在職全職

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

我o岩o岩放完產假返左工一個月

今日返工遲左10mins
返到去一陣老細叫左我入房
同我講叫我睇清楚contract
返工時間係9點~
唔可以遲到
但係公司好多人都遲到
冇人準時咁滯
同埋新黎既sales同hr佢都冇叫人返9點
話9點半前返都ok

咁樣我都覺得好唔公平lor
點解其他人就可以遲到~
我只係遲到2日佢就話我"成日"遲到!

跟住佢話我放產假個時d工作都分配哂比d同事做
我復工後d工作應該做得更好
唔係都冇必要請我呢個位wor!

我覺得佢好似係度警告我lor

其實由我大肚個時佢都成日有d野針對我架la
我大肚去覆診就要次次交假紙
反而其他人就唔使~

1月時做apprisal個個都加5%以上
係我一個加得3%

我放產假時send email比佢話我由幾時放到幾時
佢居然要我去搵返hk既勞工法例比佢參考
仲叫我要自己安排好放產假時既工作~~~

呢d野應該係hr做lor~~~唔係我去搵資料比佢掛???

我真係唔知應唔應該繼續做~
日日都返得好唔開心lor
你地覺得我應該自己比信佢定等佢炒好呀?

侯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 環保接龍勳章

你上司好衰, 快D搵工, 搵倒後走人.

王國會長

虎到金來勳章 牛年勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 王國會長 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋

1st, u havw to consider several points.

1. is ur monthly income affected ur family income much?
2. if u quiit, would ur family affected?
3. since I dunno ur background, is it easy to search another job in the market now, with ur experience and expectation?
4. how unhappy or how sad u are suffering?

but in my opinion, i would search another job before i leave.
Good Luck
每日望住佢哋就充滿力量啦!

瑪瑙宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

做好本份, 準時返工準時放工. 有病一定要拎假紙, 唔好理其他人點做. 唔好俾公司捉到痛腳.

按章工作, 每樣事做好白紙黑字寫清楚. 或者有咩都錄定音, 以防第日有用

民房

真係好無人情味喎!佢有無歧視成分我唔敢講,不過好肯定係份工做落去都唔開心,一係就等比人炒,一係就你炒佢。

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 叻叻勳章 BK Milk勳章 認識瑞士牛牛第一回 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 笑得好勳章

無錯, 擺到明佢係想話你有問題, 唔適合份工, 炒你唔使賠, 搵家後路好過啦, 支持你呀, 過來人上

民房

搵到新工就同佢ByeBye
如果未搵倒
忍下先
當返工是一個搵錢工具
自己守規
理得佢
月尾等出糧
放工同D朋友Re丨ax下

珊瑚宮

2018復活節勳章 玩具勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

You better looking for other job.

水晶宮

畀面勳章

回覆:大家可唔可以比d意見我???

你快d搵過份工了

複式洋房

回覆 靚靚C9 的帖子

擺明想你知難而退. 快的搵過份工 .

其實我極唔贊成打工要做到跟僱上硬碰
攪到自己 pair 晒 , 都係為左比多一個月人工,
倒不如在自己有議價能力時 , 工作情緒仲係超好時,
在 interview 好好發揮來得積極 .

男爵府

叻叻勳章 畀面勳章 睛靈勳章

引用:做好本份,++準時返工準時放工.+++++有病一

原帖由 miffymiffy 於 11-05-31 發表
做好本份, 準時返工準時放工. 有病一定要拎假紙, 唔好理其他人點做. 唔好俾公司捉到痛腳.

按章工作 ...
贊成。仲要記低佢同你的對話日期內容,萬一佢講啲有明顯歧視成份的說話,第時可能有用(去平機會)。找定工。

公爵府

你公司有冇打卡? 要捉你遲到都要有証有據. 佢叫你入房O個日就話睇住你遲O者, 其他日子呢?

我上一份工又係放完產假返到去就比HR捉遲到, 仲一O黎就出封warning letter比我(事前冇任何verbal warning), 我知個HR的手法, 所以即刻resign. 走之前公司MD有問過我點解走, 我同佢講覺得公司迫我走, 因為我冇遲到早退. 個HR手上的我的返工時間係佢叫人人手MARK, 我唔會認的, 根本係個HR屈我(我之前同個HR都有D牙齒印), 同埋佢冇資格出warning letter比我, 因為佢唔係我亞頭. 我仲同佢講左好多對公司的不滿, 而封warning letter就係推我去RESIGN的導火線. 講真, 我本來都唔like間公司, 只係未至於要唔撈, 但係封信令我下定決心.

不過有時D野好難講, 就係個HR咁賤格, 所以我先會resign, 而轉到呢份好工, 自由好多, 冇政治, 公司福利又好, 老細又好人..... 所以有時我都會諗好在遇到呢個HR, 如果唔係我仲O向舊公司捱緊......

公爵府

我RESIGN時都有諗過去平機會的, 但係公司同事最後賣左我去間好公司(我公司是做personnal agency的), 所以就算啦, 總算最後幫左我一把...

首頁

尾頁

跳至