論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

洋房

我個仔未介夜奶嗰陣,我出多300 ot 比工人,仲比佢瞓晏覺,係咪太好人

公爵府

又比錢又比 瞓晏覺, 第時你就知你呢個決定係好錯~

我朋友個家姐又係對 ex-工人咁好, 結果.... 工人日日抱住佢個囝唔做野, bb訓佢又訓, bb起身佢就玩電腦, 一d家務都冇做, 我朋友個家姐放工一返屋企, 又要自己買餱煮飯, 又要自己洗衫做家務, 之後請左新工人先炒左件極品~

男爵府

請個工人番來都係要佢照顧BB,唔好話BB要飲夜奶,如果BB夜晚唔瞓,要佢睇住BB都係佢應該做嘅,點解要俾OT呢樣野??
咁,第日BB戒咗夜奶,你會唔會扣番呢$300 OT?
My little Son

複式洋房

回覆:k-k-mummy 的帖子

其實夜晚仲要叫佢地做嘢,係啱定唔啱呢?我工人放假前一晚我都自己湊返,當比佢休息吓,你地係咪甘架

男爵府

我會俾足夠休息時間佢,eg.每日一定有足8小時睡眠時間。

夜晚如有突發事情(eg.亞仔唔舒服,嘔),我會叫佢幫手。
冇話啱唔啱,如果請個人番來,要佢幫手時係幫唔到手嘅話,咁就失去咗佢嘅存在意義啦~
My little Son

珍珠宮

on324 發表於 11-6-14 20:41
我個仔未介夜奶嗰陣,我出多300 ot 比工人,仲比佢瞓晏覺,係咪太好人

你意思係仔已經介咗夜奶?
其實冇乜話係咪太好人........ 你覺得值就可以俾, 但你要講清楚乜嘢情況下先有
同自己要監察住, 咪一陣佢為咗錢特登唔同bb介夜奶, 等佢冇覺好瞓!
教仔心得:媽咪容易犯的錯誤
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=951856&extra=&page=1

成日話「讚」可以改正小朋友壞行為,到底點解同點讚?   
http://forum.baby-kingdom.com//v ... page%3D1&page=1

大宅

佢地夜晚都係send sms, 傾電話架la.

tiffany242  同意....一係就facebook....  發表於 11-6-17 15:22

別墅

呢D係佢哋工作一部份.....你太好人了!

禁止訪問

大宅

回覆:on324 的帖子

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章

In this case, your son will continue night milk as long as she leave.

男爵府

好媽媽勳章

我自問對工人都唔錯, 但阿仔未戒夜奶果陣都完全冇諗過比OT錢... 我請佢返來係湊BB, 佢應該有心理準備要半夜照顧BB. 不過我會比足夠休息佢, 未戒夜奶時下晝BB訓會叫佢休息下~

象牙宮

BB 好快長大, 未介夜奶几个月而己. 現在介夜奶吧? 花了多少 ot?

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

雲母殿

虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

一定唔會比OT

tiffany242  同意!!  發表於 11-6-17 15:23

男爵府

no ot!

子爵府

錯,呢啲係佢應該要做嘅,佢要抖,佢一定會自己蛇到啲時間出嚟蛇,唔使你比架

我就係太好人,比佢下午瞓過一次一個鐘,佢第二日同一個時間就上床瞓,我要同agent講叫佢地出聲,佢先唔瞓

珍珠宮

唔係好人
係 on居

侯爵府

2024勳章 美好大世界2017勳章 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 分享愛 夏天玩到顛 hashtag旅遊勳章 DHA勳章 hashtag影視迷勳章 大廚勳章 叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 畀面勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

覆水難收啊! 有乜易佢為左300蚊專登唔同bb介夜奶, 又或者介左都話未介, 又或者介左後無左 300蚊黑面架. 呢d係佢工作既一部份, 預左架啦.

話時話, 我仔都未介夜奶, 阿仔同我地同間房, 我自己湊番既, 我日頭要返工, 我都頂得住. 所以其實日頭都唔使take a nap 啦.

大宅

我吾會給她另外$,因見工佢都知要看new born可能飲milk,如有一天亞b吾洗飲夜奶,你吾比$,工人會點想!

男爵府

你唔好以為對佢好,佢就會對你好。我覺得對工人要firm,唔係要惡,佢哋先會respect,佢哋好容易水鬼升上岸,好似我前兩日見佢抱住BB,我好心幫佢沖奶同準備其他野,佢即時分咐我幫佢伶多條毛巾,我緊係唔會幫佢啦,我即時叫佢放底BB,自己去伶。如果我比佢點一次,佢一定會點我第二次。佢哋成日晌到試我哋嘅底線,要好小心處理。最重要係比咗佢哋嘅野係收唔翻。易放難收。唔比佢黑面都有知。佢哋間唔時要"省"吓,我講緊係佢哋心散嘅時,千企唔好忍,佢哋會sense到你怕佢,便得吋進呎。,如果唔係會當你lulu.

首頁

尾頁

跳至