跳至

首頁

尾頁

大宅

陪月勳章

唔好意思內容長左啲...~

我C6係美國公民( 住係LA ), 而我宜家都只係辦理綠卡中~
我張綠卡都會預計今年中下旬會搞掂~

因為我係HK有份政府工, 叫做收入穩定啲...
所以2年前結左婚之後, C6就跟左我返HK一齊生活...又可以係HK陪下我啲家人..
但大家都會決定, 一有小朋友, 我都會QUIT份政府工, 跟佢返美國生活,
因為始終都會畀小朋友係美國讀書~

宜家有左11w3d喇~! 呢排都煩梗, 係邊到生好......?!?!?!
因為真係好多野要諗..........

如果係HK生:
-> 可以享受到有薪產假, 又可以享受公務員2等房的福利
-> 係HK醫院, 自己人地方, 溝通會方便啲...應該可以減少緊張...
-> 有自己的朋友親人替自己高興, 亦有媽咪照顧, 係HK買咩都會方便啲...
-> 但就冇人幫我湊BB, 因為6299係美國, 我阿媽就返梗工, 阿爸就退左休但講明唔會湊...
-> 我自己QUIT左份工自己湊, 但就起碼要等BB 6個月大穩定左先上得飛機返得美國...
-> 但因為C6人工唔高..根本就唔可以要佢一人養全家...仲要維持半年..一定冇可能...
-> 就算調返轉, C6湊B, 我做野, 都係唔夠錢維持半年生活...

如果係美國生:
-> 要生之前走, 冇左有薪產假, 蝕左幾萬蚊人工...
-> 聽個邊嘅C6親戚講, 因為已經辦理綠卡, 過到去生都會有福利, 而個邊醫療都唔會差得去邊..
-> 都有啲緊張到生個時同醫療人員溝通唔到...個人會好亂...
-> 個邊我一個親人都冇, 只得C6親戚, 6299都會照顧我..但佢地都要返工, 未必可以陪到我坐月....
-> 都擔心坐月要用嘅野, 係外地未必搵得到...
-> 錢銀方面, C6就會全職做野, 佢話會搵到錢叫我唔好擔心...我就全職湊B...

如果係你地, 你會係邊到生???
18/11 (39w1d): Little Angel come to the world!!
14/6 (16w6d): 11.74cm...食手指~
17/5 (12w6d): 6.78cm...babygirl!!
26/4 (9w6d): 2.60cm w/ heartbeat!
07/4 (7w1d): 0.84cm w/ heartbeat!
31/3 (6w1d): 0.24cm
2011.01.20 BB 於 2010.06.11(8w2d)離開了我..
2011.04.22 BB 於 2010.09.03(7w1d)離開了我..

公爵府

2024年龍年勳章 畀面勳章

hk

StevenYo  thanks for reply!!^^  發表於 11-5-7 22:46

男爵府

畀面勳章 環保接龍勳章

係咪如果hk生,你先生會留响hk陪你?醫院保證有床位?

如果係,我都會揀响hk生,有多d親人安心d,坐月食物用品又齊全d,

你有 maternity leave, 最多你先生留喺hk直至bb兩,三個月大返嚟返工, 再等bb六個月大接你哋過嚟

我自己生bb嗰一排情緒都好唔穩定,如果多d親人和熟朋友會開心d

大宅

陪月勳章

babytomato 發表於 11-5-8 02:36
係咪如果hk生,你先生會留响hk陪你?醫院保證有床位?

如果係,我都會揀响hk生,有多d親人安心d,坐月食物 ...

係啊! 我係邊到生都好, 佢都會陪我!!

醫院方面一定有位, 只不過係如果你入院個刻2等房FULL左,
就要住住普通房先..其後先UPGRADE返你上去..

唉..其實我都想係HK生,
我有諗過生BB後, QUIT左份工湊BB, 拎啲MPF嚟過回..
都應該可以捱到2-3個月~

但一來BB又唔可以2-3個月就上飛機...
二來回美的証件又未必做得切...
如果可以嘅話, 呢個PLAN係最PERFECT...

18/11 (39w1d): Little Angel come to the world!!
17/5 (12w6d): 6.78cm...babygirl!!
26/4 (9w6d): 2.60cm w/ heartbeat!
07/4 (7w1d): 0.84cm w/ heartbeat!
2011.01.20 BB 於 2010.06.11(8w2d)離開了我..
2011.04.22 BB 於 2010.09.03(7w1d)離開了我..

