懷孕前後

跳至

首頁
12345...6

尾頁

伯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

不速之客
去年有三萬二千名父母並非香港永久居民的嬰兒在本港公私營醫院出生,較十年前的六百二十名增加五十二倍,增幅驚人,對公營醫療系統工作的前線醫護人員構成沉重壓力,尤其是初生嬰兒的深切治療部,要經常面對床位不足的壓力。特區政府在四月八日宣佈開始停止公營醫院的內地孕婦分娩預約,在政府的壓力下,私家醫院同意考慮限制內地孕婦預約名額,雖然大部分私家醫院日前表示今年名額已經爆滿,不過,有協助內地孕婦來港產子的中介公司聲稱只要付出高價錢,內地孕婦仍然可以在今年內來港產子。

內地孕婦來港產子數字大幅上升對本地孕婦權益造成什麼影響?面對日漸成長而父母都不是香港人的十四萬名「香港小孩」,特區政府在教育、衛生、福利及房屋等政策上是否已作好準備呢?

http://programme.rthk.org.hk/rthk/tv/programme.php?name=hkcc&d=2011-05-30&p=858&e=&m=episode

祝各位媽咪生產順利

伯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

2011-05-30 RTHK 鏗鏘集 [不速之客] TVB播放版本 1/2

http://www.youtube.com/watch?v=Wp4IjYpUzuM

2011-05-30 RTHK 鏗鏘集 [不速之客] TVB播放版本 2/2

http://www.youtube.com/watch?v=hng-7L3hHNA&annotation_id=annotation_83295&feature=iv

大宅

我都睇左, 個醫生就係我睇開的醫生呀~

伯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

newbiebaby 發表於 11-5-30 22:18
我都睇左, 個醫生就係我睇開的醫生呀~
我睇左第1節, 唔敢再睇, 一陣等我妹陪我睇

7星期後就要去威院生, 產檢都等到傻
產檢次數又少

真係自求多福

聽到話個女仔要夾腳, 忍住唔生, 我都標哂眼淚

上胎生仔, 開到9度, 我都不停求個姑娘比我生, 因為真係忍唔到
我最後剪埋會陰都要 撕裂多個傷口

忍生仔咁辛苦.....仲要忍20MINS

呢個節目, 孕婦慎看

lalakelly  我都睇到眼濕濕.  發表於 11-6-1 15:34

大宅

咁你又唔好咁担心啦! 你仲要睇到喊, 好傷身架, 到時你生果時, 可能會好d呢, 呢d事未必會發生係你身上喎.

我都仲有8個星期就揾片中的女醫生開刀, 我都好緊張. 我怕係政府有呢d情況, 所以一早就決定係私家生啦.

大宅

其實都1X 年前, 如果大陸人黎香港生BB, 係非法偷渡, 生完要坐監 / 即時送返返大陸...............

宜家竟然係合法大住個肚咁過境...................

大宅

我睇完好激氣又勞氣.....好憎大6人...
而家16W..費事動胎氣...瞓覺..

大宅

回覆 6_C_9 的帖子

as same as lor!!!
都唔明點解可以咁笨既政府
好似日本咁咪幾好..
你可以係度生..但係你個B一定唔會係我既國民囉

Natlam  Agree!!!  發表於 11-6-1 16:12
littlebread  agree!!!  發表於 11-5-31 17:33
pakcissy  Support x 1,000,000  發表於 11-5-31 13:56
rubyby  totally agree with U !!!  發表於 11-5-31 13:49

大宅

我都睇左,政府,做野啦!

大宅

dorothy_faye 發表於 11-5-30 22:58

as same as lor!!!

咪係囉....真係把鬼火...
邊有地方好似HK咁..
根本唔比身份證已經可以一了百了..
我擺到明唔妥大6人..:;pppp:

複式洋房

回覆:newbiebaby 的帖子

回覆 newbiebaby 的帖子
Me too! She is very good and such a expert! I jus saw dr Leung today with my second pregnancy of 6 week only, today she already asked me it's time for me to decide whether I should make deposit to reserve a bed in baptist!!! Wanna say thanks to those rich mainland family and hk government!!

珍珠宮

thanks for sharing!

