論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

http://hk.news.yahoo.com/article/110526/4/oj21.html

男爵府

李卓X食C啦!成日扮表代!你吾代表我!慳D!

男爵府

李卓人又發UP風!!!
因普通清潔工人,係我地香港市民,受惠最低工資法係應該GE!
而外傭,記住係"外"呀!!唔係我地香港人,點解要同佢地爭取呢?
同我地D僱主爭取下,炒工人唔洗補回程機票好過啦!!

伯爵府

PK!!!!!!!!!!

男爵府

畀面勳章 環保接龍勳章

香港家庭傭工僱主協會 <<呢個係乜野組織? 係有錢人組出來的"協會"嗎?? 佢地講既野就等於我地呢D小僱主??究竟有冇真正做過SURVEY???

男爵府

李卓人食C la.:;pppp:

別墅

其實若果個工人好, 我地自己都會加少少人工啦, 洗咩你規定去到4000元, 個加幅仲加得多過我老板加比我既......我睇過新加坡既外傭條例都無列明最低工資.....香港政府真係在外傭方面有好好既保障. 至於李生, 我send左意見比佢成幾日, 一個回覆都無, 報紙訪問就鬼咁多野講, 究竟佢係咪香港人既議員?

cecichow  一定唔係,佢只想出風頭,只想見報!  發表於 11-5-27 15:31

伯爵府

estherlai 發表於 11-5-27 09:44
李卓人食C la.

佢日日食....

咁好快我地要俾多1夠水....唉

大宅

低能!乜佢地值4000咩?成曰偷懶駁嘴,死不認錯,鬧佢就發洩喺鈿路身上,黑面,成曰做錯嘢仲死撐........太多不能盡錄,仲有工人曰常生活錢都係由僱主出,而家仲話加?香港政府係咪有病?法例一啲都晤保障我地,仲要加重我地嘅,真係太過份!

侯爵府

2024勳章 美好大世界2017勳章 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 分享愛 夏天玩到顛 hashtag旅遊勳章 DHA勳章 hashtag影視迷勳章 大廚勳章 叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 畀面勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

李卓人真係好不知所謂! 講真, 受惠最低工資的一群根本請唔起外傭! 我地呢班高過最低工資, 無得加的僱主要忍受百物騰貴, 工資係不加反減. 係我公司, 加7%要係升職先有得加咁多. 不時都係 1~2%咋.
就攞我家姐為例, 佢地一家四口, 兩公婆加埋賺$19000到, 剛剛 over 最低工資, 無得加, ( 唔通同老細吵咩,有乜易炒). 兩個小朋友, 一個小一, 一個 K2, 一定要請工人, 但個個月捉襟見肘, 左度右度掹掹緊, 而家仲要加外傭人工, 佢地又唔可以唔請工人, 真係百上加斤. 政府有無諗過呢d case 呢?! 阿李卓人又有無諗過我地呢? 真係灰!

大宅

我唔各得D工人有幫我哋共度"經濟困難"?你試下唔出糧或遲D出告唔告你班僱主!同你有親!
要一定加到$400!藉口多多,如果我哋同自己老闆講一定要加到5-7%!唔知到第二日會唔會收到1個月代通知信叫你唔使做,發更夢!!嘜嘢要一定加5-7%要比你,公司賺唔到點比!咁就唔好做囉!

佢哋講到自己咁辛苦 / 自己有叻 /人工又低 / 又話係香港歧視...等等問題講咁多仲嘜,即時唔做回鄉啦!

仲有佢哋有在港消費,買嘜嘢?商店老闆賺佢哋好多錢咩!冇佢哋消費就要執?都唔知D人點睇點寫,有我哋商店就會執!

別墅

畀面勳章

其實, 阿李生做咗咁耐議員每月約為五萬多, 佢梗係咁講啦, 我同佢份糧調換吖, 睇佢點講? 都唔知邊啲人選佢入局呃飯食

tigertiger2010  就算有..都要加得合理啦  發表於 11-5-27 14:53
tigertiger2010  我地2公婆加埋都無5皮野...唉...  發表於 11-5-27 14:52

珍珠宮

牛年勳章 醒目開學勳章

李卓人個腦係咪生響PAT PAT上面,通脹關外傭乜野事?!如果真係要計數通脹條數,外傭最多只能加不超過2.8%內~

tigertiger2010  而家好明顯係啦&quot;李卓人個腦係咪生響PAT PAT上面&quot;  發表於 11-5-27 14:54

男爵府

xyz.......@#DCCCXXX$$$

"工會堅持今年的外傭薪酬最少要加至4000元,即加薪420元"

如果加吾倒,吾該集體resign OY笨!!!:;pppp:

別墅

I find the contact of the 香港家庭傭工僱主協會 at the post below:

熱線電話號碼:2880 5558

http://www.baby-kingdom.com/foru ... page%3D1&page=1

tigertiger2010  thx!!!  發表於 11-5-27 14:54

珍珠宮

唔該個李卓人收哆啦!佢咁好,咪自己加比個工人囉,僱主加人工,隨時都無5%,仲話加比工人唔可以少過5%,用唔用腦架?工人既福利仲好過d大公司啊!

大宅

我真係覺得連一亳子都唔應該加咯, 通帳對佢地影响又幾大, 佢地最多咪一星期一日出下街, 仲有喎, 佢地坐係公众地方, 最多食一兩餐, 有時我見到D 外傭一個飯盒兩份食,咁樣通帳都對佢地有威脅?
最慘係我地身受其害的僱主, 冇外傭又唔得, 又要面對通帳, 又要冇人工加, 依家仲要加埋人工比佢地, 真係好唔公平,百上加斤.
我覺得政府唔掂, D議員又賤, 應該幫的唔幫, 唔應該幫的又走去幫, 幫完仲巴閉咁行出黎話我為市民服務, 唔該佢去DIE啦, 只係識得係立會到叫囂, 掟野, 最可笑係人地咩都未講, 就叫人下台,
我最唔鐘意的其中一個議員係李卓X, 攪完最低工資仲唔夠賤, 重要攪埋外傭加薪, 真係食屎9.
對唔住, 我比較粗鄙, 但真係好

蜜豆Mama  remarks:   唔好以為一個飯盒兩份食係因為冇錢, 好似我家姐姐咁, 佢怕肥唔食咁多, 有時特登俾多啲飯餸佢, 佢個樣慘過乜咁, 對住啲飯餸誓願...  發表於 11-5-27 18:14

珍珠宮

乜加嗰百幾蚊咁少呀!!! 班工人又唔開心, 又達唔到目的, 但又要在僱主身上每月挖出百幾蚊, 僱主條氣又唔順!! 有本事就要求政府一定要加到$5000以上一個月, 包食包住包生養死葬!! 咁先爽架嘛~~ 唔肯就玩擺工, 遊行, 去禮賓府掟M巾同香焦, 咁政府先答應架嘛~~ 死蠢!!

蜜豆Mama  咪係, 玩大啲吖~反正香港政府怕哂佢  發表於 11-5-27 18:16

水晶宮

無眼睇!!!!!!!!!!!!!!!三文治中既蔬菜...夾到死晒!!!

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至