自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

好媽媽勳章

呢個世界, 個個人唔同, 每個家庭文化唔同, 我真係唔明, 點解而家有D人下下都要批評人人地教仔方法.
個小朋友細細個彈琴彈得好D, 就叫人俾番個童年小朋友, 等佢玩下, 你又唔係佢, 你點知佢唔享受彈琴, 彈琴唔可以玩咩
個小朋友鍾意睇書寫字, 就話人催谷小朋友, 令小朋友無天真笑臉, 你自己唔鍾意睇書寫字啫, 憑乜野話睇書唔可以係樂趣O者
個小朋友參加下課外活動, 又係催谷, 填滿小朋友時間令小朋友無空間.你自己用自己催谷心態O者, 人地可能真係當活動輕鬆呢
人地家庭比較生活有規律, 少電視唔打機, 又係個家長有問題.... 你鍾意睇電視O者, 人地家庭成家人唔鐘意睇又係有問題
連人地家庭點樣安排車程返學, 點樣安排課外活動, 點樣溫書都關你事.....唉

我成日覺得, 人人唔同, 家家唔同. 一個人唔好成日只係用自己角度批評人, 你自己一餐飯食一碗夠飽, 唔代表人地食半碗同兩碗有問題. 最重要係.... 講呢O的說話O既人, 唔係你O既密友家人, 而只係萍水相逢O既HI-BYE 家長或網友或十年都無見O既朋友.
你連人地小朋友咩樣幾高幾大都唔係咁清楚, 更唔好講話性格同生活習慣. 就憑你見幾個片段, 聽人講兩句, 你就批評人....斷章取義!

(呻完)

zozozo  既然係"萍水相逢O既HI-BYE 家長或網友或十年都無見O既朋友", 就唔洗理佢地啦  發表於 11-6-3 11:52

象牙宮

2024年龍年勳章

邊個甘夠膽批評你呀?

我系你 fans 來架。

禁止訪問

好媽媽勳章 畀面勳章

伯爵府

夏天玩到顛 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

一樣米養百樣人呀嘛,我地有時都要扮下聾啞人士.咁樣自己會好過一d

monkey妹  同意!  發表於 11-6-3 11:45

當遇到困難的時候

成功就在你的前面

水晶宮

育兒性格勳章 畀面勳章

絕對明白樓主感受,唯有當佢係耳邊風囉!
我都係一聽見d人話要個女學咁多野,咁谷佢好辛苦之類好唔開心。
我初時都會答全部都係個女鍾意主動要學,佢冇興趣我係唔會浪費金錢。
都會俾人話: 你自細就逼佢學咁多野佢都慣左囉!

事實係,我女好鍾意學野,佢八個月開始上playgroup到今時今日,係一次都冇喊過,勁enjoy 的。

所以唔使太care 人地講乜。
同熱愛這片土地,大家刻骨銘記,愁或喜,生或死,也是香港地
同熱愛這片土地,大家一句到尾,由自己,生與死,也在香港地

禁止訪問

回覆:呢個世界有D人真係好煩, 乜都要評一餐 (純粹呻下)

禁止訪問

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

雲母殿

虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

唯有聽完就算,唔理得咁多了

伯爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章 開心吸收勳章 hashtag影視迷勳章

我會選擇性失聰, 左耳入右耳出, 對於閒人說的閒話唔駛咁上心.

珊瑚宮

環保接龍勳章

其實, d人都係想表現自己幾咁有見地, 佢唔覺自己有見地都唔會咁講啦. 所以兩個字講晒"懶醒"
所以唔好理佢地. 我都唔知要點對佢地. 我預左我有小朋友我老豆/親戚都係到一人一句真言架喇.
我地有口德唔出聲由得人地自己決定點教小朋友, d人就係因為唔醒水唔知衰才會咁話"開口教精你".
唔好嬲, 唔好上心. 你係stop唔到依d笨人的做法想法. 唔好影響自己心情. 你知小朋友開心就得架喇.
支持你
人邁向新的一天跨新步放眼遠方迎來朝暉將人照亮

公爵府

唔係一定要有人認同先係岩既...
教育仔女既成果係苦係甜只有自己受, 與人無關, 唔駛理人點講!!

子爵府

畀面勳章 親子達人勳章

我o既策詻係:左耳入,右耳出

侯爵府

好媽媽勳章

長舌婦係咪咁樣架 :;pppp: ?

不過我都唔干涉人地點教仔, 最多只係背後同奶奶研究人地咁做是否都適合我d小朋友

珍珠宮

畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

回覆 pamelaywy 的帖子

有錢學嘢係好事,慘得過我窮呀。
我想所有興趣班都報齊,但禾毛銀兩。
哩個世界有句吃不到的葡萄係酸的。

如有人甘同你講,你答佢:係呀,毛法啦,d錢點fing刀fing吾晒low.
唯有去學嘢low.

水晶宮

咪嬲啦,我都冇話你

我冇資格話人地,因為我唔使個女學野,又唔叫佢做野
我要瞓八個鐘

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 FUN享自然‧郊遊一夏 親子探索遊 玩具勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 趣教勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 瞓得好勳章 HiPP勳章(1) HiPP勳章(2)

如果只係閒人都好

之前我果個係親戚長輩:;pppp::;pppp::;pppp:不過佢已經知難而退左

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

樓主講出好多媽媽的心聲

子爵府

醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

溋溋 發表於 11-6-3 11:34
絕對明白樓主感受,唯有當佢係耳邊風囉!
我都係一聽見d人話要個女學咁多野,咁谷佢好辛苦之類好唔開心。
我 ...

我個仔都係咁,依家佢返緊既所有課程都係佢自己要求既,咁我又有能力比到仲咩要拒絕佢喎,有d細路係補習社做工作紙都會做到喊,我個仔係好開心咁不停做(補習社姐姐都笑佢唔正常),你睇佢慘咩佢都唔知幾享受。

男爵府

畀面勳章

樓主唔好咁嬲啦,我咪又係比人話,問我點解一樣興趣班都無比小朋友學,我都費事答佢,心諗:關你咩事

男爵府

樓主,我都好憎呢d人,如果佢地只係d萍水相逢路人甲,當時運高聽完就算,唔好唔開心啦!

我都遇過唔少呢d人,最慘仲要係親戚,間唔中見下果隻,我每次聽完咪笑下就算囉,都費事同佢地講咁多!

首頁

尾頁

跳至