嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

男爵府

6個月大BB2日冇便便點算好?

別墅

如果bb d 便便唔硬就ok, 我bb多數都係隔日先有便便, 最勁試過第4日先便便

大宅

我阿b今日第4日冇便便 :(係咁谷but去唔到...慘慘~

大宅

方法1)搵餐奶開多20ml水(奶粉不要加),好快有得柯

方法2)用棉花捧new凡士林,慢慢少少咁伸入個屎眼度,你幫佢整滑左個口,好快有得柯

別墅

意米水或開奶茶開奶,因食奶粉是好熱氣.

大宅

食益生菌(Infant's Probiotic), 等條腸增加多啲有益既菌增強免疫力, 腸道健康, 條腸就會無咁敏感, 容易去pu pu會好好多!

大宅

回覆 heiemilyjayden 的帖子

邊度有得賣?

yoko_chan  萬O  發表於 11-5-17 11:47
華太太  我都想知。  發表於 11-5-17 11:41

大宅

同埋點食法, 食幾多, 日日食? 如果日日食, 會唔會依賴左佢先poo poo暢順~

珍珠宮

環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章

兩日對我個女嚟講好少事喇, 如果佢兩日一次我都願, 個衰豬好懶痾, 我覺得佢唔鍾意痾NG既感覺, 所以隔成3,4日先去一次, 激C我
一個人之所以快樂,不是因為她擁有得多, 而是因為她計較得少

大宅

Dear tamichu,

UDO's CHOICE Infant's Blend Probiotic - 一樽粉末唻, CitySuper有得買, 記住一定要放入雪櫃!

每日食1次, 最好朝早第1餐奶, 開完奶就放1/2 tea spoon落啲奶度就OK!

益生菌係有益既菌, 何況食咁少日日食係無問題既, BB一路大條腸都會積聚咗好多毒素, 我同老公都有食架! 我個仔已經20個月大, 佢六個月大開始每朝起身就自己坐起廁所入面柯poo poo(大人廁所加細既廁所板), 每日最少1-2次, 又大條又粗, 佢柯得好暢順, 一坐起廁所上面就自己會"唔....", 唔駛
一陣就已經攪掂!
BB仲細既時候每朝起身都坐吓, 初初坐1分鐘俾啲"唔...."佢聽, 無poo poo都要佢坐吓, 等佢哋知道咁樣就係要去poo poo, 俾個細玩具, 日日如做事就一定得, 要堅持! 其實BB好多野都係隨住習慣而行, 所以繼續加油!

大宅

thank you heiemilyjayden!! 等我去citisuper買先....我其實都有每日同阿b ng ng聲, 佢都好清楚呢個ng ng字即係叫佢去ng ng, 因為佢都成日比番d反應我, 谷下個面發下功....我都係想咁樣每日提下佢, 每日都要ng ng架....因為我覺得阿b已經form左個routine係2-3日先痾...雖然多數係靚便便, 不過佢而家就黎7個月, 都試過2次硬便便喇...我唔想習慣成自然~

thanks again for your information!

首頁

尾頁

跳至