男爵府

I will give birth in HK... sit moon in HK.. and get the US passport in HK, then come back to US when baby grow little bit older.

StevenYo  thanks for ur suggestions and reply!^^  發表於 11-5-12 01:28

男爵府

if you give birth in HK, your baby can get both HK + US citizenship... if you give birth in US, your baby will probably not be able to get HK citizenship as you should already got your green card by the time you give birth.

大宅

陪月勳章

TSX 發表於 11-5-11 05:30
if you give birth in HK, your baby can get both HK + US citizenship... if you give birth in US, your ...

我都之前問過入境署,
都係話如果US citizenship + green card,
係US生左BB後, BB要返HK住7年先左HK ID...

就係你CONFIRM我呢一點,
咁我好大機會會係HK生LU!!!

為左BB著想, 佢第時大個返HK做野又好, 生活又好, 都會方便好多~~

THANKS!!!^^

複式洋房

Nillie_Mami 發表於 11-5-11 01:50
I will give birth in HK... sit moon in HK.. and get the US passport in HK, then come back to US when ...

I am with you, Nillie. Having a child is a big event, you will want to share this joy with your dearest family and friends, the more the merrier. Being a new mom can be very challenge as well, you will be more relax by having your own parents around.

Yeah! Going back HKG.  Not that I miss HK that badly, but family & friends.  

複式洋房

HELLO 大家好..我都有差5多既問題,
我同老公宜家係USA, PLAN 緊下年生BB (努力中)
我同老公係US都冇親人.. 宜家諗緊係HK生定US生好..
我地都有綠卡, 想問下..如果係HK生..BB 要幾耐先可以去US?

如果係US生.. US有冇得請陪月員架??

THANKS SO MUCH!!
Cheer UP! Tomorrow will be a better day!

大宅

陪月勳章

JoZenobia 發表於 11-5-13 02:34
I am with you, Nillie. Having a child is a big event, you will want to share this joy with your de ...

多謝你嘅回覆啊.!!

我都決定左係HK生喇..!!
因為一來BB可以拎到HK ID,
二來自己所有家人朋友都係晒HK..
真係好想同佢地分享..!!

等下一胎啦!
如果下次再生, 因為已經移居左,
就應該會係美國了~~

JoZenobia  StevenYo, you are welcome.  發表於 11-5-28 09:14

大宅

陪月勳章

xNikkix 發表於 11-5-27 06:40
HELLO 大家好..我都有差5多既問題,
我同老公宜家係USA, PLAN 緊下年生BB (努力中)
我同老公係US ...

我諗係係HK生完, 最快都要等BB6個月大,
個人硬正啲, 做好晒証件先會返美國~

同埋我都係第一胎,
咩都唔識, 都係HK搵左陪月喇!!
希望學上手~~

下次就算真係係美國生,
自己都識得掂丫..!

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

StevenYo 發表於 11-5-27 06:44
我諗係係HK生完, 最快都要等BB6個月大,
個人硬正啲, 做好晒証件先會返美國~

StevenYo, 我都同意6個月之後會比較理想,因為初生BB出世初期要成日返去見醫生,
美國呢邊係出院第二日、一個星期、兩個星期、一個月、兩個月、三個月、六個月,
中間要打針要檢查,初初由同一個醫生跟進會好D,
我女頭一年轉咗三個醫生,每次都要將紀錄轉去新醫生度,
又要從新填F講一次家庭健康歷史,好煩,有個醫生仲漏咗填打針紀錄,
好彩我記得當時打咗幾多枝針,唔係囡囡又要捱多無謂一針。
我有朋友試過滿月就帶BB由澳洲返香港,其實問題不大,BB都係食完瞓,
係去大大就煩D;反而係唔知攪文件要幾耐就真。

xNikkix, 至於美國有冇得請陪月,要睇你住邊度,華人社區有幾大,
通常西人都好少請陪月,請保母或者幫手執屋做家務嘅就有,
如果你想華人果種會幫手整補品湊BB,就要睇吓你果邊華人社區有幾大,
我呢邊打開份中文報紙都會見到請陪月或陪月中心、陪月員嘅廣告,
有D係透過熟人介紹,我媽都識幾個專幫人湊BB兼陪月,我媽咪以前都幫人湊BB同小朋友,
我生咗對仔女之後就只係幫我,唔再幫其他人啦,以前湊過嘅,有兩個已經升大學。
花旗太太生活在花旗國,留意時差,你問我未必即時答到。

複式洋房

rose-mag 發表於 11-5-28 01:51
StevenYo, 我都同意6個月之後會比較理想,因為初生BB出世初期要成日返去見醫生,
美國呢邊係出院第二日、 ...

