婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

小mama 發表於 11-6-6 12:17
以傳統既99既標準呢 (例如我阿媽個隻)....所有係屋企出現既物件都係佢既, 不論係邊個買既, 係佢地眼中攞左 ...
我99 專比 過期野工人食, 我都堤醒工人小心, 有個工人試過食左一粒過期成一年既糖, 半夜要c6送去see doctor......

有次99返大陸買左pack鴨胸肉放落我個雪櫃, 無人敢食, 99次次都問我地點解唔食, 次次都答大陸野唔食叫佢囉返走, 直至過期三個月佢竟然叫工人用椰菜煮比我地食

kata_hihi  wa....唔係碼?  發表於 11-6-30 14:57

男爵府

環保接龍勳章 大廚勳章

wewe 發表於 11-6-6 15:04
我99 專比 過期野工人食, 我都堤醒工人小心, 有個工人試過食左一粒過期成一年既糖, 半夜要c6送去see doctor ...

因為係d老人家心目中係冇過期既野,
就算過期都照食...

上次99話屋企個雪櫃唔凍,
叫c6睇下,平時個雪櫃都放滿野,放多罐汽水都唔得,
d野仲要層層碟,搞到中間d板已經"段"左,用膠紙"痴"住,
好啦~清哂雪櫃d野,9成過哂期,仲要係2007年到期,
仲有d醫生開既藥水,幾年前,成日都話病時可以有藥食....
但佢次次病都即刻睇醫生......留d藥俾邊個食呀???

侯爵府

畀面勳章

回覆 小安 的帖子

我老豆都成日食埋d過期野=.="""話佢佢又話無野,仲食得我成日靜靜雞同佢掉左佢~~
給懶惰蓋過所有,就什麼都做不到要同恐懼做朋友我要努力,令自己和兩個女兒有屬於我地既家

珍珠宮

我99 專比 過期野工人食, 我都堤醒工人小心, 有個工人試過食左一粒過期成一年既糖, 半夜要c6送去see doctor ...

真係同我阿媽一樣, 佢個次係百街買d特價sushi返黎比我食, 三文魚個d, 我未放入口咋, 都已經聞到變壞左,

我咪即刻同佢講話變壞左, 佢話:"冇呀", 我話:"有呀, 你聞下啦", 跟住佢死都唔認話:"冇呀!邊有呀" 跟住成盒攞走, 我以為佢掉左, 點知行入廚放見佢係度逐件食, 仲話:"好好味呀"...

佢真係變態....

我當時同佢講, 你一陣食左個幾蚊,要攞幾百蚊出黎睇醫生你仲蝕....不過我阿媽係個種死左都唔會去睇醫生個隻...

水晶宮

小安 發表於 11-6-6 16:22
因為係d老人家心目中係冇過期既野,
就算過期都照食...
最恐怖係大家同台食飯, 我猛夾比佢, 佢自已唔食夾落台面, 不斷叫 我地食, 我問點解要夾落台面? 佢又唔答.......心腸毒

男爵府

環保接龍勳章 大廚勳章

回覆:wewe 的帖子

食得唔好浪費,過期既你地食,你地食左有事又唔係佢有事!最毒就係呢d啦!

男爵府

大宅

我99就去唔到我廚房,不過每次黎都係我零食架到係咁望同"找",想找些我唔食但我又比錢買番黎的食物拎番屋企食!

其實我真係好想同佢講"99,你想食咩?我買比你!你咁樣好難睇呀!!"

最經典係佢拎了我屋企個垃圾筒番屋企, 需然係我唔要!但其實呢樣野唔係家家戶戶都應該有的嗎?但佢屋企十幾年都無, 終紡比佢等到我那個囉!

禁止訪問

引用:我99就去唔到我廚房,不過每次黎都係我零食

大宅

嘩..好可怕~

以前未有工人時. 99最愛拿爛既燒鵝(大陸買回來) 拜完神放左成個月發臭又林既奇異果來比c6食. c6一定要我食左佢. 後來有工人後. 我工人好勇. 有次99又拿"極品"來 , 我工人煮飯時, 掉左佢. 根住同c6講, sir, 隻鵝發臭. 哈哈. 如我掉我c6一定嬲, 同埋即講比99及姑9聽. 根住我又比班女仕們狂插

男爵府

環保接龍勳章 大廚勳章

引用:Quote:wewe+發表於+11-6-6+15:04+我99+專比

原帖由 kantanjin 於 11-06-07 發表
嘩..好可怕~

以前未有工人時. 99最愛拿爛既燒鵝(大陸買回來) 拜完神放左成個月發臭又林既奇異果來比c6 ...
你個工人好勇,但佢又無做錯,勁!

珍珠宮

kantanjin 發表於 11-6-7 15:44
嘩..好可怕~

以前未有工人時. 99最愛拿爛既燒鵝(大陸買回來) 拜完神放左成個月發臭又林既奇異果來比c6 ...

你c6又唔食?點解要你食呀...??

水晶宮

小mama 發表於 11-6-7 16:22
你c6又唔食?點解要你食呀...??
點解要你食呀...??

小mama  post錯左..sorry!  發表於 11-6-7 22:10

水晶宮

yandk2011 發表於 11-6-7 10:15
我99就去唔到我廚房,不過每次黎都係我零食架到係咁望同"找",想找些我唔食但我又比錢買番黎的食物拎番屋企 ...
我想起蘇乞兒

yandk2011  我都懶得理佢,佢要食就攞去啦!
不過我62會叫佢唔好攞的!  發表於 11-6-9 12:01

大宅

rainlamrainlam 發表於 11-6-6 16:38
回覆 小安 的帖子

我老豆都成日食埋d過期野=.="""話佢佢又話無野,仲食得我成日靜靜雞同佢掉左佢~ ...
我99又係好鍾意攞嘢食來我地屋企, 返佢屋企食又攞一堆返來, 但係有時真係唔想食太多隔夜食物, 有時唔得閒食仲係得個擺字. 我都會趁C6唔覺眼掉咗佢, 雖然係住家餸, 隔咗幾日對我同bb都唔好啦....太慳會影響健康

男爵府

睇到個post, 諗起我之前份工個老闆娘又係久唔久就攞埋佢地屋企唔食過期發臭的野返來比我地食

水晶宮

虎到金來勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆 wewe 的帖子

點解唔可以呢?

男爵府

回覆:wewe 的帖子

你老公點問?佢又點唔拎反出黎?其實佢咁樣真係好令人反感呀

水晶宮

rainiemama 發表於 11-6-30 12:08
回覆 wewe 的帖子

點解唔可以呢?
你上人地屋企可唔可以打開人地櫃桶放低張$10拎走人地張$1000呢?
你上人地屋企可唔可以打開人地鞋櫃放低對拖鞋拎走人地對拖高睜鞋呢?

水晶宮

虎到金來勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆 wewe 的帖子

sorry,你會錯我意思,我想問你點解唔可以換左門鎖,唔比你奶奶咪得囉!,點解唔可以?

首頁

尾頁

跳至