跳至

首頁

尾頁

別墅

有無濕疹bb的媽媽呀? 有無皮膚科醫生介紹?

男爵府

好媽媽勳章 BK Milk勳章

我係2月媽,不過我仔到而家都有濕疹,之前去過兒科醫生睇,開咗隻藥膏,而家用完就去藥房配,我都唔想佢用咁多,因為有類固醇,但佢唔KEEP住用又會再出

別墅

你好呀, 唉, 我個女到宜家都係搽緊d含少量類固醇的藥膏, 但近來好似搽藥膏都無咩好轉, 之前睇過中醫, 一路都俾金銀花沖涼, keep住搽cream & 藥膏, 但佢晚晚都痕醒, 見佢咁辛苦真係好慘, 唔知點先幫到佢

男爵府

好媽媽勳章 BK Milk勳章

回覆 tc78 的帖子

我仔都係痕醒喎,不過佢係個頭熱同痕,金銀花都用過但反而令到佢再出,之前已經好返,但我見佢又開始出,所以煲比佢沖涼,D老人家叫我比燒酒加水比佢沖,係涼D,但幾個鐘後又係咁,夜間開冷氣佢都係咁,反而佢出廳開風扇訓搖搖椅就OK喎,唔多痕醒,不過朝早要開廳冷氣要好訓~~"

侯爵府

開心吸收勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 貢獻勳章

我個b都有濕疹,但係一戒牛奶轉豆奶就好番哂,唔駛睇醫生 (睇醫生都無用,都係俾d藥膏你搽,治標唔治本!)

別墅

係呀, 可能冷氣會好易抽乾水份, 所以痕醒, 但宜家咁熱, 唔開冷氣又好辛苦...有時開到夠涼就熄冷氣開風扇囉, 到熱又開番....

男爵府

有人試過用芫西煲水浸住沖涼, OK WO!!

別墅

我bb六個月個陣出濕疹, 兩塊面珠登都含濃, 出街成日比人問佢做乜搞成咁, 問到我都唔想答...
跟住我帶佢去睇西醫, 比左類固醇同&一支溫和洗面膏。
搽完係有減輕, 但過一排又出過, 反反覆覆唔斷尾。
之後我上網睇, 原來中醫研究濕疹比西醫耐好多, 於是我帶bb去睇我屋企人睇開嗰個中醫, 佢飲左幾劑藥就好番, so far 而家16個月大都冇番發, 所以如果有濕疹建議大家睇中醫, 真係work架!

大宅

回覆 回覆:tc78的帖子

我個b 3 個月開始大爆濕疹,全面全身都係。

睇過中西醫,都係要搽類固醇先好d . 不過到11個月左右離奇地好左好多,都唔知點解呀!

而家d 皮膚都仲係好乾,我同佢用愛麗他沖涼,搽 ai cream . Keep 住用,托賴冇大爆發,其實佢唔大爆發都心滿意足了。

民房

回覆:有無濕疹bb的媽媽呀?

有隻生草藥叫"鴨腳木"要去採無得買。用呢煲水沖涼。

民房

有濕疹一定要介囗,牛奶,花生,雞蛋,芒果,菠蘿...等!通常西醫只會開類固醇俾小朋友搽,其實根本就治標唔治本!

洋房

My son also have eczema a year ago, don't put too much cream which given by the doctor, it has steroid in it. I know you could control it but too much steroid is not good for the baby.

Now we use the aqueous cream for him to take bath or shower, the eczema have gone and his skin like silk now. You could buy it from Watson.

侯爵府

我bb都有濕疹,朋友介紹在萬寧的AI Cream, keep 住揸好返好多

公爵府

大女BB時期有, 今年4歲半, 星期日同妹妹一起沖涼時才問我, 點解妹妹的皮膚咁滑的? 媽媽的皮膚都比她滑, 死唔死 TOUCHWOOD, 她可能長期睇中醫食中藥, 濕疹沒有再發作 (TOUCHWOOD 唔好小器)
之前一直塗紫雲膏直到差不多3歲才開始睇中醫
我識朋友手造濕疹肥皂, 全天然材料, 好像話有幫助

公爵府

我大女當年長期用花水沖涼, 買花都買到窮

大宅

May be you can try the Hemp body butter. It works for my daughter so far.

首頁

尾頁

跳至