自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

wyeth冷知識勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

澳青年玩「趴街」墮地身亡
最近在澳洲 十分流行的「趴街」行為樂極生悲,一名20歲男子因此從7樓墮地而亡。

「趴街」(planking)是指全身筆直地趴在各種建築物等物體上,只支撐著腹部,並將這一行為的照片傳到網上供網友欣賞,但不幸的事終於發生了。

布里斯班的警官表示,一名20歲男子15日與朋友夜間在拍攝「趴街」照,凌時4時30分許,在7樓陽台圍欄上平趴展示「趴街」時,不幸墮下,釀成悲劇。

警方說,「趴街」應選擇在安全的地方,但有些人採用高難度和奇特的方式,危險性很高,結果悲劇發生。很多網友祝願這名青年「一路走好」,還有人呼籲停止這行為。

澳媒報道說,近期在網絡上颳起一股風,一些「趴客」將趴在桌子、鐵軌、手扶電梯、消防栓和電單車等物體上的照片放到網上,供大家欣賞。

有一人在墨爾本 機場行人道「趴街」,有的認為聯邦廣場是趴街的好地方,甚至還有人趴到了警車、籃球架上。喜歡這種活動的人從10歲的小孩到成年人都有,大多數是為了娛樂,只是覺得好玩。目前,在Facebook網頁上,「趴街」行為已有近萬名的支持者。

對於這種危險的「趴街」行為,澳洲警方表示,如果影響到公共安全將受到檢控。

「趴街」行為發生在道路或交通設施上是危險的,違法的,情節嚴重者將受到罰款和起訴。但一些從事「趴街」活動的人「很上癮」,澳洲Facebook的「趴街」群體還打算把5月25日定「趴街日」。

(中新社)
.

子爵府

畀面勳章

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 玩具勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 趣教勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 wyeth冷知識勳章 睛靈勳章 王國長老 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 hashtag影視迷勳章

玩到無嘢好玩

伯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

冇野好玩??

what's the point of doing such thing?

水晶宮

wyeth冷知識勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

現在的青年人好易受資訊傳媒和朋輩影響,真希望自己仔女大咗識得分別是非唔好盲目追隨。

muimuizhe  好做唔做,當人人都做既時候,有幾潮?  發表於 11-5-17 00:21

公爵府

好媽媽勳章

翡翠宮

玩出禍
入境事務處24小時舉報熱線: 2824 1551
舉 報 無 牌 經 營 電 話 : 2881 7498<font color=&quot;DarkOrchid&quot;>

珍珠宮

環保接龍勳章 畀面勳章 睛靈勳章 BK Milk勳章

真係死咗都唔知為乜!

水晶宮

牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第二回 hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

年輕係咁架啦,一舉旗就個個要學,唔學就唔潮,好似有段時間d大學生玩跳樓,終於有學生由9樓跳落來瓜左,唔出過意外唔識死架,同而家d跳天台果d人唔撻死都唔會覺危機架.
<br><br>

伯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

gemmilam 發表於 11-5-16 20:25
真係死咗都唔知為乜!

父母傷心死....

水晶宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

找死

6299daside  不是找死是什麼?  發表於 11-5-17 09:54

子爵府

畀面勳章

個腦生錯位

珊瑚宮

2018復活節勳章 玩具勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

伯爵府

分享愛 貓狗褓姆 魅力公主 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章

我真係唔係好明, 呢D都算係一種 "玩意" ??? 可能我真係老LA

伯爵府

真係唔知個"死"字點寫......

男爵府

咁都叫"潮"??

伯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

wing 發表於 11-5-16 20:34
我真係唔係好明, 呢D都算係一種 "玩意" ??? 可能我真係老LA

可能我冇art 天份, 唔識欣賞佢地既行為藝術
點都好, 玩咩都要做足安全措施

子爵府

琥珀宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

無野搵野做!

珍珠宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

都唔知有咩好玩

首頁

尾頁

跳至