嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

大宅

上個月底,呀仔又扁桃線發炎,摸到佢腮骨下既淋巴腫佐,應該都好痛,陰公~~
同佢去睇e生.
e生問:做唔做化驗?
我:化驗目的系?
e生:如果病毒感染最好割佐佢....
割?我從來無唸過割,佢都有病既,扁桃線系人體入邊既其中一個淋巴,淋巴系統主要作用於防御病毒入侵?特別小朋友甘細,抵抗力弱.....
見佢甘講我咪搵籍口推囉
我:佢姑婆話唔好亂割哦...
e生:佢姑婆系e生梗系要听佢話啦....
妖~~~,呢啲甘e生~~~
點知,呀仔食完佢開既一組抗生素都好唔到囉,卒之,要換另一個e生....

別墅

畀面勳章

我細個時都有,食緊抗生素都不停發燒...E生都叫我割,但我媽就唔想割(因我仲細)...之後轉做另一E生...結果我都無割

珍珠宮

2024年龍年勳章 育兒性格勳章 畀面勳章

朋友個仔而家差唔多3歲, 成日都因為扁桃腺發炎而發高燒入院
醫生都只係話, 如果佢再大少少都無改變先考慮7-8歲同佢割, 但唔一定
你個醫生係睇第一次就咁講??? 如係, 佢真係有病

子爵府

我個仔都試過幾次扁桃腺發炎, 每次都係要燒幾日先發現, 醫生都無咩野講, 但會開D強力抗生素, 好快無事.

我無諗過要割, 同埋醫生都無講有需要.

侯爵府

樓主, 你都係睇多個醫生, 睇下有咩意見

我小朋友睇開O既醫生, 好搞笑, 你唸住要俾小朋友入院, 佢都會用"另類方法", 等小朋友無必要就唔好入

我小朋友仲係BB時, 佢唔鐘意食奶, 但係感冒, 醫生話要暫定食固體食物, 於是我問醫生, 佢唔鐘意奶, 又唔食得固體食物, 只係喜歡飲水, 點算? 醫生話: "俾佢飲無雪過, 七喜/忌廉/雪碧, 你倒少少, 自己飲先, 佢就會想飲你地D大人野, 佢O個D,用筷子搞到無晒氣自俾佢"...我: "吓?!"...醫生: "好過佢入醫院吊鹽水吖!"

所以, 唔係個個醫生都會有一致答案, 但如果睇多個, 都叫你割, 你就要認真考慮下
如果天空總是黑暗的,那就摸黑生存;如果發出聲音是危險的,那就保持沉默;如果自覺無力發光的,那就蜷伏於牆角。但不要習慣了黑暗就為黑暗辯護;不要為自己的苟且而得意;不要嘲諷那些比自己更勇敢熱情的人們。我們可以卑微如塵土,不可扭曲如蛆蟲 - 曼德拉

大宅

回覆 pyjess 的帖子

呵呵,好勁呀!

首頁

尾頁

跳至