自由講場

跳至

首頁

尾頁

瑪瑙宮

2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

兩個星期都要加緊溫習mouth:

寶石宮

虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 FUN享自然‧郊遊一夏 親子探索遊 玩具勳章 趣教勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 爸B勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 DHA勳章 貓狗褓姆 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 笑得好勳章

你同小朋友都要加油呀
有些路啊,只能一個人走
我慢慢地、慢慢地瞭解到,所謂父女母子一場,只不過意味著,
你和他的緣分就是今生今世不斷地在目送他的背影漸行漸遠。

水晶宮

我囝仲有一個星期零幾日就考試...

係呢,您地依家點分配仔女D温習時間?
星期一至五 & 星期六日,每日温幾耐同幾多份量???

我囝小五,黎緊呢次係升中派位既呈分試,
依家我係每日閒日都俾個囝做重組句子加作句共六頁,
隔一兩日就俾十幾題數叫我囝淨列式,唔駛計答案住(教緊佢分數除法),
星期六日,食完中午飯後,兩點幾開始温書,叫佢做習作做到五六點,
食完晚飯後,有一小時左右時間同佢温中文或英文句子/默書考試範圍,
九點半俾佢休息,可以開電視睇(我囝星期六日必定要睇明珠930...).

咁温會唔會少得滯?

ernestchow  add oil!!  發表於 11-5-29 00:09
細BB  你個仔真係乖,可以溫咁耐,我個仔而家小一,我對住佢我真係想死,我自己又唔識同佢點溫  發表於 11-5-28 22:49

伯爵府

畀面勳章

大宅

上星期已開始溫,

kitbebe  我都有架, 但阿女仲好心散!!  發表於 11-5-28 22:44

彩鑽殿

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

努力加油呀.

男爵府

回覆 ~仔仔媽咪~ 的帖子

我個他上年小五就係咁樣溫, 好彩努力無白癈, 考到唔錯的成績. 雖然未知派位結果, 但起碼考三次呈分試都ok及一次比一次好, 盡了力, 就算派得唔理想, 都唔係自己嘅問題, 而係天意弄人, 所以一定要盡力做好d.
盡自己努力去溫, 就算考得唔理想, 都叫努力過吖! 如果唔努力溫又考得唔好, 之後可能會後悔自己無努力過, 咁咪仲衰.
加油呀!

~仔仔媽咪~  咁都係...始終得一粒囝,又有咁多特殊問題,但又未致於智力有問題要入特殊,真係好怕佢派中一間爛仔學校會日日俾人蝦爆兼打爆頭...我最怕呢樣.  發表於 11-5-28 23:01

珍珠宮

畀面勳章

大家加油,我囡小四,下個月10號考試,預備中.....不過早幾日佢發燒,無得溫TIM

水晶宮

~仔仔媽咪~ 發表於 11-5-28 22:36
我囝仲有一個星期零幾日就考試...

係呢,您地依家點分配仔女D温習時間?

細BB 你個仔真係乖,可以溫咁耐,我個仔而家小一,我對住佢我真係想死,我自己又唔識同佢點溫

初初小一個個都未take 到 skills 同個心去温書架喇...我囝嗰時咪又係咁...係呢一兩年,我成日同佢講升中派位D野,我話佢再唔俾心機讀書考好D試佢,佢就會掟去D壞人學校,日日俾人打同蝦,我囝至驚驚,開始有番少少心去温書同考好D默書測驗咋...佢考試仲未有科合格呀...唔明點解佢平時測驗默書可以八十幾九十分,但偏偏次次考試科科都紅,大多都只係廿幾卅分...好灰~~~~~~~~~~~~!!!

alice44  科科唔合格, 有無check過, 會唔會有讀寫障外呀?  發表於 11-5-28 23:13

禁止訪問

水晶宮

~仔仔媽咪~ 發表於 11-5-28 23:04
細BB 你個仔真係乖,可以溫咁耐,我個仔而家小一,我對住佢我真係想死,我自己又唔識同佢點溫

alice44 科科唔合格, 有無check過, 會唔會有讀寫障外呀?

小一早已評估咗,我囝係學障踩界呀...所以咁多年黎都由我自己DIY教仔讀書囉...出面嗰D補習老師搞唔掂我囝...仲有我囝有自閉加ADHD...無人識得處理我囝D情緒...=="

男爵府

回覆 kswiss 的帖子

上年阿仔小五, 常識係考3冊, 唔記得幾多課, 但一定有十幾課, 唔會考前溫, 會教一課背一課, 有時未教都教咗佢先, 然後再背, 所以小二/小三開始都有9x分, 都有試過兩次100分. 小一時唔識點同佢溫, 6x分都試過.
你可以每日同佢溫一課, 應該嚟得切.

男爵府

你個仔有呢d問題, 為有盡力而為, 加油呀!

珊瑚宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

我仔7號就考試...重有一個week咋..
都係叫佢讀下考試範圍同做練習...

老公係home佢根本好心散呢
依d時候..爸爸真係好阻定

水晶宮

alice44 發表於 11-5-28 23:23

你個仔有呢d問題, 為有盡力而為, 加油呀!

其實我囝係學到野架...連佢呢幾年三、四、五年級各科主任同班主任都再三同我講話我囝其實係讀到書架!今年個英文老師(即我囝上年班主任)都响英文科評估報告度寫到明話覺得我囝响學習英文方面好有潛力,叫我集中响呢方面幫個囝發展...我囝平時小測默書都真係成績唔差,下下至少八十至九十分,係數學永遠多數肥佬(我囝係偏向數學障礙既學障),但就係諗野LOAD野好慢,一去到考試佢永遠份份卷都幾乎做唔完,連老師額外因應佢特殊需要而加多十五分鐘俾佢答卷,佢都係做唔切做漏一頁或啱啱叫做做完但完全無時間對卷...結果科科都係十幾、廿幾、卅幾分咁黎...有時睇到都好沮喪,但又好知佢一路有進步緊,至少啱啱上學期英文聆聽考試可以由平時十幾廿分跳升為五十幾分,又响啱啱下學期數學評估,我只係同佢勉強温咗小數乘法,其他由佢自行考天才,結果都由平時十幾份跳升成五十分...我同老師都好喜出望外架!但一諗到呈分試唔會理佢有學障,好現實,我同我囝D老師都超級極度擔心囉! 其實呢幾年,我同我囝同埋我囝學校所有老師都一路出盡全力去幫我囝,佢係有進步,但真係未追得上正常線上囉.......唉~所以唯有再亞Q精神D去安慰自己同個囝,盡力而為啦!

水晶宮

好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

不嬲我都好緊張,,不過呢排超唔得閒,聽日點都要同個女溫下

翡翠宮

+3金熱血 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

大家加油!禾仔仲有四日就考
重新起步,為未來努力

禁止訪問

瑪瑙宮

hashtag影視迷勳章 有「營」勳章 叻叻勳章 好媽媽勳章 2011精緻種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

yes, 大考將至, 明天趕緊溫習下星期考默 ....

之後, 加緊溫習主科, 中英數常 ....

大家都要加油呀 !!!

禁止訪問

好媽媽勳章 畀面勳章

首頁

尾頁

跳至