自由講場

跳至

首頁
12345...8

尾頁

水晶宮

如果可以我都想做ftm..但唔得羅.....有時見到bb親工人都唔親我時..真係唔開心架...但我知道bb大個左知道邊個係亞媽...佢就會親返我架啦..而家唯有努力工作....比最好既bb啦...

男爵府

自己湊&餵人奶的確係好,但都要睇一個個人,你老公出發點都係想BB好,唔怪得佢架!不過咁,如果知自己無咩耐性既,就搵屋企人湊好過,我自己就係咁,有時放假對住佢地都差d發癲,不過有時都好矛盾,始終有好多野又真係自己湊番會好d咁。餵人奶方面,你到時可以試下,因為真係對BB好的,不過又唔洗免強自己一定要既。

同埋等BB出世後,你既諗法可能會變架!我有朋友就係咁,一路都覺得自己唔會搞得掂亦唔想湊B,點知一生完無耐就話坐完月就resign,要自己湊番BB,唔捨得BB咁話,所以你而家唔好諗咁多住,專心養胎啦!

侯爵府

畀面勳章 大廚勳章

睇你之前嘅post,
知道你c6都係高薪人仕,
我覺得咁嘅情形下佢講嘅嘢有道理。

果時我係我阿婆湊大的,
因為我老豆一個人份人工唔夠洗(真係冇乜錢果隻,2個人都有做嘢都係租房住)。

如果覺得唔想自己湊係因為覺得BB嘈的話,
咁我覺得咁唔成理由囉。

P.S.我同我父母感情ok,不過冇果種親蜜咁覺 ... 所以我都係算自己湊BB。

珍珠宮

環保接龍勳章

順產,餵母乳同自己揍bb,都係對媽媽和bb好。你老公都係錫你同bb。唔好咁憫,對bb唔好!

教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

男爵府

回覆:C6想我自己湊番BB

Breastfeed is the best feed for baby no doubt and also lower the chance of getting breast cancer for the mother too. We were fed with formula when we were young because of the arise of the formula product with overwhelming advertisement even the doctor encouraged my mother to give up breastfeed. It's totally non- sense that formula is better than breast milk! After several decades, people finally realize ingredient of formula are all found in breast milk which is even better for baby's health without the worries of sterilization of bottle, burping, temperature, supply and contamination of formula, etc.
Think about breastfeed!!!! Even just for the first month after birth and before u go back to work would be good for your baby!!

123mummy  agree!  發表於 11-6-4 14:15

珍珠宮

2024年龍年勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 wyeth冷知識勳章 叻叻勳章

回覆 為食熊 的帖子

可唔可以講下點解咁唔想餵人奶呀~對大家都好嘛...
嘅然妳c6佢咁高薪...妳又想出去做嘢.....咁不如請工人...咁咪日日返屋企都見到BB 囉
前面是絕路~希望在轉角

大宅

回覆 54heima 的帖子

我都有諗過生完自己湊幾個月俾佢睇,但問題係,我媽係要為左湊我BB提早一年退休的,我要呢兩個月答覆佢,如果唔駛佢湊,佢會做多一年野,甘如果到時我要我媽湊番就要等多一年,初生BB好多需要,我諗我媽會比我好!同埋我湊耐左可能會唔捨得俾人湊嘛!

大宅

我唔會請工人,因為我好唔鍾意有外人在家,同埋我脾氣大,會頂唔順蠢工人,到時又怕BB在佢手做人質,所以點我都唔會請!

點解唔想餵人奶....其實都係自私,我唔想講出黎,實俾人插 我真心覺得食奶粉都一樣,因為我都係甘大,我唔係話奶粉好過人奶,我只係覺得一樣甘好姐~

bongbongpatty  人奶定奶粉都係自己選擇..呢樣野我覺得問題吾大WOO...  發表於 11-6-3 18:25

禁止訪問

水晶宮

為食熊 發表於 11-6-3 14:59
回覆 54heima 的帖子

我都有諗過生完自己湊幾個月俾佢睇,但問題係,我媽係要為左湊我BB提早一年退休的 ...

甘就等多一年lor,人生漫漫路長呀,要學習順服,好老公好姻緣得來不易,好好珍惜

EVA222  身在福中不知福,自尋煩惱.  發表於 11-6-3 15:23
Sumyeema1  agree, 樓主晒過, 老公高大+靚仔+揾錢能力高=要珍惜。 老公要求好合理。 真唔明樓主點樣(言念)野。  發表於 11-6-3 15:18
少奶奶的身份,丫頭的命...

珍珠宮

畀面勳章

6299daside 發表於 11-6-3 14:00
任何人湊都好過俾你湊啦。。。。佢講反話呀?
其實我好想我C6叫我喺屋企湊仔,真架,無花無假,不過佢話我 ...
我都係....如果我c6咁同我講...
即諗計點可以立即離開公司呀

龍鳳媽

珍珠宮

畀面勳章

我對b出世頭一年,我真係無同朋友出去食飯約會.連要浪費時間既整頭髮果d.都無去...每日放工都係卜返去,為求想有多d時間去照顧佢地...

