論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

加比工人, 百幾蚊其實都唔係好多, 但唔好話加就加,
比d時間我地話會加,
但政府有冇同我地諗過, e+乜都貴晒.
我地支出又多左, 好似我地呢d兩公婆出黎返工,
逼住要請工人照顧小朋友,
個個月出糧, 份糧出左幾日已經無晒.......
政府你可唔可以幫下我地......????
我琴日聽到話加人工, 樣樣都加....
我真係唔知點算好.......

別墅

今日在港鐵看到有線新聞報導外傭加價, 訪問左一個女傭Mary, 佢話通脹令佢地負擔多左好多,包括(1) 房租 (點解關佢事? 因為佢同d friends 一齊租間屋,放假時聚會) (2) 車費 (佢話所以一個月先出一次中環) (3) 野食貴左 (依個正常d) (4) 寄野返去家鄉 (每年寄一次).....我睇完0晒咀...第一,佢有部分係非必要開支(如房租、出中環)。第二,如果車費、食物對一個一個月只會出街四天的女傭來說,需要增加$160才夠應付通脹,即約$40一天,咁我地依班日日受害既人,30天X$40,係咪可以加$1200人工?? 有無老板會肯?

我自己有加人工比姐姐,但我唔鍾意政府既做法....

公爵府

我上個月請左個印印,今個月尾先黎,但入境處己批左,咁我即係出多小糧俾人佢呀??

karee  批左既都係用舊價$3580, 但係你唔怕佢一黎就作反博炒嗎? 搵過份新就有$3740..  發表於 11-6-2 10:23

禁止訪問

畀面勳章

大宅

昨晚吃飯時見到新聞這消息, 嘩,真係非常驚訝,今次政府快成咁!!駛吾駛呀!!個政府真係...

我個工人剛剛做左好短時間,咁我見到個新聞, 咪晚上同佢講,佢個係舊合同, 應該冇得加的. 但係我都會照加比佢, 希望佢做好份工.唉...我都吾想咁慷慨呀. 不過, 之前的工人實在太差, 找新工人又非常煩,又要一大肇錢,仲要看運數.空檔期又要找人看BB.......局住比!!

好彩現在的這個工人我都滿意, 咪主動提出喎. 好工人難找呀.好工人我都覺可以接受, 但如果請個件係垃圾,就點都十十十十億個反對.

唉.... 係又一輪玩野, 辭工潮啦實!!.個政X.......頂.

大宅

我地包食包住, 依家樓價咁貴
不如叫佢地交返租俾我地啦

加唔係問題, 但係點解少少保障僱主既法例都無
請返黎唔岩, 又要俾錢叫佢地走... 我地打工都有試用期啦﹗
佢地可以有無數既要求, 咁我地呢?
香港政府, 請問我要你地黎做咩?

大宅

回覆 ww08423 的帖子

好彩姐,咁我就一年多先影響到我

別墅

我十月生啦, 上兩個星期請咗個完約工人, SEP 先返工. 宜家都怕佢突然間話唔黎 我就搵唔切人啦

公爵府

係囉,點算??

男爵府

畀面勳章 環保接龍勳章

$160加得少啦, 加夠$1600丫嘛, 睇下佢地仲有冇工開, 咁巴閉!!

珍珠宮

2024年龍年勳章

jennyo 發表於 11-6-2 10:11
硬食...好慘....有邊個可以幫我地出下聲...

已成定局,無得改變啦!

政府話加就加,完全無資詢民意,又無時間比我哋快快簽約。

正一廢柴!

別墅

$160 / month
= $5.3 / day (x 30)
= $0.3 / hr (16 hrs per day) x 30

don't really find it too unreasonable ... ... ...

子爵府

It's not reasonable or unreasonable problem! 講真$160 我相信好多僱主都絕對比得起! 而家問題係需要與否! $400 外傭培訓費已經係無須要僱主付出既一個費用, 但政府只是暫停繳交, 並没有刪除, 然後就無咨詢, 無調查, 無理會資方既實際情況及聽取任何意見下, 話加即加!! 如果條數只係一條除數, 當然每日$0.3/hr 直頭小到跌左都當唔知la, 既然係一條咁簡單既除數, 不如加夠 $500 -->

$500/month
=$16.6 / day (x30)
= $1.04/hr

is it really reasonable?!

$160 我比得起, 但咁樣夾硬比正苦屈比工人, 我情願每月多捐$160 去奧比施/unicef , 我相信佢地會需要我地每月$160 多過d 外傭

大宅

「唉......攪乜鬼最低工資.....
E+加左最低工資, 乜野都貴晒...
E+連工人都加埋人工,
咁我地呢 ?」我絕對認同你嘅講法!!!

一曰都係個班正"膚佳"食飽冇嘢做,加咩最低工資?我老公公司今年連斗零都冇得加!
而家就真係唔慌冇得加……巴士加、地鐵加、學費加、管理費加、食品加,多到我都數唔晒!以前28蚊有個快餐食,而家冇35都食唔到,
我地真慘!!!!!

首頁

尾頁

跳至