母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

大宅

好慘呀!有無人有經驗,比d意見我?
我塞左,超級勁痛,好似石頭咁硬,連手都抬吾起,手指都麻痺晒,仲發高燒,成39度o

岩岩頂吾順,食左消炎止痛藥o我打算喂全奶粉,點收奶呀?

大宅

回覆:好慘呀!有無人有經驗,比d意見我?

嗚嗚~~~我都係呀!剛剛生完幾日,好谷奶!又塞左乳線,成個胸硬哂!好辛苦! 有咩辦法會通乳線呢!?

複式洋房

回覆:哈理媽媽 的帖子

你好似乳腺炎,應該去看醫生,meanwhile 可以沖熱水涼時大力按摩乳房(打圈及向乳頭推)。一定要盡快整好!and最好搵阿b吸,因佢比泵更勁。

複式洋房

之前都有試過塞左,硬左好大舊,超痛之後好忍心,忍住痛mouth:推鬆推散佢,(一得閒就推o下,訓時也推o下)也可以一路泵一路推,泵前熱毛巾夫o下(我帶兩對手套扭熱毛巾,因太熱)也可以下身扒在床,上身乳房浸熱水30min才泵(自己可承受的熱度)堅持幾曰都咁做,好快好返了,現BB四個月都仲畏緊人奶(全泵)
加油呀!

大宅

畀面勳章

上次我去母乳協會教,用椰菜"父"個胸~ 會舒服好多呢~

大宅

俾BB啜係最work架﹐pump有時都唔係好得。
btw食lecithin可預防塞。

大宅

回覆:好慘呀!有無人有經驗,比d意見我?

我都試過出左街7個鐘,個胸谷到又硬又痛,返屋企即刻俾bb啜,bb啜嗮d奶,即刻軟返舒服嗮!

sl222  唔該哂阿B =D  發表於 11-6-7 15:30

大宅

用雪凍的可樂"呼"吓硬的地方會無咁痛,再大力按摩,最後一定要BB幫口先得,要頂住痛,過後就無事,向全人奶進發!

szekamama  向全人奶進發!yeah!  發表於 11-6-7 12:13

大宅

用雪凍的可樂"呼"吓硬的地方會無咁痛,再大力按摩,最後一定要BB幫口先得,要頂住痛,過後就無事,向全人奶進發!

大宅

卵鄰脂,月見草油打孖食,一日四次
為爭取每分每秒與囡囡相處的時間,交收盡可能郵寄。

大宅

通草煲水飲,對我好WORK, 通草好容易在藥房買,又平
加埋自己推又好,泵又好,最好當然是BB吸,我當時BB留院,出院谷奶時都是這方法搞掂,一兩晚就好了

大宅

一開始痛到凍敷呀...
我一開始上奶, 又係硬過石頭, 輕輕一掂都痛爆呀. 喊左好耐呀...
跟住我用凍敷, d奶就係咁滴啦.
等一陣, 忍住痛就係咁按佢. d奶出左就冇痛架啦.
一開始用凍敷好過熱敷, 熱敷d血管擴張會仲痛.
希望你快d出到奶啦, 出到就冇痛.

子爵府

2018復活節勳章 畀面勳章

有D媽咪話D老一輩叫如果阿B幫唔到手(埋身食唔叻) 就搵C6啜通佢架...不過唔係個個C6肯囉...

大宅

我係全泵媽, 之前係2日就塞一次, 有食卵鄰脂1200同月見草油, 但我發覺泵完再用手擠清好得, SO FAR無再塞, 仲要我8HRS先泵一次, 因為本來我打算成日塞就唔餵了, 但呢個方法WORK就繼續, 如果塞到硬晒, 看看乳頭有無白色點塞住, 有就用DD力用手擠佢出來, 好多時我擠完即刻通返, 個胸即刻唔硬

見到有白點要擠出來, 因為塞住左, 一擠出來, 即時有前奶出, 係痛的, 忍住就整到, 唔整塞左仲痛~~有時有條乳腺泵極都係出前奶, 即係有點塞住, 一擠到白點(好似油脂粒)出來就可以通返, 有時肉眼見唔到有白點, 係塞住係入面, 我照大力擠塞左的乳腺, 擠到白點會係乳腺入面標出來,大家不妨試下~~

別墅

回覆 哈理媽媽 的帖子

用手推推完bb啜就最有效,係你打算餵全奶粉前,再3思.可以的話餵人奶餵到半歲,對bb會好好多.

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