親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

大宅

回覆 aleung9512 的帖子

我岩岩用左 KOO KOO提供既地 鐵路線個WEBSITE search左,

坐地鐵由airport到東大門我諗成個鐘呀,我諗機場巴士好 d,
坐的士可能好貴,不過妳凌晨機都無辦法....咁夜唔知有無巴士

我都想知,

有無人試過由仁川airport 坐的士到東大門大約幾錢,

thanks

大宅

hi all,
我諗由機場搭機場快線到首爾站,然後轉的士到東大門時間同金錢都最化算......

應該點去最快,thanks

男爵府

畀面勳章

回覆 manmanchubb 的帖子

我今次第一間落腳酒店都係住近東大門個邊 (acacia 後面), 我就搵左3個方法, (1) 搭機場線去弘益大學站轉2號線到東大問歷史文化公園站, (2) 搭機場巴士 6015 到 Best Western Premier Hotel 落車, 再向 acacia hotel 方向行去, (3) 搭機場巴士 6001 直接係 western co-op 落車再向返後行, 頭兩個車程短但行去酒店條路就長啲, 6001 到酒店條路短啲, 但車程就最耐, 所以我都未決定到應用邊個好

大宅

Koo Koo,我想問第(1)同第(3)個方法幾耐車程,thx

大宅

分別行幾耐呀?落腳拎住好多嘢

男爵府

畀面勳章

manmanchubb 發表於 11-6-3 16:51
Koo Koo,我想問第(1)同第(3)個方法幾耐車程,thx
我都係從個地鐵網度COPY過, 大約係咁上下時間:

(1) 剩計車程 63分鐘, 如計埋行, 畀多10 - 15分鐘, 加埋約 75分鐘

(3) 呢程都未CHECK到真正要用幾耐時間, 因舊年我地係從WESTERN CO-OP 門口搭6001 去機場, 車程差唔多2個鐘, 個次急屎人, 離起飛前30分鐘先到機場 , 後尾返到黎同同事講返, 佢話曾經聽人講過6001係最長時間嘅機場巴士, 所以我都有擔心唔知坐唔坐好.

大宅

回覆 KooKoo 的帖子

WA~ 咁長....妳有無小朋友去呀? 如果有就no la,好辛苦, 搭機已over 3 hrs, 坐車又 2hrs....大人都暈.....
唯有辛苦o個十幾分鐘行過去.
係呢,我想問點解 (1) 係o係 搭機場線去弘益大學站轉2號線到東大問歷史文化公園站既?

可唔可以首爾站落?

男爵府

畀面勳章

manmanchubb 發表於 11-6-3 23:00

WA~ 咁長....妳有無小朋友去呀? 如果有就no la,好辛苦, 搭機已over 3 hrs, 坐車又 2hrs....大人都暈.....
唯有辛苦o個十幾分鐘行過去.
係呢,我想問點解 (1) 係o係 搭機場線去弘益大學站轉2號線到東大問歷史文化公園站既?

可唔可以首爾站落?
我地一家三口一齊去, 我個仔到出發時就9歲半啦, 坐咁耐機和車, 唔只攰, 仲好悶; (1) 你答岩左, 如搭去首爾再轉線去東大門時間係短啲, 只要53分鐘車程, 但車費就貴好多 13000 WON, 可搭機場快線去到首爾火車站, 係火車站行去地鐵站再轉4號線到東大門, 我而家㨂由機場搭普通線到弘益再轉就只要3700 WON, 雖然我而家咁計, 到時都係睇埋我老公個決定

男爵府

畀面勳章

呢個係另一個SEOUL 地鐵路線圖, 但只得英文版, 但又有埋機場線顯示:

http://www.seoulmetro.co.kr/station/eng/linemap.action?eng=Y

大宅

回覆:KooKoo 的帖子

Wah,價錢爭好遠呀,如果仔仔唔係細,又唔係多嘢,行吓體驗吓無所謂啦

大宅

回覆:KooKoo 的帖子

Thanks,really useful

大宅

回覆:去韓國,帶住17個月小朋友,有乜行程適合玩, 點搵食?