THANKS ROSE MAG!
我係DALLAS AR..
我都同意係HK生好D, 起碼有人照顧,
不過我同老公都5係US CITIZEN 只有GREEN CARD, 如果係HK 生BB 5知點返US 呢?
自己湊又怕攪5掂, 好煩惱.. :(
Cheer UP! Tomorrow will be a better day!

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

xNikkix 發表於 11-5-27 10:35
THANKS ROSE MAG!
我係DALLAS AR..
我都同意係HK生好D, 起碼有人照顧,

你要幫BB申請,可以去USCIS個網睇吓,你個Case應該係2nd preference。
http://www.uscis.gov/portal/site/uscis/menuitem.eb1d4c2a3e5b9ac89243c6a7543f6d1a/?vgnextoid=75783e4d77d73210VgnVCM100000082ca60aRCRD&vgnextchannel=75783e4d77d73210VgnVCM100000082ca60aRCRD
花旗太太生活在花旗國,留意時差,你問我未必即時答到。

複式洋房

RE: 如果係你, 你會係邊到生?? (麻煩幫手諗諗丫..!!)

StevenYo 發表於 11-5-12 01:38
我都之前問過入境署,
都係話如果US citizenship + green card,
係US生左BB後, BB要返HK住7年先左HK ID... ...

各位,我都好想知道究竟個新生嬰兒是否可回香港取得〔回港證〕、〔HK SAR Passport〕 同 〔回鄉證〕?因我從【牌塊主題】的 另一個主題中看到有位 BK-mom提及到不用 BB 在港住滿 7 年也成功回港替 BB拿取到以上三個證件。不過,現也看到有另一位 BK-mom又好似遇上困難申請不到不知道會否有其他 BK-mom 了解更多,可以分享一下呢?Thanks!
Yeah! Going back HKG.  Not that I miss HK that badly, but family & friends.  

公爵府

JoZenobia 發表於 11-5-28 09:08
各位,我都好想知道究竟個新生嬰兒是否可回香港取得〔回港證〕、〔HK SAR Passport〕 同 〔回鄉證〕?因 ...

如果你在美國生BB 時係未有綠卡,
BB就有三粒星,
如果唔係就係一粒星~

複式洋房

回覆 meatballs 的帖子

Thanks Meatballs.
I have another question. 那若入美籍後是否會失去 HKSAR Passport, no dual citizenship between HK and U.S.?

公爵府

JoZenobia 發表於 11-5-28 09:29
回覆 meatballs 的帖子

Thanks Meatballs.

又唔係要做政治助理

大宅

陪月勳章

JoZenobia 發表於 11-5-28 09:08
各位,我都好想知道究竟個新生嬰兒是否可回香港取得〔回港證〕、〔HK SAR Passport〕 同 〔回鄉證〕?因 ...

我個次真係有打去HK 的IMMI去問架..!

佢話:

1) 如果一個係有US CITIZENSHIP/GREENCARD HOLDER,
另一個係HK人(即連GREENCARD都冇),
BB係HK/US出世, 都有HK ID, 唔洗住7年...

2) 如果一個係有US CITIZENSHIP/GREENCARD HOLDER,
另一個都係GREENCARD HOLDER,
BB再係美國出世, 就要返HK住7年先有HK ID...
相反BB係HK出世, 就唔駛住7年, 都有HK ID囉...

大宅

陪月勳章

其實..我諗住邊到生, 好大取決於,
你想BB第時有咩証年係身...

好似我家姐咁, 佢覺得ABC好興香...
就猛咁叫我唔駛諗, 有得係美國生, 點解唔係美國生!
佢覺得第時填出世地址填US...不知幾威......=="......
佢話HKID & 回鄉証, 要嚟都冇用,
因為已經有US CITIZENSHIP...

但我就覺得...BB第時大個,
返HK做野/生活都好..
有HKID / 回鄉証, 都係幾緊要...
所以呢個都係好大嘅原因,
我最後決定係HK生...!

首頁

尾頁

跳至