跳至

首頁

尾頁

大宅

我係10年10月媽媽, 想請教各位09年10月媽媽會比bb做超大仔好d, 定做細仔好呢?

大宅

畀面勳章

我個人認為做大仔會好d,,起碼就算將來讀書時有d咩情緒和學習上萬一比別人差,,做媽媽的也不用埋怨自己果個係細仔,,
因我仔是11月中出生,,我現在就是常常會埋怨自己點解幼稚園吾比佢讀多年,,年頭同年尾係心智方面差好遠,,與其到時後悔,,不如當初做好的決定!!

我當年亞仔讀K2 & K3時,兩年我都有問佢班主任,,我想比亞仔讀多年幼稚園好嗎,,但他們都是說: 佢學習好OK,,冇問題,佢吸收能力好好,,不要浪費時間讀多一年,,所以我聽左佢地話,冇比佢讀多年,,但升上小一後,,我開始好後悔,,因我仔比人細個,,佢比較BB性格,,小學生活佢比較難適應(同其他大仔比較) 明顯是較輸蝕的!
這是我的經驗,但每個小朋友不一樣,,只作參考!!

大宅

以前都唔考慮做超大B,但睇住個仔又細,發展又慢,怕無好的K1收,要做超大B

大宅

陪月勳章 畀面勳章

回覆:10月出世, 做超大仔好d, 定細仔好呢?

但我果個係女仔,女仔大人地成年又怕唔係禁好=.=

男爵府

仔做超大B好D,女就無咩所謂,因為男仔發育比女仔慢少少。

子爵府

10月雖然係細仔, 但我覺得睇返性格同學習方面 , 如果已經識講下野, 無理由等多年做超大仔...

cacacaca  agree!嵐嵐 mama! ^-^  發表於 11-6-25 10:05

複式洋房

兩睇啦:
1. 留意你心義學校會唔會收超大仔。有啲幼稚園寧願收細仔都唔收超大仔。我大女果間就係咁!不過都有好多都會叫你做超大仔
2. 真係要睇個小朋友發展。應付到,可以比佢哋試吓

我個仔會11月插N班,再考下出年K1

複式洋房

仲有,我覺得盡量可以比佢哋試吓,唔得都可以返轉頭讀多年

大宅

請問有邊間學校(九龍區)會收細仔讀pn呢?

首頁

尾頁

跳至