佢老豆到( o個時我仔4歲 ), 同佢新歡+狗玩得好開心:;pppp:
個衰仔係老豆到住期間, 我打親比佢, 個新歡都會叫我個仔去餵狗, 我個衰仔就即刻同我講byebye架啦

唔好唔開心啦, 你個仔仔第時一定會好錫你架
我個衰仔就.......

catfitfit  諗起我都好想去餵狗, 用嘅係...... 哼哼哼....  發表於 11-5-5 14:10
~~~~ 花生組組員 ~~~~

子爵府

環保接龍勳章

換轉我係你, 我一定會喺亞仔面前喊出嚟, 話比亞仔知, 呢啲傷害係佢爸爸帶比你哋架...

14歲仔有自己思想, 咪比仔仔自己去認清是非黑白囉, 順便教埋亞仔要鍚媽咪呀...

戀仔狂  果然係ak!!! XDD  發表於 11-5-5 14:20

子爵府

虎到金來勳章 HiPP勳章(1) 好媽媽勳章

睇到到都FEEL到好HURT...14歲仔因為咁而喊..好無辜呀
我B仔10月4日出世. 3.78KG
18MTH 15KG,84.5CM
13MTH 13KG,82.5CM
10MTH 12.42KG(連衫)
6MTH 10.08KG,72.5CM
5MTH 9.8KG(連衫)
4MTH 8.73KG,68CM
3.5MTH 8.98KG(連衫)
3MTH 8.4KG(連衫)
2MTH 6.9KG,61.5CM
1MTH 5.2KG

珍珠宮

2024年龍年勳章 熱血勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

樓主.大家都係女人.你嘎遭遇我感同身受啦.我衰前夫都係包二奶離婚.但係我好少係小朋友面前講佢衰野.衰人同二奶結婚仲生左二個.最近佢地出去食飯都有叫我三個小朋友出去食..五個細路都玩得好開心..我都希望小朋友開心咁成長..所以我自己無論幾唔開心都好..我都唔會出聲由得佢地..
我的生命由我主宰.

侯爵府

環保接龍勳章

其實細路仔的世界....同大人的想法都好難明白...
既然事情已經發生左,即係上天要你們面對...
今次無得退回原料點...唯有向前走吧....
用多D時間同亞仔傾吓,...
我係亞四...越忙越開心!上山下海樣樣佳能....

男爵府

真係陰公"豬"囉,自己又唔開心,個仔又喊,真係好難頂WO。

別墅

回覆 waiyuktsoi 的帖子

你好好,如果比我, 我一定做不到, 要小朋友去面對個衰女人同她的子女,我真做不到。 你好叻 !!

我相信時間是好重要的良藥,不過坦白說我都離婚了6年多,但我傷口仍然未能完全痊癒,我相信如果我們生命中再出現一個完全愛我們的另一半,這個傷口,一定會好好多。至於小朋友我相信佢有自己的看法,我囡也是,我從來沒有說我ex的壞話 , 但我問佢想唔想去見佢同個女人,佢都說唔想。

子爵府

醒目開學勳章 畀面勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章

Chuma..唔好貢啦,使咩喊呢?要放開就要懂得不理啋...佢有佢生活,你有你忙碌…講真,D C6帶細路見個女人遲早既事,我從來唔理,唔問,問左又點遮,唔開心既係自己,我會選擇唔去理,話之佢帶佢地去見特首呀..hehe...我關心既只會係細路個日過得開心嗎…

阿仔咁大..有自己思想,佢覺得唔開心係正常,你可以鼓勵佢去爸爸講出自己既感受..等佢知道個仔點諗..

你就試下放開一點...唔好喊啦..!我地撐住你..!加油

伯爵府

畀面勳章

多謝大家的鼓勵, 我會努力架喇.

moon_moon  係呀係呀,等阿仔同我地呢班auntie去威,或都叫佢帶我地去威都得....hehe..  發表於 11-5-6 19:46
catfitfit  chunma, 帶呀仔出嚟同我地去威啦, 包佢開心曬!!!  發表於 11-5-6 17:33

侯爵府

Chunma8083 發表於 11-5-6 16:52
多謝大家的鼓勵, 我會努力架喇.

CHUNMA8083~
加油吖~慢慢您會發現~他做咩都唔緊要,因為他已經唔重要~
您亦會無晒感覺~!!只要您和吖仔活得比他好~
咁已經好足夠喇~TAKE CARE~

首頁

尾頁

跳至