論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

1.工人做了兩個月辭職...中, 現搵到份新工, 可以咩?
2. 咁舊agent條數點? 新agent又再計?
3. 係咪唔關我事呢?

珍珠宮

我之前個工人,一個做左1個月就話唔做啦,佢話搵到新工,隔幾日比人放左飛機,又話想繼續在我家打工,我唔肯
另一個做左10日咋,:;pppp:
佢唔做,跟足手續解約,其他野我唔會理佢囉.跟本呢班就係呃錢黨

大宅

環保接龍勳章

回覆 lovebbb 的帖子

吓????? 1個月??? 幾日??? 唔撈???

拉班PK去打把

珍珠宮

回覆 mamamom 的帖子

佢地話照顧兩個三歲以下既小朋友,太辛苦喎!見工既時候都知,果時就樣樣都ok,之後就唔ok
10個果最谷氣,佢話bb喊嘈住佢瞓,我頂佢,bb唔係同佢同房,唔使餵夜奶,隔左一間房兼bb夜晚偶爾會喊一兩聲,根本就係到此一遊呃飲呃食

大宅

環保接龍勳章

回覆 lovebbb 的帖子

咁無責任感, 全心嚟玩!!!
但如果係oversea嘅, 7個月條債點計???

如果係Local, 一般要佢要俾$3000介紹費agent,
自己唔撈, 又$3000。 等下一份工visa, 要失業成兩個月, 佢哋條數點計???

複式洋房

唔係喎, 工人話去次澳門就得喎, 可以繼續做新工.

象牙宮

daddydaniel 發表於 11-5-15 00:47
1.工人做了兩個月辭職...中, 現搵到份新工, 可以咩?
2. 咁舊agent條數點? 新agent又再計?
3. 係咪唔關我事 ...

1.工人做了兩個月辭職...中, 現搵到份新工, 可以咩? ---> 2天, 2个星期, 2个月... 都可以搵到份新工!

2. 咁舊agent條數點? 新agent又再計? -----
3. 係咪唔關我事 ...不論怎么樣, 雇主都損失 金錢. "外傭政策當時沒有考慮雇主立場而設"

工人特性之一 : 喜好 比較, 情緒化, 鬧辭職...
想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

首頁

尾頁

跳至