論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

個賓賓日日駁炒,我都俾左一個月代通知佢,6月頭吾駛再見喇!佢話要cash喎,但係我吾想so俾佢,不過,有人話俾cash佢方面D,費時佢玩野到時吾走住,我要再出多張仲麻煩.應該係點呢?請問有無人可以pm我找平機票travel agency? Many thanks!

另外,請問我7/5俾左封one month notice佢,正常last day應該係6/6(但呢日係勞工假期),請問可否提早4/5黃昏叫佢走呢(假設5/5-day off and 6/6勞工假),因本人不太清楚,佢驚玩野! Many thanks!

複式洋房

如果個賤人要玩野,你点做足手續,去agency簽哂文件,比埋錢.佢都會再去勞工處開file告你.話係被人迫佢簽.我上個印印就係呢種人, 單野仲攪緊, 拖了幾個月.

大宅

唉...點解d工人咁吾知足?我原本已叫agent搵緊,諗住EQ高頂得住吾想有真空氣,點知佢日日都有野俾你睇。佢俾我check到用送大女返學晚octopus card買自己野,10次記錄有3次盜用我D$$$都吾炒得佢,有無攪錯呀!日日駁炒,warning letter吾肯簽,不知悔改仲叫你炒佢喎!HK Govt仲幫晒佢定,最終我都要一個月代通知佢,下個月要0630叫細女起身塔火車送家姐P1返學,再同細女返本區K1,妹妹將會好辛苦!好彩仲有兩個月放暑假喇!
Lips,多謝你呀!如果我得一個點辛苦都吾會請工人呀!
Many thanks!

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章

我炒件6日丫烏, 押佢返agent, agent要我比cash.

大宅

lily-of-valley,
我就係見個賓咁串,係佢面前更係忍住喇!佢話要cash吾想益佢喇!但係個agent話最好俾cash喎!仲話可以自己係屋企交收送佢走,到時佢fax張計好糧單俾我,吾駛帶去agency搵佢喎!唉。。。有時都吾知間agency好定吾好!

大宅

一定要俾機票呀:
1. agent 應該已經幫工人揾咗僱主,所以要求僱主俾$來補貼工人喺澳門/大陸住宿嘅使費,所以你唔好益個反骨agent;
2. 如果工人最後玩嘢,last minute 返嚟話要機票,你好彩嘅就只係買貴咗張機票,唔好彩嘅就比唔到機票而遺反法例(因法例上係要俾機票)
我工人走時我俾機票佢,佢同我講話明明要求要$(但我無應承過佢),仲即時喺我面前打電話俾agent(講一論印尼話),結果佢當然無我乎,我仲同佢講叫佢揾果個agent幫佢安排refund,佢哋做慣啦,其實張機票係無得refund嘅.
所以真係唔好縱容同益d無責任心嘅工人,同埋d反骨agent,要比機票唔好比cash.

大宅

一定要俾機票,仲要錄影過程同機票

大宅

吾該晒大家!請問如果出機票係咪要出可改期既?吾知幾間agent平D呢? Many thanks!

大宅

i ask overseas employment agency to seek airticket,the price is lower than normal travelling agency.
For my case, i need to confirm my new maids working visa is ok before sending my exisitng one away.Because I want to do it at the same day. so will pay $ to agency let them buy airticket and get a receipt for the payment from the agency.It is 14 days open-ticket, as for hk law they have the right to stay in hk after finishing their contract.

別墅

no cash

禁止訪問

禁止訪問

deleted

禁止訪問

deleted

禁止訪問

deleted

大宅

回覆 SaraMa 的帖子

非常應同你所講這番說話!

大宅

cokcokmama,

1.ID個名應該同passport一樣,因為申請ID應該係用passport做申請文件嘅.再唔係叫佢cousin比張photocopy你,話用嚟出信通知入境處.

2.至於買機票,我唸你買 last day 嘅14日後會安全d,免得佢改唔到期就要求你出過張.

3.如果你個工人同你講係飛Jakata Airport,你可以叫佢簽張嘢(買機票前),費事佢收機票時反口.內容大致如下:
"I confirm that I will take an air freight to Jakata Airport for her return trip to my place of origin in Indonesia.

4.另外,工人passport仲有半年先到期,到時佢都返咗去啦,renew passsport等佢申請下一份工時佢自已負責啦.

禁止訪問

大宅

Of course AIR TICKET ~

大宅

有野要大家幫忙呀!今日打去幾間agency check tikcet, 間間$$不同:

HKG-Manila (6 月頭)
(A) 康X
- PR $590+tax, airline改期要另收$300
- PR $990 + tax, airline改期不需加$
[每次康X要收$250 handling fee]

(B)永安
- PR $550+tax, airline改期要另收$300

但有朋友叫不要麻佢上次炒印印個agent叫佢不要煩,補$$方面D,我依家1516,如俾ticket佢,one way要先出departure date,到時佢一定要改期,我係咪要再俾$$架!

個工人勁玩既,可能等吾切6月頭,要提早呢幾日送佢一程呀!無經驗吾知點出ticket,請問有無人可以教下我呢?
Many thanks!

子爵府

我會訂張機票俾佢...果時我炒工人叫AGENT直接問佢想訂邊日走...同埋講明如改期叫佢自己俾錢...

首頁

尾頁

跳至