自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

每次見到呢d新聞都好火,你要團聚咪一家返大陸囉;
留係香港拎綜緩,仲想自殺,咁做乜要咁辛苦?
來香港自力更新定想拎更多既綜緩?
點解唔返大陸?點解拎綜緩仲咁理直氣壯?點解我交稅要養你地呢班大陸人?

好憎蝗蟲!!!!!!!

內地單親媽媽 盼獲酌情居港

【本報訊】多個團體趁母親節發起遊行。社區組織協會和約 30名持雙程證內地母親與子女,昨日遊行至禮賓府抗議,批評中國和香港政府互相推卸責任,漠視這批內地單親媽媽生活苦況,每隔三個月需來回中港續證,嚴重影響子女學習進度。協會建議,政府應運用酌情權簽發身份證和每日剩餘的單程證名額,讓內地母親和子女不用中港兩地頻撲。
來自福建的許女士( 30歲)五年前與港人丈夫離婚後,返回內地獨力撫養在港出生的女兒。她去年決定來港,希望 6歲的女兒接受較佳的教育。母女二人依靠約 3,400元的綜援金過活,生活捉襟見肘,許女士曾萌生自殺念頭,「每隔三個月返內地續證,每次逗留 13日,個女跟唔上學習進度,好似害咗佢。」她希望政府早日簽發身份證,讓她能自力更生,改善生活狀況。

街頭劇諷刺中港互相卸責

協會幹事施麗珊估計,本港約有 5,000個內地單親媽媽家庭。協會昨日由中環遮打花園遊行至禮賓府,上演街頭劇諷刺中國和香港政府,互相推卸責任,懶理內地單親家庭生活苦況,將請願信遞交予特首代表後離去。
另外,香港人權監察表示,公立醫院拒收內地孕婦,剝削港人丈夫在港照顧子女的機會,擔心港人和內地配偶的子女,慘被歧視,成為次等居民。中港家庭權益會約 40人由立法會門外,遊行至政府總部,向特首曾蔭權和食物及衞生局局長周一嶽遞交請願信,要求政府應重開床位予港人的內地配偶。

琥珀宮

玩具勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 叻叻勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

面皮厚過篤狗c

嵐嵐豬0603  同意...(舉白棋中)  發表於 11-5-10 15:31

港英餘孽生活態度~係咁牛精架喇~點吖

珍珠宮

畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

呢d人寧捨無骨氣...

侯爵府

四叔酌情送層豪宅比我啦

lalababe520  唔該, 我唔貪心, 5百呎左右ok 架la  發表於 11-5-11 00:30
bb鼠  分幾億比我吖  發表於 11-5-10 15:36
vickilau  like!  發表於 11-5-10 01:51
bylobb  我又要  發表於 11-5-9 20:42
yingying124  送層毫宅咁少點夠????  發表於 11-5-9 16:11
DoReMi媽媽  讚!  發表於 11-5-9 16:07

子爵府

大陸女人不知所謂

水晶宮

育兒性格勳章 畀面勳章

個男人月入一萬蚊,點養兩個細路?斷估屋租雜費都佔左4000,個女食奶粉用尿片,斷估都用1500,兩公婆每月得4500用,你仲決定生多件,你諗住拿低收入綜援嗎?
同熱愛這片土地,大家刻骨銘記,愁或喜,生或死,也是香港地
同熱愛這片土地,大家一句到尾,由自己,生與死,也在香港地

伯爵府

唔怪之得早前有新聞講話咩將來中國人口會上升到 14 億,然後會回落至 12 億啦,D人郁D又話落仔又話死,再唔係出去人地地方度生生生,咁本土個數字咪回落囉
You think the only people who are people
Are the people who look and think like you
But if you walk the footsteps of a stranger
You'll learn things you never knew you never knew
-- Colors Of The Wind

翡翠宮

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

返大陸仲自由自在啦…
香港撒瑪利亞防止自殺會熱線:23892222
撒瑪利亞會熱線(多種語言)︰28960000
生命熱線︰23820000
東華三院芷若園熱線︰18281
社會福利署熱線︰23432255
醫院管理局精神健康專線(24小時精神健康熱線諮詢服務):24667350
明愛向晴熱線:18288

子爵府

畀面勳章

翡翠宮

+3金熱血 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

rabbit75 發表於 11-5-9 16:13
返大陸仲自由自在啦…

大6無綜緩攞ma...

