跳至

首頁

尾頁

大宅

原本想到了澳洲不工作了結果澳元高企
在香港存的錢
被稀釋了不少

你的計畫是否也會被匯率影響呢?

複式洋房

same here

大宅

影響真的很大,相對匯率7.x時,每兌換AUD10,000就用多HKD10,000,銀紙蒸發了不少,但我家仍照原定計劃過去,因為也不打算在香港留多幾年,所以一心諗快d過去賺澳紙。

大宅

puib 發表於 11-5-13 12:36
影響真的很大,相對匯率7.x時,每兌換AUD10,000就用多HKD10,000,銀紙蒸發了不少,但我家仍照原定計劃過去 ...

我家仍照原定計劃過去,因為也不打算在香港留多幾年,所以一心諗快d過去賺澳紙。-->> me too.

大宅

計劃已定,不希望再改故決心移民博一博!

puib  Yep, have already planned to "adventure" for many years. Don't want to stop at the moment!  發表於 11-5-16 10:24

大宅

畀面勳章

移民澳洲難唔難架? 我唔鍾意hk了...

別墅

難難難難難難難難難難難 not easy anymore.

cutieparadise  咁慘,係啦, 我都知唔容易了.....  發表於 11-5-20 15:53

大宅

我第二個B既預產期喺九月,所以都無得再延遲,照原定計劃過咗黎一個星期倒,D野真係貴到離譜!Since 澳幣依家仍然高企,所以當初過黎都無transfer D港幣過黎,都係睇定D先,遲多幾個月再打算!

大宅

如果可以, 就唔好轉HKD到AUD. 等幾年, 又會回落的.
我家人幾年前在高位買AUD, 1:7.2. 佢一直無放, 等了好幾年, 現在又升返.
匯率, 升升跌跌.

複式洋房

我都係剛到OZ,D錢好似唔係錢咁話咁快就用得七七八八,只好期望快D收到TAX NO可以開始找工幫補吓LA

子爵府

親子王國15週年勳章

qqkitten 發表於 11-5-30 17:01
我都係剛到OZ,D錢好似唔係錢咁話咁快就用得七七八八,只好期望快D收到TAX NO可以開始找工幫補吓LA ...
初到步系好难顶,我已经年几但都未惯呢度 d 物价,祝你快 d 有新工作。

公爵府

qqkitten 發表於 11-5-30 19:01
我都係剛到OZ,D錢好似唔係錢咁話咁快就用得七七八八,只好期望快D收到TAX NO可以開始找工幫補吓LA ...

you don't need the tax no to find a job, you can tell your employer you are already submit the application and waiting for the tax no. once you've got it, just tell your employer if you are working.

I am not sure the current preactise, in the old days, they gave me a receipt, so I just bring the receipt to open bank account (told them my tax no after I got it).

Birth 15/3: W:4.2kg  L:52cm HC:37.5cm
Day 09: W:4.37kg  L:55.5cm HC:37cm
Day 46: W:7kg L:62m HC40.5cm
Day 82: W:~9.2kg L:~66cm
Day 112: W:~10.4kg

大宅

係呀, 唔使等個tax file number架。
事後補返都得架. 總之出糧之前交俾僱主就得啦
開銀行戶口, 無TFN的話, 佢會扣起部份利息, 收到你的TFN之後, 會退返俾你的.

複式洋房

Thx, I'm still settling down and need time to fit in oz life. Thanks all of yr support

大宅

我同個女返已有半個月,因為陀紧第二個,我C6仲係香港,辞咗職,因為要安排寄野過黎所以七月先過到黎。當初過黎因為澳幣太高,所以無唱D 錢旁身,諗住試下去centerlink 申請綜愋,但點知好多文件要提交,我無从入手;之前係香港係職媽媽,根本無收入,centerlink D人覺得我返黎騙綜缓0甘,搞到我好難受,好無助 =((

子爵府

親子王國15週年勳章

Anni3 發表於 11-5-31 14:52
我同個女返已有半個月,因為陀紧第二個,我C6仲係香港,辞咗職,因為要安排寄野過黎所以七月先過到黎。當初 ...

你与你先生在港的共同 savings 同资产都计算,even if u didn't work and didn't hv income in hk. u also need to declare and pay tax for ur hk income/saving in the future.

公爵府

Anni3 發表於 11-5-31 16:52
我同個女返已有半個月,因為陀紧第二個,我C6仲係香港,辞咗職,因為要安排寄野過黎所以七月先過到黎。當初 ...

申請綜愋 or family tax benefit?

Birth 15/3: W:4.2kg  L:52cm HC:37.5cm
Day 09: W:4.37kg  L:55.5cm HC:37cm
Day 46: W:7kg L:62m HC40.5cm
Day 82: W:~9.2kg L:~66cm
Day 112: W:~10.4kg

大宅

Family tax benefit. 我已提供我C6既入息証明好明显係低收入,但個officer 依然處處為難,要我提供物業估價同埋銀行贷款証明,我俾咗之後又要求我提供其它资料,又話如果我提供唔薺资料,就無辦法帮我process 。我大住個肚日日甘0甘樸黎樸去眞係好“支力”;我當初仲满希望以為我女一歲前返黎就可以攞baby bonus, 但點知條友俾錯资料,我地過到黎先話唔符合资格,一連串既問题眞係令我好沮丧又無助!

Lower_Primary  如果香港就找区议员,呢度都系要自己跑  發表於 11-6-1 06:27
Lower_Primary  我唔知道你讲的 family tax benefit 是什么,但个职员都系有责任照纸办事至可做  發表於 11-6-1 06:26

首頁

尾頁

跳至