跳至

首頁

尾頁

別墅

由琴晚開始...就feel到m痛(其實呢排都keep住feel到)...但...痛咗一陣就冇事....(唔知係咪食咗涼野有關).....但係,啱啱又再m痛....請問各位媽鎷...我而家係咪要開始記住"m痛"既頻率同程度呢????睇吓係咪真陣痛呢????? 定係呢d係叫做"假宮縮"呢? 我第一次做媽媽...唔係好識分呀....我而家差唔多38週...返埋聽日先開始放產假啊.....請各位媽媽指教指教.....

洋房

回覆 angelhk 的帖子

應該係假宮縮, 當佢越嚟越痛同密, 同埋有少少白色嘢流出嚟, 就會好快生.

別墅

回覆 manki201106 的帖子

thanks!!!! 我都發現而幾日多咗分秘...有時係度諗....係咪穿咗水呢??? 但係, 我老公成日叫我唔好諗咁多......以免自己越諗越驚....

大宅

manki201106 發表於 11-6-14 14:07
回覆 angelhk 的帖子

應該係假宮縮, 當佢越嚟越痛同密, 同埋有少少白色嘢流出嚟, 就會好快生. ...
白色嘢系米分泌物啊???

洋房

回覆:angelhk 的帖子

我而家39週多D,琴日都以為生得,點知都係食炸胡而家返左屋企等作動我諗下次都係等痛得勁D再加埋見紅先好入院喇因為係醫院好悶呀

大宅

yvonnewong123 發表於 11-6-14 20:20
我而家39週多D,琴日都以為生得,點知都係食炸胡而家返左屋企等作動我諗下次都係等痛得勁D再 ...

咁你琴日係覺得點架?

洋房

回覆:kejeye 的帖子

琴日十令分鐘痛一次,但入院後又冇規律咁痛喎,觀察左一日最後發現冇料到~所以今日就出左院喇

別墅

yvonnewong123 發表於 11-6-14 20:20
我而家39週多D,琴日都以為生得,點知都係食炸胡而家返左屋企等作動我諗下次都係等痛得勁D再 ...

我琴晚到又有m痛...計過差多每五分鐘痛一次...around last咗成45分鐘....不過之後...suddenly隔成十幾二十分鐘先再痛...所以諗諗吓都應該唔係...咁就繼續瞓返.....好在冇再痛醒....今日last working day, 攪到個人個様唔係好精神lei.....如果晚晚係咁...真係冇得瞓呀...

別墅

回覆 yappleeting 的帖子

應該係..."杰杰地"咁...不過, 最好你下次產檢時問下醫生喇.....我上個星期check 乙型鏈球菌時....都同醫生講過吓多咗分秘物...佢話正常喎....不過,返咗report後...發現冇乙型鏈球菌或念珠菌...但有其他菌...(醫生話係d普遍既菌, 不過, 係生產時都照打抗生素..)...所以, 問下專業人士既意見係好d同放心d囉...

yappleeting  thanks thanks ^^  發表於 11-6-15 09:56

子爵府

angelhk 發表於 11-6-15 09:47
我琴晚到又有m痛...計過差多每五分鐘痛一次...around last咗成45分鐘....不過之後...suddenly隔成十幾二十 ...

我生之前幾日都好似妳咁, (不過我係第三胎, 會快D)
星期日: 有好似手指頭咁少嘅粉紅色分泌
星期一: 覆診俾醫生捉左入院, 我重笑住話有排都未生得.
星期二: 凌晨開始每6-7分鐘一次陣痛, 痛左4個鐘就停左, 之後開始見紅. 嗰日個人重好好瞓.
星期三: 早上開始每5-6分鐘一次陣痛, 到中午又慢左, 只係約10-15分鐘一次, 醫生都有D懷疑我未生得. 點知即晚食完晚飯, 我就開始每5分鐘一之陣痛, 重係痛到上腰骨嗰種. 不過姑娘話要痛到2-3分鍾一次先好叫佢(因為我係留院), 所以我去左洗澡. 洗完已經痛到唔可以收拾行李, 22:30 就2-3分鐘痛一次, 按鐘叫姑娘, 已經俾D醫院助理好惡咁鬧我唔一早收拾好, 佢地忽然間好似好急咁, 即刻推左我直接入產房 (冇入待產室). 我都冇機會打電話通知C6, 星期四凌晨已經生左! (我係喺產房穿水嘅!)
小朋友放暑假比平日更忙!

別墅

分泌物同穿水係好大分別架, 如果一穿水, 只要每行一步, 就會有水流出來, 到時自己係一定sure得到的!

子官收縮的痛與bb生得的痛係有分別的, bb生得的痛會是有規律的陣痛, 與M痛的唔同 !

別墅

回覆 heiheiada 的帖子

Thanks for your sharing!!!!

我今日同d同事傾開...佢哋都話我有可能呢幾日會生....返埋今日就放假lu....所以, bb想幾時見我哋都得.....但係, 都唔敢去街去太耐......而家成日都會帶定d入院文件係手袋.....一feel到唔妥或真係要生...都可以即刻去醫院嘛....

大宅

38w仲未FEEL到痛, 而家超緊張啊!!!!!!!!
各位mum-to-be加油啊~

首頁

尾頁

跳至