KKkary  大6綜緩叫低保,不過未必有佢份,無香港咁多.  發表於 11-5-10 14:47
重新起步,為未來努力

子爵府

Kuri 發表於 11-5-9 16:11
唔怪之得早前有新聞講話咩將來中國人口會上升到 14 億,然後會回落至 12 億啦,D人郁D又話落仔又話死,再 ...

E....
咁呢個方法有效過一孩政策喎,
我哋HK真係要全力配合中央先得喎

公爵府

醒目開學勳章

香港土生土長有交稅的單親媽媽, 有好多都未上到樓, 你班係邊位吖, 酌情 自殺吖笨:;pppp:

lalababe520  咩事, 佢地憑咩要酌情, 邊個理我地d hk人??  發表於 11-5-11 00:31
LittleMss  agree! 低能, 香港d單親夠俾香港政府忽略啦, 學下守規距同排隊啦!  發表於 11-5-9 21:18
bbq2006  佢真係自殺,實有議員/社工仆倒嚟幫佢"出頭"  發表於 11-5-9 16:31
talkative  AGREE  發表於 11-5-9 16:25
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3824718&extra=page%3D1

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

唔知會有邊條政棍幫佢哋呢?

bbcool  阿李卓能掛  發表於 11-5-10 06:08
bbq2006  社工~~施XX/何XX﹗﹗﹗﹗或者落力幫大6既"大律師"  發表於 11-5-9 16:30

版主

畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 版主 wyeth冷知識勳章 陪月勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 育兒性格勳章 2016畫展勳章

萬年船 發表於 11-5-9 15:59
四叔酌情送層豪宅比我啦

好提議~
見我在線?
但可能我已行開了!
以為我行開了?
但可能我就係望住喎!
所以......你估我唔到!

翡翠宮

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

返鄉下耕田我唔信會餓得死…何解票格硬要爭本應唔應該係自己的東西?阿媽耕田阿女看牛一樣好自在

KKkary  弊在佢唔想番鄉下耕田呢,耕田好辛苦架,佢地好識計數.  發表於 11-5-10 14:43
香港撒瑪利亞防止自殺會熱線:23892222
撒瑪利亞會熱線(多種語言)︰28960000
生命熱線︰23820000
東華三院芷若園熱線︰18281
社會福利署熱線︰23432255
醫院管理局精神健康專線(24小時精神健康熱線諮詢服務):24667350
明愛向晴熱線:18288

子爵府

牛年勳章 hashtag影視迷勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

每隔三個月需來回中港續證,嚴重影響子女學習進度.
使唔使講到咁誇, 點解唔可以係大陸讀書姐, 叫個細路放棄香港身份證, 移民返大6咪得囉, 大把外國人係咁做啦, 係大6生活得不知幾好.

lalababe520  帶埋個女返去啦. 煩死人啦
咩一日食一餐, 你自己拎黎架  發表於 11-5-11 00:32
rayan  系咯,點解唔返大陸團聚,起碼生活唔使甘辛苦啊!  發表於 11-5-10 15:42
Kuri  呢句真呀。。。就等於有幾多人真係諗住落嚟照顧父母?有本事有心嘅就接父母返上去養老啦  發表於 11-5-9 16:31

版主

畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 版主 wyeth冷知識勳章 陪月勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 育兒性格勳章 2016畫展勳章

一定唔可以開先例.....

如果真係咁開左個頭,就有好多國內婦女用盡一切方法,為求係臨生時黎到香港生,之後又用盡一切方法攪到自己成為單親媽媽,去希望政府根據之先嘅先例批佢居港權,咁香港到時咪仲煩?

KKkary  啱呀,呢d係佢咁自己造成既,關香港乜事喎?  發表於 11-5-10 14:41
蜆介鯪魚球  agree!!!  發表於 11-5-9 20:01
見我在線?
但可能我已行開了!
以為我行開了?
但可能我就係望住喎!
所以......你估我唔到!

公爵府

hashtag影視迷勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

伯爵府

如果單親都可以發身份証俾佢,
我估可能"引發中港離婚率即時直線上升"
我唔係黑心呀!;"

子爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

我都無錢,唔夠用呀,四叔酌情比d錢我啦~~扶貧呀

首頁

尾頁

跳至