1-3歲

跳至

首頁

尾頁

男爵府

我女岩岩過左1嵗生日,BUT連爸爸媽媽都未識講,識飛吻,hi & bye睇心情,BUT爬得好快,識扶住行,好細膽驚跌唔敢行,一放手只企幾秒,拖佢行,行幾步就唔想行啦~

123!@#  同我BB一樣.....(都係1歲)  發表於 11-5-21 12:36
sweetapplebb

伯爵府

畀面勳章 環保接龍勳章

個個發展都唔同,我叔仔個囡都係一歲,爸媽都唔識講,識企,又係唔係好肯行,應該好似係已經識行既~
我大仔到咗歲半先肯講嘢,之前都係bb話,而家10歲,煩死,不停咁講,嘈住晒~~

禁止訪問

禁止訪問

大宅

趣教勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

每個小朋友都有快有慢...
唔駛擔心喎

子爵府

畀面勳章

我女而家15個月大, 都未識講嘢, 好似你小朋友咁, 都仲係dadada, 但就已經識得行, 我一啲都冇擔心過喎

男爵府

回覆:sweetapplebb 的帖子

我個仔,19個月啦!咪又係咁,我都唔知點呀!

水晶宮

虎到金來勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

唔使擔心,我個囡19個月淨係識叫爸爸媽媽,hello&byebye
飛吻.呢幾樣!
有d小朋友發展係咁慢,慢慢教啦,唔好比自己咁大壓力!

複式洋房

回覆:我女只識DADADA..BB話

我個仔二十個月大了,識講單字十個都唔夠,開始有點擔心,健康院話二歲都未識講,就返去見醫生!

大宅

我仔仔都係,,,佢現在14個月..佢都只係DADADA..有時就叫下MAMAMA
但可以自己放手行,,

複式洋房

回覆 rainiemama 的帖子

不用擔心,只要你和照顧佢的人不停同佢說話,佢無反應都要照講,佢停吸收你的說話,好快就會講嘢啦!

大宅

真係唔洗擔心喎!健康院d姑娘話,如果2歲都唔講野就真係要睇醫生。依家至一歲,慢慢o黎啦!記得keep同佢講多d野,到佢一開口就識講好多野架啦~~~~~

別墅

我個大仔都係14個月先識得行...而家歲半喇...係屋企成日都扭落地行...又係未識講爸爸媽媽...但係有時講bb話d音有d似叫爸爸媽媽...佢第一句講既bb話都係DADADADA..哈哈...而家識得同爸爸媽媽咀對咀咁鍚鍚...好多人都話女仔學野會快過男仔..所以你唔駛唔太過擔心既^^同埋我個仔好多手勢都未識...不過大致上我講既野佢都會明白既...所以我都係慢慢教佢...+油喇^^

大宅

回覆 蛋高仔 的帖子

放心, 我個囡當年都係咁(依家3歲半), 嚇得我要死, 足二歲第二個禮拜即刻俾我送入幼兒園返學。返咗二個月, 講嘢叻到震, 發音又好準。細囡家陣二歲半, 講嘢超早超叻, 但個個音都唔準, 好似老牛咁聲。唔駛擔心, 只要有講嘢, 就無問題, 當然大家要多啲同小寶寶講嘢至得。我哋兩公婆就係因為無乜講嘢, 所以搞到大囡咁。當年大囡仲細時, 因為無經驗, 人哋叫我多啲同佢講嘢, 我又想不到話題, 就睇住電視同佢講奧巴馬同希拉莉, 搞到佢無晒反應。最後, 佢好似鍾意馬英九多啲。

首頁

尾頁

跳至