論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

我琴日去咗兩間AGENCIES... 佢哋分別介紹咗兩個工人... 我依家都唔知點選擇好...

(1) 本地完約 (32歲)
- 12年工作經驗 (兩個僱主都做咗6年)
- 第一個僱主要照顧一對夫婦+一對6歲同1歲半嘅小朋友+一對老人家
- 第二個僱主要照顧一對夫婦+4個成年嘅仔女+一個4歲嘅孫仔
- 佢話打算做多兩年就會返去印尼結婚
- AGENT 話呢個姐姐好乖... 冇"簡"工... 唔介意湊細路仔... 不過唔係好想湊new-born

(2) 海外工人 (33歲)
- 曾經0係香港做過8年... 之後返咗印尼結婚生BB... BB 依家歲幾所以要出來打工賺錢...
- 之前0係香港有一個僱主做咗6年... 另一個2年... 都係湊開小朋友兼有new-born經驗...
- 不過已經返咗印尼3年... 唔知佢會唔會已經唔記得點樣做嘢或者香港人嘅standard

而我屋企依家只係要湊一個兩歲半嘅仔... 不過我哋打算再生bb... 所以到時就要湊兩個小朋友...

兩個都好似好好咁... 因為完約果個可以見真人... 傾落又好似ok... 唉... 好煩... 我成日都係"簡"錯人... 好冇眼光... 已經衰咗兩次... 無端端要駛多兩次萬幾蚊去請走啲騎呢精... 所以好擔心又選錯工人...

男爵府

i choose no.2 because she can take care new- born.

王國會長

虎到金來勳章 牛年勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 王國會長 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋

睇眼緣啦, good luck!
每日望住佢哋就充滿力量啦!

男爵府

你地會再生BB GE,2啦~

男爵府

育兒性格勳章 畀面勳章

妳可以比到咩offer先?
第一個工人已經非常有經驗,亦相對年青,佢做兩個僱主都6年,人工同待遇都唔會差(如果再續,年假兩年會有25日,差不多1個月人工,長期服務金會再多d)而且佢只係想做多兩年,若她好好,佢僱主都應該肯同佢續約,除非佢想埋單拿長期服務金,如果妳唔係有好好offer,我唔建議妳請佢,否則佢上工無耐會提早返印尼結婚,妳便要送張機票比佢嫁
第二個好d,但最好聯絡到佢前僱主了解一下

大宅

我會揀第 2 個, 因為第一個都講明唔太 like new born, 我唔會博!
第 2 個雖然離開左香港幾年, 但起碼佢巳做人阿媽, 有負擔, 應該唔係玩玩下, 仲再佢一定識湊 new born, 至於 standard 果 d, 肯教就一定會識, 所以可以放心!!

大宅

我見第一個工人果時都有同佢講明我哋會想再生BB... 佢就話佢到時已經熟咗我哋屋企嘅工作情況... 佢覺得OK...

我都有問佢點解唔renew... 佢話佢原本湊緊個小朋友已經10歲... 所以唔駛再請...

複式洋房

加魚 發表於 11-6-7 12:07
我會揀第 2 個, 因為第一個都講明唔太 like new born, 我唔會博!
第 2 個雖然離開左香港幾年, 但起碼佢巳 ...

比着我都會揀第2個。

男爵府

(1) 本地完約 (32歲)

大宅

本地完約果個又驚佢唔慣要再湊咁細嘅細路仔... 因為佢湊開果個已經10歲...

海外果個又怕隔山買牛...

真係煩!!!!!

大宅

本地我覺得信唔過~
第2個好似ok既不過你要有心理準備印印係無咁企理
我個印做野幾好,硬係乾淨既標準同我好唔同...
有時心情差都幾憫

我呀嫂果個賓就好企理,年紀應該大d,4x啦
我唔係同媽媽住一定要中文我都會揀賓

不過最緊要你早d請定個教好晒,
到bb出世就輕鬆la
再揀過好似好d喎

子爵府

畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

第一個 : 只有頂多兩年的宿命 , 佢又唔多想湊 new born ,
唔好勉強 , 佢可能會早些用結婚理由返鄉下 .

第二個 : 我覺得佢要養家 , 應該會盡責 d , 而且已有香港
打工經驗好快上手 .

I prefer to No. 2 and hope that this is a wise choice.

我工人主力負責照顧三隻貓大爺 !!!

公爵府

(2) 啦, 佢自己有家庭負擔, 做野會比較上心
(1) 佢做2年就走, 都唔會有心機, 而且好似上面 BK MAMI所講, 佢做得一年半年話要走, CLAIM 埋你張機票重衰~

大宅

回覆:邊個工人好啲呢????

我個agent啱啱打俾我話嗰個完約工人提前出咗嚟,佢原本30/6先完約,所以叫我即刻簽佢等佢可以早啲上工!
請問佢哋係咪可以提前出嚟?

大宅

有可能 -- 原因多數係僱主肯出封release letter同扣d annual leave唔洗補咁多比姐姐囉

大宅

2023年兔年勳章 認識瑞士牛牛第二回 BK Milk勳章

其實2個都要博, 唔知好唔好架, 但(2)會好d, 有家庭負擔, 剛湊完自己個bb, (1)話明唔想湊new born, 同埋做多2年走人, 到時怕佢呃機票之餘, 借埋財仔添, choose (2)啦

大宅

環保接龍勳章

我都覺得no.2 好d

大宅

回覆:邊個工人好啲呢????

因為本地完約嗰個一個月後已經可以上工,而喺印尼嗰個起碼等兩個月,其實可唔可兩個請哂先,如果本地完約嗰個唔掂都可以有個後備。如果佢OK我可唔可以叫入境處停止發簽證俾印尼嗰個呢?

大宅

回覆:QRB 的帖子

我會選擇no.2,因已結婚及自己有小孩,想法和做事都會成熟些,你可以先和她電話溝通一下,又時請工人是碰運氣的,take it easy!

首頁

尾頁

跳至