firm左8/7
~11/7喇~現正努力爬文plan行程

男爵府

畀面勳章

manmanchubb 發表於 11-6-9 00:07
firm左8/7
~11/7喇~現正努力爬文plan行程

hi manmanchubb, 你早我3日出發呀 , 咦...你只去3日咋 , 我之前報錯少少料, 兒童大公園係免費入園, 但裡面嘅遊戲設施好似要另收錢, 齋睇齋行就應該唔使錢

大宅

hi~HI KooKoo

唔該哂妳呀~而家努力PLAN 行程中,
原來pLAn 行程要用好多好多時間同精神,
背X同 hk disxxxxx加埋 d blog 多不勝數

我去得o個 4日3夜,(爸爸唔可以攞咁多日假) 時間咁少真係唔知去得邊度....

everland, coex水族館,大公園,新村鷺梁津,新村,弘大必到,仲有好多好多地方....

另外我想問.... 首爾大公園,同兒童大公園有乜分別?係咪唔同?
因我睇subway map 有一個兒童大公園站,一個大公園站...?
我好混淆ar~

男爵府

http://hk.knowledge.yahoo.com/question/question?qid=7011050100915
親子王國已刪除閣下簽名檔內容,煩請自行檢視,頭像,頭銜,暱稱,如帶有廣告或宣傳推介成份,應立即修改或刪除,否則可被封鎖戶口,謝謝合作.

男爵府

畀面勳章

hi manmanchubb, 真係3(頭尾減埋)去唔到咁多你想去嘅地方, 我舊年去過呢兩個景點: coex 水族館~ 半日(3個鐘夠架), 首爾大公園~1, 就係一個大動物園, 人少地方大, 行得好舒服, 不過就好曬, 記帶帽或傘, 太陽油, 由東大門歷史文化公園站搭 4 號線至大公園站 1 號出口, 門口已有指示教你直行到售票處, 今年我就打算咁: 搭漢江遊覽船, 63 city 內嘅水族館, 雪嶽山+束草市嘅東明港, 南怡島 (本想去 everland, 但而家諗落都係怕多人), 兒童大公園 (呢個就睇吓join join 我住個間apartment 搞嘅1tour, join 到就唔去兒童大公園喇), 如落雨嘅話或者會去樂天世界, 我睇過兒童大公園個website, 呢個係動物園+機動遊戲, 如果你個女唔玩機動遊戲的話, 我覺得首爾大公園會好睇好多, 我記得係隔離仲有個兒童動物園, 不過要另畀入園費, 我地行完個大公園都冇時間再入去個兒童動物園, 其餘新村, 弘大....我地冇去過, 因為一來我地唔好shopping, 二來我仔係冇耐性睇比較靜態啲嘅景, 費時去到成日哎走得未

大宅

係ar~得o個3日,我一路plan 行程都覺得好唔夠喉,
爬文爬左好多,好多地方好想去,我諗短期內會再去,希望年尾爸爸support再去啦~

咁 Everland,大公園,coex 每日主菜....

男爵府

畀面勳章

你短期會再去, 咁就唔使排得咁密, 揀1個小朋友嘅景點, 其餘就揀啲近近地當熱吓身先, 唔好趕黎趕去, 會好辛苦架, HEA住黎遊呀MA

男爵府

男仔既話, 可以去戰爭博物館 http://www.warmemo.or.kr/intro.html
有飛機,大炮睇不過太細就唔啱..
食方面, 可以去鷺梁津食海鮮, 另小朋友可食"神仙雪濃湯", 唔辣

大宅

回覆 ancan 的帖子

係呀係呀~都係行程之一,
仔仔細,而家Plan每日一餐岩佢食既,
我見網上好多人講神仙雪濃湯好正,妳是指明洞店嗎?有沒有試過其他分店可比較? ThankS

首頁

尾頁

跳至