美容扮靚

跳至

首頁

尾頁

大宅

因要箍牙,檢查發現1隻犬齒打斜生, 另一隻被2隻乳齒阻住, 要全身麻醉東區醫院做手術, 手術後應注意什麼?

禁止訪問

大宅

回覆 NAMDING喜喜 的帖子

好多謝你咁細心話我知, 阿仔問可唔可以唔箍牙, 我話現在你隻犬齒打斜生, 就算唔箍都要剝, 醫生話犬齒位置一開刀通常都做哂兩邊, 我還以為是很普通手術, 但朋友講可能會有幾日病假, 會腫食唔到野, 死啦! 6月頭考試, 都唔知點算!

佢箍牙醫生話要剝完才落牙撐, 之後才開始箍牙幾隻, 有排痛!
箍牙有什麼要注意我都唔知!

大宅

畀面勳章

有冇睇多個e生攞advice呀? 一次過要剝咁多隻牙好痛㗎?仲要全身麻醉tim!考慮清楚呀?

要忘記傷痛,係時候要重新振作起來,可以嗎?  

大宅

我仔仔都係12歲,去年10月開始箍牙,脫掉了4隻恆齒加3隻乳齒,分兩個星期左右兩邊分開做,只是一般脫牙一樣,脫完便可以走,要全身麻醉?好似好嚴重咁,醫生說要這樣做嗎?

大宅

回覆 kaka01 的帖子

唔該哂! 其實我小朋友非常緊張, 每次坐上張牙齒檢查的椅就震不停郁, 又要張開個口咁耐, 佢好難做局部麻醉, 1隻犬齒打斜生, 另1隻又完全未生出來, 要開刀剝, 箍牙醫生都提過2隻犬齒咁近應該會一開刀就做哂2隻, 轉介東區醫院睇, 結果真是要全身麻醉剝, 我都擔心, 不過都要做, 好過中學才做, 之後才開始箍牙, 有排煩!

大宅

請問你小朋友剝完牙會腫嗎? 是否有幾日假, 很難進食嗎? 幾多日呢?

大宅

回覆 meyonw 的帖子

我仔仔脫完牙同平時一樣,兩小時後便可進食,但要略為小心傷口唔好咬到,佢連止痛藥都冇食過,不過係有小小痛嘅。箍了牙後也沒有很大不適,只是每月將線拉緊後會有一兩日啲牙冇晒力,唔想食嘢,其他日子一切如常,你也不用太擔心啊!

大宅

希望阿仔都好似你小朋友咁就好了!

首頁

尾頁

跳至