跳至

首頁

尾頁

大宅

近日苦腦緊比唔比阿仔上N班呢? 家中又有人睇, 不過返又可以早D學下野...!

你地有無唸住讀呀? 如果唔讀N班, 2012年就咁報K1又覺得點呢?

大家都係2月份BB, 仔女一定係做大仔大女班, 會點安排, 大家有咩意見?

大宅

如果能力負擔到,我會比佢讀N班

珍珠宮

畀面勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章

我都唸緊,不過朋友話如果唔係比佢讀D咩名校K1, 可以讀N班都得, 同埋話好易有病,2YRS 小朋友低抗力仲好weak,咁樣會好易攪壞個底......

所以都唔知點好~~

大宅

我個大囡就係因為讀左2歲班後, 一路病到差唔多3歲, 先叫好少少,
2歲前未病過.....所以先咁擔心.

不過佢唔讀n班, 就要到3歲半到先可以讀k1, 又驚太遲上學!

伯爵府

梗係讀~
阿仔讀N班;playgroup都慳番!
有得食,有得玩,戒埋尿片唔駛煩!
實病架,唔病點會有抵抗力?身體嘅抗體要靠自己fight 返嚟家嘛!
一上K1就病少好多架啦!

loveannis  wa , 好押韻wor  發表於 11-5-22 02:40

版主

畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 版主 wyeth冷知識勳章 陪月勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 育兒性格勳章 2016畫展勳章

排緊啦!
依家等有位就番得~

loveannis  你排邊間啊?  發表於 11-5-22 02:40
見我在線?
但可能我已行開了!
以為我行開了?
但可能我就係望住喎!
所以......你估我唔到!

大宅

我未諗N1,我大女讀過N1,都會間中病下,本黎我女少病果d,但我反而都覺得病下增加體抗力,加上佢未習慣所以易病,讀左N1先入K1就易適應學校生活
而架大女入左K1,而且入K1 2歲8個月就入得,10月就夠入,可能想插班囉..................如果插到班的話就唔駛煩,入唔到就會讀返N1架啦

版主

畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 版主 wyeth冷知識勳章 陪月勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 育兒性格勳章 2016畫展勳章

cocoworld82 發表於 11-5-24 11:21
我未諗N1,我大女讀過N1,都會間中病下,本黎我女少病果d,但我反而都覺得病下增加體抗力,加上佢未習慣所 ...

但要夠6歲先可以入小一喎.......如果插班,變相要repeat K3 囉~
見我在線?
但可能我已行開了!
以為我行開了?
但可能我就係望住喎!
所以......你估我唔到!

大宅

N班最早係幾大讀呢

伯爵府

所有N班都要足兩歲嘛!
我諗住唔理咁多,下年二月比阿仔插班架!

男爵府

陪月勳章

想問下有無人想比BB 讀全日 N?

會唔會好易病?

但係朋友話時間長D, 先學到野喎

大宅

我問左阿女學校校長, 2010年2月份出生的bb, 最快可以報讀在2011年9月份開學的n班, 在2013年9月開始讀k1, 唔可以在2012年插班, 因為係計2012年9月份足2歲8個月未...所以一定要做大仔大女班啦.

大宅

回覆 蕃薯仔媽媽 的帖子

我都有問過你的問題, 校長回覆係, 如果小朋友係2月份出生, 而你係可以報2月份n班插班生, 但9月開學都係要讀多一年...即係讀1年半的n班. 因為佢話教育署係一定要小朋友在9月份開學, 足2歲8個月, 佢重話1月份bb都唔得, 何況2月份bb呢...唉...我都好失望.

伯爵府

hellojudy,

哦…我明晒你嘅意思,我係一心比阿仔讀年半N班。
唔揾playgroup 比佢喇,二千幾三千蚊一個月當係playgroup 抵到爛啦!

伯爵府

仲有呀,諗過度過,阿仔讀咗一年N 班,再出去interview K1(assume 11-12月係interview高峰期),應該醒過人掛!(assume 大部份人只係讀咗2-3個月N 班)

複式洋房

回覆:有無唸住比BB讀N班 嗎?

會!我地bb系大B..番n1可以早d比bb適應學校生活!

珍珠宮

畀面勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章

hellojudy 發表於 11-6-8 16:48
回覆 蕃薯仔媽媽 的帖子

我都有問過你的問題, 校長回覆係, 如果小朋友係2月份出生, 而你係可以報2月份n班 ...

係呀,我都問過我樓上果間, 問佢可唔可以12月插班入k1, 佢都話唔得 >.<

大宅

我都會! 等佢學多d嘢嘛! 不過好似N班都好多競爭,因為唔多!

大宅

n班或者k1的學位都唔太擔心, 因為家姐讀緊, 學校會優先收生, 所以讀就一定有, 只是自己十五十六考慮中.

大宅

終於十五十六完, 剛交左報名表, 決定左讀明天8月開學的n班, 希望無決定錯誤...!

多謝各位的意見!

首頁

尾頁

跳至