烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

男爵府

平時炆豬手起碼要個半鐘先夠腍,但用高速煲,十分鐘

都已經可以收貨喇~ 不過我家大老爺佢鍾意食再腍d,

所以佢話炆15分鐘會較適合啊~ 哈哈哈~自從有咗

高速煲呢個好幫手後,炆煮餸菜真係冇難度啊~

高速煲食譜之 - 【蠔油冬菇炆豬手】烹飪示範,

現在開始~ Wakakakaaaaaa~

(P.S.:哈哈哈~係咪好奇怪點解我戴住對賿手套煮
餸呢~ 咪因為以前成日比d油彈到對手一點二點,
好鬼多紅印,所以咪嬲得滯戴住對膠手套煮餸囉~
呵呵呵~家陣對手可以白白淨,都係全靠呢對防
敏感(不含橡膠成份)嘅膠手套咋~ )

材料:

豬手1隻、冬菇8-10隻、薑、蒜片、八角1粒

調味料:

蠔油2湯匙、糖1茶匙、水份及豬手醃料剩落嚟嘅汁料
(醃豬手時,豬手唔會完全吸收曬所有醃料,所以會有
剩餘汁料啊~)

豬手醃料:

生抽2湯匙、老抽1湯匙、薑汁1茶匙、紹酒1茶匙

獻汁:

生粉、水份

做法:

請收看短片~ Wakakakaaaaaa~

AhChuMaMa  製作認真, 好評 ^_^  發表於 11-5-28 13:20
cloudybobo  你真係好好心機教人呀, 多謝你既分享。  發表於 11-5-28 10:01

彩鑽殿

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

男爵府

Thanks pigpigyy, cloudybobo ,AhChuMaMa

男爵府

睇到都想食!!

子爵府

畀面勳章

舊豬手震下震咁
好好味wor
:-? 沒有一百分的另一半,只有五十分的兩個人 :wave:

大宅

大宅

水晶宮

2024年龍年勳章 HiPP勳章(1) 開心吸收勳章 美好大世界2017勳章 想生BB熱投 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

我們都以為,很努力去做,就可以做好一件事。但原來我們是很用力地,去做錯一件事。

首頁

尾頁

跳至