其實我覺得個 conclusion 講得好好,而家一刀切 8 萬 8 幫助唔大。第時呢班父母都唔係 hk 人O既小朋友完全可以享有政府福利:小至免費防疫針,咩政府保健計劃,長遠計有免費教育,醫療。佢地父母 1 毫子稅都無交過,完全係我地納稅人幫人養埋仔!最好笑就係 last 個 case 個媽咪,仲話要申請 1 年居留,照顧小朋友好O的。到時俾 1 年又想 10 年!大佬呀,當初無人逼你O黎生!!!你落得O黎生就預O左有呢個問題,點解而家先O黎 "驚覺" 原來要親身照顧小朋友咁難???

lalakelly  個阿媽真係面皮幾尺厚, 為個小朋友好就唔好日日都要佢過關啦!  發表於 11-6-1 15:17
chanpei  佢仲講到好似理所當然咁...真係多謝晒佢地帶旺香港經濟呀, 唔該~~  發表於 11-5-31 17:14
pakcissy  Agree  發表於 11-5-31 13:58

大宅

唔止你一個唔妥佢地...
我都好唔妥....
D大6人仲要大條道理,唔比佢地落黎生好似HK GOV欠左佢地一個公道咁...
我真係想用粗口FFFF佢地...

大宅

回覆 msmimikat 的帖子

佢仲可以幫你book位, 你真係要諗清楚同盡快下決定啦.

早1-2星期前, 見bk mama 話己經book唔倒私家醫院.

水晶宮

現在我做左準媽咪,先知政府這個政策真係會影響我地呢D香港孕婦。

一發現懷孕就要衝鋒陷陣咁搵醫院,因為驚無位(比大6人同中介公司霸晒D位),平時做產檢又鬼咁多大6人,佢地一個孕婦有好多個親戚一齊,想搵個位坐下都難~D人又粗魯又嘈,真係好討厭

大宅

唉 , 睇完動胎氣 , 有個低能政府加班低能法官 ,無辦法

複式洋房

你老公係香港人但你唔係,如果你怕家庭分隔兩地,咁咪叫你老公返大陸陪你囉,千其唔好落嚟攞綜援tim ar..

lalakelly  個老豆咁講野, 真係火都黎, 個老婆係大6人咁返大6生!  駛唔駛話要落仔呀!!  發表於 11-6-1 14:45
rubyby  唉, bb 係無辜的,個老豆好去死啦 !!!  發表於 11-5-31 13:52
lalababe520  要落就落飽佢, 冇人阻止佢, 佢自己選擇架!!!!!!!!!!!!  發表於 11-5-31 00:12
newbiebaby  果個彭生講得好好笑, 話如果book唔倒政府醫院就要落仔, 講到香港政府要佢落  發表於 11-5-31 00:09

別墅

政府要做0野啦 ! 應該取消非港人所生子女得到居港權. 又冇交稅俾香港政府, D仔女又可以享用香港既福利, 好 SO 姐. 我地哩D打工仔, 又要交稅又得唔到我地應有既福利, 生仔都怕到時要訓走廊. 真係唔知咩世界咩叫公平. 唔通我地D香港孕媽媽BOOK 唔到政府/冇$去私院又學你地咁話唔要個BB來要脅政府咩 !

karisyam  絕對同意, 咩都要爭一餐, 生bb本來係開心事, 所謂既制度俾佢地搞到越來越  發表於 11-5-31 10:41

伯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

yesyesok 發表於 11-5-30 23:54
唉 , 睇完動胎氣 , 有個低能政府加班低能法官 ,無辦法: ...

唉........ 睇完第1節就情緒不安

睇完第2節就火都黎埋

個台山阿媽...面皮呎幾厚

chanpei  如果我同佢同一個家長會, 我真係唔知會點面對佢, 同場d家長都幾客氣...  發表於 11-5-31 17:17
Cookiee  冇錯  發表於 11-5-31 11:06
yellowchiu  個台山阿媽-->勁不知所謂囉,仲要係家長會大條道理 頂!  發表於 11-5-31 10:14

複式洋房

回覆 tommy5c9 的帖子

咪就係, 叫你老公生,咁佢就可以享有生娩福利...

JimKar  Good idea!!!!!!!!!!!  發表於 11-5-31 13:24
yellowchiu  周局長講得冇錯!而家係睇病人本身既身份,唔係佢配偶既身分囉!  發表於 11-5-31 10:15

首頁
12345...6

尾頁

跳至