樓市動向

跳至

首頁

尾頁

別墅

李嘉誠指支持增加土地供應
商台2011年5月20日 星期五 16:40

長和系主席李嘉誠
被問到對樓巿的看法時表示,最實際是要增加土地供應,只要土地供應夠多,地產商不能夠全部買下,政府亦可以透過限呎盤,壓制樓價,但強調,通脹問題不是政府或國家能夠解決,他同意政府應推更多土地,任何對香港長遠有好處的事,他都支持。

對於有意見認為,應該限制非港人來港買樓,長和系副主席李澤鉅
指, 難以介定何為香港人,又強調自由經濟是本港引以為傲的基石。

男爵府

長和系主席李嘉誠
被問到對樓巿的看法時表示,最實際是要增加土地供應,只要土地供應夠多,地產商不能夠全部買下,政府亦可以透過限呎盤,壓制樓價,但強調,通脹問題不是政府或國家能夠解決,他同意政府應推更多土地,任何對香港長遠有好處的事,他都支持。

哈哈, 佢地只會買豪宅地, 當然 "不會全部地買下", 佢地要買, 多多"豪宅地" 佢地都食得起!

別墅

個個政客、學者同地產商都話增加土地會幫助降低樓價,以為用「供求定律」就可以簡單化件事,其實俾多D地地產商買,佢地都唔會降低樓價﹗大家唔好中計﹗

賣地可以增加供應,但係一、土地何時發展無定;二、即使賣地要求發展商立即動工,起好都係四、五年後既事,到時外圍經濟因素已可以打壓樓市,土地最後變成發展商LAND BANK;三、香港地少,政府賣盡所有地都唔夠應付大陸十分一人口既需求,增加土地拍賣其實係地產商想搶得就搶,因為遲D香港就無野玩﹗

男爵府

而家成個香港所有野根本唔係for 香港人, 而係為大陸人 (包括有錢/無錢). For 大陸有錢人 "洗錢" ; For 大陸無錢人 "生養死莽" . 呢2點都好明顯, 唔知點解政府可以 "睇唔到"!!!!!!!!!!!!

Jessy  讚好!!!  發表於 11-5-21 01:56

別墅

回覆 AA1107 的帖子

佢地好似想咩地都變成豪宅地...

男爵府

應該係 wor, 唔知呢個算盤打唔打得響~ haha!

珍珠宮

2024年龍年勳章

上次柴灣有塊地咪無地產商投羅, 唔見政府拎黎起置安心/居屋等...

如果價錢ok的話, 我又唔MIND望墳呀!!
希望每天開心渡過 ;-)

別墅

今日睇報紙睇到任志剛指港物業市場不再限於 700萬人需求,資產價格續升無可避免﹗但係佢居然反對限制內地人來港買樓﹗

全世界無一個地方政府係保護其他地方既人,而唔理自己地方樓市既升跌,又唔理自己市民買唔買到樓......

任志剛既意思,即係叫政府咩都唔好做,隨得香港樓市俾大陸投資者扭曲...好無良心...

首頁

尾頁

跳至