在職全職

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

剛剛搵到份新工, 係 Replace 個位, 個女仔要走, 所以公司先請人, 公司一早已 cfm 左我, 不過唔知咩原因, 叫我 5月最後一個星期先返工, 依家個女仔做到月尾, 公司又好多野要記, 同埋D system 我又唔識, 返左一個星期工, 雖然都係度學野, 不過D野都唔係好識, 個 dept 得2 個人, 另一位同事, 又多野做, 我都好怕煩到佢, 下個星期我就要真係接手個同事D野, 好驚自己做錯野.

我心諗, 點解公司唔叫我早D返工, 咁我就多個星期去熟識 D 野, 咁到我真係接手, 都無咁驚啊. 不過依家無辦法, 里排返到屋企, OT 到8:00PM 先返屋企, 返到去, 睇 note 睇到 1:30 AM, 仲係瞓唔着果只, 真係好辛苦.

joechan1999  唔好擔心, 我都係甘, 我交待左成3個星期, 成日都好似講唔完.  而家我自己一個人返左一個星期, 先發現d野都唔係甘多, 只不過係先前個位搞得太複雜姐.  發表於 11-5-30 09:21

大宅

add oil

水晶宮

wa...睇lai你份工接手得比較急d wor...唯有盡力而為la...努力...加油

複式洋房

係啊. 比多個星期我去熟識D system 都好啊. 不過依家都唔得拉.

王國長老

畀面勳章 王國長老

惟有慢慢適應啦~~ 加油!!

伯爵府

環保接龍勳章

我起初返呢間公司都係, 我直頭係轉行, 藍領轉文識, 頭一個月完全唔知自己做緊乜, 太多野做, 睇住d notes做, 又做得慢, 未理解隻手已經不停做緊, d人又不停催催催, 問ge時間都冇.

o個時真係勁辛苦, 放工會喊的. 後來慢慢知道自己做緊乜就好好多啦. 希望你都快d上手啦.

wcpcelia  叻女呀  發表於 11-5-30 15:24

雲母殿

虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

加油呀,樓主

王國會長

虎到金來勳章 牛年勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 王國會長 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋

add oil!!
每日望住佢哋就充滿力量啦!

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 hashtag影視迷勳章 玩具勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 睛靈勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

add oil!!

大宅

loverbb1981 發表於 11-5-29 16:10
剛剛搵到份新工, 係 Replace 個位, 個女仔要走, 所以公司先請人, 公司一早已 cfm 左我, 不過唔知咩原因, 叫 ...

你做邊行架? 好似我公司DEPT

複式洋房

我做 shipping, 我都算係轉行, 不過D野實在好煩, 又要根晒D folder來做, 好多野又唔記. 做左里個 folder D野, 又要 filing, 跟住又要係個 folder 度搵果份文件出來做, 里D步驟, 我做時已唔記得.

複式洋房

回覆 的帖子

我都有做到喊, 做到好唔開心. 怪自己咁笨, 同埋咁唔好彩, ...

子爵府

好媽媽勳章 畀面勳章 hashtag影視迷勳章

回覆:好緊張, 真係接手個位.

樓主,做shipping一定有SOP,佢地又冇話你知,你又有冇抄低佢地俾你筆記,成個flow你又知幾多呢?

伯爵府

環保接龍勳章

回覆 loverbb1981 的帖子

我開頭都係做shipping. 真係好唔開心, 一放工見到o個時ge男友(而家老公), d眼淚就忍唔住必出o黎. 我冇走係因為如果我走左, 我department另一個人一日做24hr都做唔晒, 我真係唔忍心. 幫得幾多得幾多呀嘛.

我起初都覺得自己好蠢, 我冇見過人地做文職做到喊, 就算fresh grad o個時, 一開始做文職d同學仔都好似好快上手咁. 同埋我未轉行時舊職已經做到好senior, 都好得d細ge尊重. 一轉就出事, 更加打擊我自信心. o個時真係好難過, 日日都係. 不過因為好忙, 時間又過得好快.

而家都就o黎做左5年, d野越做越熟, 信心返晒o黎, 好早已經望見家鄉啦. 開頭日日ot, 而家日日bk等收工. 唔好懷疑自已能力, 要同自己講, 冇理由上手得, 我唔得, 其實我都得ga! 凡事起頭難, 捱過面o個浸就冇事lu.

題外話, 我係基督徒, 我信上帝不輕看流淚的禱告, 我經歷過奇事, 因為冇人教我, 上帝竟然係我夢裡面教我做野, 解釋d野比我知, 我有一日起身突然識左好多野. 呢件事我冇乜點同人講, 我覺得講左都冇人信, 冇人明白, 不過我自己真係好深刻.

伯爵府

好媽媽勳章

加油啊

大宅

熱血金章 BK Milk勳章

add oil!!!

禁止訪問

複式洋房

而家的 shipping 梗係唔好做啦. 我同埋以前的舊同事都轉左 field 啦,
比較大或上市的公司 , 係有將 shipping , warehouse, 物料部變為外判
比左物流 , forwarder做 .

你反而走返入呢個地獄去 . 真係祝你努力.

複式洋房

回覆 的帖子

謝謝你啊. 我都知萬事起頭難, 不過我真係好驚, 我本身就係唔係好識同人講野, 果阿 head 係公司度又有地位, 講野有D串串地, 我好驚問佢野, 會被佢閙, 不過唔問又唔得, 明天我就真係接手做拉, 好怕.

複式洋房

回覆 KT0603 的帖子

我本身轉數比較慢, 好多時都轉唔到. 依家做 shipping 真係好難做. D野又會錯, 一錯, 個個都話你錯, 有錢賠, 就話係你出錯, 我依家又唔知點做D野. 聽日真係唔知點死.

首頁

尾頁

跳至