論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

別墅

我家亞姐個個星期日都唔出街, 請佢時又話自己個個星期日都返教會, 黎左半年只見過佢出過三次街, 每次4個鐘都無. 有時我放假返屋企, 就見佢好嘆咁係到睇電視, 又無意識要食晚餐咁, 一見我地一家人快要食飯, 就眼望望咁, 初時幾次就叫埋佢啦. 日子耐左真係好煩, 想自己同d小朋友響屋企過下都唔得. 我地返左黎佢又唔行開喎, 重支支喳喳係咁問我d小朋友去過邊黎. 公公婆婆黎到又成日響度扮勁, 扮晒好有辦法湊掂我d小朋友咁.

佢果一個月人工, 真係好洗, 好似一d都唔洗洗咁.

子爵府

畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

總好過出街亂洗錢 ,
俾 d 豬朋狗友帶壞 !

我工人主力負責照顧三隻貓大爺 !!!

複式洋房

叫佢入返自己房, 就係咁簡單, 記住妳至係BOSS!

333s  對. 身為雇主自己先反思一下...  發表於 11-6-6 15:39

珍珠宮

畀面勳章

我個個都係咁,星期日磨到1點幾2點先出門口,不過佢夜晚9點前返來,大半時間係屋企,我都覺得唔方便。

男爵府

畀面勳章 環保接龍勳章

出去既有出去既擔心, 唔出去有唔出去既煩

男爵府

引用:出去既有出去既擔心,+唔出去有唔出去既煩

原帖由 karee 於 11-06-05 發表
出去既有出去既擔心, 唔出去有唔出去既煩
同意

sillything  超同意呀  發表於 11-6-5 23:47

別墅

但我果個每次放完假都學到唔好野返來, 真係放唔放都咁煩.

男爵府

畀面勳章

就算佢放假唔出街,都無理由自己開電視睇㗎喎!本身妳出咗街屋企唔洗用電,咁咪因為佢喺度而比多咗電費?
借D意痴餐嗰度又係好剋人憎,如果佢會幫手煮飯條氣都順D丫,到開飯嗰陣先做小動作,好老土。

呢D話佢又唔係,唔出聲又唔舒服嘅時間,我就會擺C6上枱 : 阿SIR想放假可以喺屋企享受私人空間,所以妳放假一係出街,唔出街就喺房休息唔好出廳。

食飯佢眼望望,一係當事運高睇佢唔到,一係就扮傻問佢今晚諗住食乜,佢答妳無預備,咪同佢講: 妳假日無預到妳嘅飯餸呀,妳快D落街買飯食啦,(如果佢話諗住煮麪食: 但妳無買定麪喺度喎,一係妳比錢我,當我賣個麪比妳啦~!:;pppp:)

電視嗰度,我都幾唔LIKE工人掂我D電器,所以我會直接叫佢除咗做家務要用嘅電器外,其他都唔可以掂!

雲母殿

虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

我唔比工人開任何電器的,除了吸塵機/風扇/微波爐...

侯爵府

我舊姐姐初初黎到又係放假日痴係我屋企唔願出去, 佢話無朋友喎, 我覺得佢係想慳錢, 過左第一個月, 佢出過糧後, 每次放假都係 730 出去, 我要求佢 930 前唔好返黎, 因為我都未返屋企, 咁佢 8點幾返, 就自己係樓下坐到夠鐘先返黎.

你工人係咪第一次黎香港 ? 但佢係屋企真係好煩, 我舊工人鐘意著超緊身低領衫, 茶好 strong 的香水, 佢放假返黎成日係屋企行黎行去, 甚至扮同我 b 玩一齊坐係度睇電視, 所以我先開宗明義同佢講, 那是我們的 family day, 希望佢比我們一家人自己過. 佢好無癮架, 黑面, 但之後就730 - 930 都出左去.

珍珠宮

好簡單啫~~ 佢放假日, 講明幾點出去 & 幾點返, 最重要係叫佢交出條key, 咁佢米唔可以係唔適當既地方出現囉~

子爵府

牛年勳章 畀面勳章

唔行,開我部電視,佢屋企丫!

象牙宮

回覆 mixmelody 的帖子

你要一家人食飯, 為何不行?

再重新安排, 分開吃囉! 好多雇主沒有與外僱一起吃飯啦. 及好多雇主出外用膳, 工人沒分的.

問題是, 雇主自己要做, 就可以了.
想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

複式洋房

何止電視唔可以開呀!!! 叉電都唔得!!!!!!!!!!!!!!

公爵府

回覆 mixmelody 的帖子

真喺"賓"至如歸

大宅

回覆:mixmelody 的帖子

快d同佢講清楚啦,有d工人真係唔係好知自已咩身份。我嗰件就成曰當正自己同我哋係一家人,咩事都有佢份,又成曰問你去邊!真係好克人憎!

男爵府

daddydaniel 發表於 11-6-6 17:44
何止電視唔可以開呀!!! 叉電都唔得!!!!!!!!!!!!!!

其實佢地都好多電要叉, 但我地番左工, 根本唔知道亦控制唔到....

別墅

佢響香港好多年喇, 不過黎到我到只有半年. 我個個星期都問佢做咩唔返教會, 佢唔係話太凍(12-1月時), 就係太熱(呢排), 一係就話落雨唔想出去.

有次我d屋企人黎煮海鮮餐, 我地一返到去見到佢, 就話唔知你響度, 所以無預你份量, 佢笑晒咁話"我食好少咋, 唔使特登買埋我果份啦". 到食得時, 佢就自動波開枱, 咁我媽成日都無咩所謂就叫佢一齊食喇.

我個c6話, 佢唔出街學壞都好.... 重教佢開部dvd機, 叫佢自己放假睇tim!!!

我唔鍾意咩都計較, 但係有時要分下莊閒嘛.

別墅

開電視睇就梗係唔得啦, 佢當左自己屋企?

平時一至六已經包佢三餐, 放假重想痴餐, no way!!!

珍珠宮

sinnacat 發表於 11-6-5 23:15
我個個都係咁,星期日磨到1點幾2點先出門口,不過佢夜晚9點前返來,大半時間係屋企,我都覺得唔方便。 ...
之前果個又係... 想 hea D都唔方便

首頁

尾頁

跳至