當有一日你發現,原來佢好多野係唔一定要你既...你就會覺得好心酸架啦..
龍鳳媽

琥珀宮

好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋

為食熊 發表於 11-6-3 14:33
我都知C6係為BB好,但我真係無諗過自己做FTM, 其實我已經讓左步,佢呢D竹升,唔俾我開刀生,話未聽過有人可 ...
就算你唔想做ftm,但你生佢出黎,一世都係佢阿媽,呢個係事實,照顧佢係你同你老公ge責任,bb有d咩野,始終係父母 親力親為最好,第時佢讀書,母親姓名都係你個名..........

男爵府

引用:其實點解你地唔領養一個小學生回來,咪冇餵

原帖由 mocha 於 11-06-03 發表
其實點解你地唔領養一個小學生回來,咪冇餵人奶,同揍小朋友的問題.洗乜生個b出來,又要煩找人揍,又要想餵唔餵 ...

By the way, Breast milk can be pumped then feed ur baby with bottle by other people. U can satisfy both ur hubby and yourself by breastfeeding without having the baby becomes too attached to you.

lou218  其實有D人怕餵過人奶個胸會墮。 唔知樓主係唔係呢  發表於 11-6-4 19:37

大宅

在職媽媽果邊,好多人都話自己寧願返工好過湊仔,全職媽媽果度又係好多人質疑自己係咪應該返工好。我身邊好少人係FTM呢,甘唔代表佢地唔愛佢地仔女架嘛!

我唔想樣樣逆C6意,我今次一讓步就可能係一世!唔係一時三刻遷就下甘簡單!

複式洋房

今時今日的老公肯同老婆講唔好做野自己揍個小朋友係要拎好大勇氣出黎,

我識個的就算老公負擔到家庭都唔會叫個老婆唔好做。

揍小朋友係做父母責任,有能力又唔想揍咁做乜要生?

珍珠宮

畀面勳章

為食熊 發表於 11-6-3 14:33
我都知C6係為BB好,但我真係無諗過自己做FTM, 其實我已經讓左步,佢呢D竹升,唔俾我開刀生,話未聽過有人可 ...

其實我覺得反而係你未ready想做亞媽,我果陣陀孖既.都想順產呀,因為順產對身體復原係好快架..
仲有開刀係要界4層...因為每一層都要逢返個傷口..當中有機會導致有傷口黏連..日後會有手尾跟架
我就有朋友因為咁,幾年後條小腸因為黏連問題,攪到最後切左5尺出黎(因已壞死晒)

同埋餵人奶又係對bb同自係最好既...我當時都諗儘辦法餵...不過因為係2個一定要補奶粉囉..
又可幫助媽咪子宮收縮,又可以修身

123mummy  Agree with what you said about C-section!  發表於 11-6-4 14:19
magicat  仲有疤痕添  發表於 11-6-3 15:54
龍鳳媽

伯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

mocha 發表於 11-6-3 15:06
其實點解你地唔領養一個小學生回來,咪冇餵人奶,同揍小朋友的問題.洗乜生個b出來,又要煩找人揍,又要想餵唔餵 ...

好同意mocha所講, 我唔知點講好, 雖然有d媽咪真係覺得自己唔適合晌屋企湊仔, 但樓主話唔鐘意小朋友太嘈, 所以bb只係星期五, 六返屋企, 你兩公婆會少d磨擦, 咁你生bb黎仲咩呀

bongbongpatty  當佢係玩具?  發表於 11-6-3 18:37
,

男爵府

其實你老公經濟許可,都不防自己湊。 當年我生都係咁, 一d都唔想湊個b, 因為根本唔習慣多左個人。不過慢慢就唔同, 同個仔都好好。到今時今日, 我都要返工,因為 經濟唔許可, 所以bb都係比媽咪湊, 但平日都有好幾日放工返去見個仔,所以個仔都好顛我架, 當佢"dare" 我個陣,不知幾開心。有時細佬係會煩, 不過佢都有原因既,睇你點樣教既...bb根本咩都唔識, 你慢慢教佢,自然就會乖。

講餵人奶, 其實點解你咁抗拒呢?其實都唔係要餵成年唶, 我都係餵左5個月, 返左工就無咁多奶比佢, 所以餵到5個月都已經無lu~生完係會好攰, 不過餵人奶營養好d, 都不防一試架, 而且如果真係太攰, 夜奶都可以餵奶粉, 到時仲可以叫你老公幫手,自己可以訓。而且你都叫有餵過,到時頂唔順都無辦法, 起碼你老公唔會有藉口同你嘈呀嘛...

其實順產真係幾好架, 生完好快就可以復原, 如果開刀, 要睇個傷口好得快定慢, 如果慢既,可能會痛幾個月,我就寧願痛幾個鐘什至幾日,好過痛幾個月lu~我自己都係一個星期度就已經好返晒,傷口又唔痛...

珍珠宮

畀面勳章

為食熊 發表於 11-6-3 15:25
在職媽媽果邊,好多人都話自己寧願返工好過湊仔,全職媽媽果度又係好多人質疑自己係咪應該返工好。我身邊好 ...

湊幾年,亞b都返學啦...到時你俾佢返全日幼稚園,你咪出返黎返工囉...
又點會一世...

龍鳳媽

首頁
12345...8

尾頁

跳至