論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

別墅

Association of Indonesian Migrant Workers副主席Iweng直言通脹嚴重,「買衫、搭車都要錢,全部都加晒價」,認為加幅並不足夠,「加一百六十蚊放一日假已經用晒,點用一個月呀?」要求當局將工資增至四千元才合理,現已開始收集外傭簽名,期望可收集到一萬五千個簽名遞交政府表達訴求,並會於七月一日發起遊行抗爭。

香港地有幾多人一日都無百幾蚊用呀! 佢地真係富貴.

sonycatcat  如果香港 d boss 都識咁諗, 好多香港既打工仔加咗人工好耐囉.......  發表於 11-6-2 23:38

侯爵府

2024勳章 美好大世界2017勳章 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 分享愛 夏天玩到顛 hashtag旅遊勳章 DHA勳章 hashtag影視迷勳章 大廚勳章 叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 畀面勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

我帶飯, 一個星期都唔使一百蚊啦. 佢要大使係佢既事, 唔通我地又要幫佢比埋?
唔通佢放假去迪迪尼跟住話又使成五百蚊, 跟住又要我地比囉喎. 咁邊個補貼我啊?

男爵府

好媽媽勳章

買衫? 我都唔係個個月買啦! 搭車? 咪唔好出咁多維園囉, 係返屋企附近囉, 要用得幾多車錢呀? 我放假都無得4圍 wet 啦, 工人sunday 放假我做埋佢果份呀, 佢有假放, 我地都無得休息, 做足咁多日呀!

別墅

又係我幫佢計數既時候,如佢所說$160唔夠一日用, 佢地一個月放4日,應該加$640至$4220先足夠喎! 佢地依家只要求加到$4000,係咪皇恩浩蕩? ......佢地真係得一想二!

大宅

畀面勳章

乜佢地個個星期日都要買衫架. 我都吾會啦麻! 咁既大話都UP得出. 如果正苦都信真係白痴低能, 呢班PK得一想二. 咁吾老黎回家鄉囉.

男爵府

佢地真係人心無厭足!

大宅

To: Association of Indonesian Migrant Workers副主席Iweng,

無錢.....咪唔好買咁多衫囉,
無錢.....咪唔好出咁遠街囉,
無錢.....咪唔好1日用百幾蚊囉!

香港政府呀, 香港政府! 幾多香港人, 一日都無100蚊齋"生活費"啦!

我同好多香港人一樣, 都要"度"住黎使啦!

唔該有無途徑send 番段Message 比佢呀?
唔該有無人可以幫手翻譯做印尼文呀?
喜樂的心,便是良藥;
優傷的靈,使骨乾枯. (箴 17:22)

大宅

貪得無厭!

香港政府搞咩呀, 搞到佢地以為得閒無事遊下行就有人工加? 加佢地人工, 邊個加返比我呀? 佢地加成 4.5% 喎而家.

我地已經要包佢地食住醫療機票, 佢地整爛野又唔洗賠; 唔好講話佢地 d 工作態度同埋鍾意隨時拍下屁股又話唔撈博炒我地仲要賠錢比佢.

香港已經比左好多保障好多福利佢地, 咁唔滿意去星加坡/台灣/中東做, 咪黎香港啦!

mcat  講得好  發表於 11-6-2 16:43

大宅

畀面勳章

她仲話有進一步行動

大宅

班衰人到底想點, 加160元都仲咁多嘢講, 仲要遊行, 去死喇

複式洋房

她們咁唔滿意, 可以辭職回祖國架, 當地通漲壓力低, 又盛產香蕉及熱帶水果, 食飽後同朋友煲電話粥, 做真正的公主小姐了!
哈哈, 以上並不涉及種族歧視架

魚子媽媽  AGREE!人工咁低都嚟?  發表於 11-6-2 11:37

別墅

外傭你們計錯數了, 你們係收$3580放4日假,咁即$3580/4,即有$895一天使呀,咁你放一日假都係使百多元,你們應多了$700剩了,咁係咪俾番僱主呀!

jenniecatcat  錯! 係$3740/4 = $935 !!!!!  發表於 11-6-2 15:50
jesswing  講得冇錯, 條數應該係$3580/4.  發表於 11-6-2 11:30
cosechan  good  發表於 11-6-2 11:14

大宅

佢地覺得唔夠用可以唔好黎打工,去新加坡同沙地羅~睇下佢地點死~

sweetyaj  support!  發表於 11-6-2 13:43

男爵府

畀面勳章 環保接龍勳章

睇到個TITLE第一個反應係 - 邊個叫你地咁大洗?! :;pppp:

複式洋房

minniez 發表於 11-6-2 10:43
貪得無厭!

香港政府搞咩呀, 搞到佢地以為得閒無事遊下行就有人工加? 加佢地人工, 邊個加返比我呀? 佢地 ...

完全同意你的意見, 咁巴閉咪黎香港做啦, 有本事投入其他行業囉!

我會同呢位副主席講:
得, 人工加到$5000, 但先決條件是...新合約唔包食住醫療機票等任何費用,
仲有僱主一日通知炒佢唔洗比代通知金, 杜絕博炒的外傭

cat28christy  agree  發表於 11-6-2 16:47
mcat  AGREE  發表於 11-6-2 16:45
gilgil39  非常同意!  發表於 11-6-2 15:17
魚子媽媽  你講既嘢簡直係我心聲!  發表於 11-6-2 11:37

水晶宮

畀面勳章 BK Milk勳章

新公主十號到,而家已經驚緊佢會玩嘢,仲要加,你不如去搶啦,仲直接呀

珍珠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 熱血勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

回覆:npMaMa 的帖子

咁叫佢唔好放假囉!我比返人工你都得架!
我自己都係返工無乜洗錢,放假先洗得多之麻!我可唔可以因咁理由叫老闆加人工丫?
老闆只會睇你表現而加定炒咋!

侯爵府

黐黐地架佢,”工人放一日假就用晒,點用一個月“,乜D工人會放成個月假咩,佢地平時工作時間 食住行 吾係用主人嘅咩
你話通賬咁勁,加少少無問題囉,工人一日用幾多錢真係因人而異架喎,邊個叫佢住元朗 要走出中環啫????邊個叫佢有特價餐吾食,要食貴套餐啫????邊個叫佢買咁多衫扮到隻雀咁啫??????

男爵府

畀面勳章 環保接龍勳章

佢地大洗關人x事!??!

我都好大洗架, 又唔見政府幫我爭取今年加$1000人工?!?! 都short既!

男爵府

通脹関佢乜事,環顧周遑國家有邊放度既人工同福利及得上hk,人心不足,唔鐘意唔好嚟hk打工囉!

首頁

尾頁

跳至